Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Online continuity
42825 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 17:17

Marielle stes a co je za těch deset let jinak?

Fakt mě to zajímá, protože to mám přesně naopak. Před deseti lety jsem říkala, že je to jedno, resp. V Čechách je lokální měna akceptovatelná. Ale ten vzrůst populismu je hrozný a ta společná měna tomu dává trochu hranice. 

Offline viktorka_od splavu
49224 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 17:51

continuity unie je za tech 10 let uplne jinde (za me teda spis 20), koruna to nezachrani to je jasny, ale ze by to euro vylepsilo to si nemyslim

Online continuity
42825 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 19:24

Tady mi to mluví z duše.

Offline viktorka_od splavu
49224 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 19:27
Offline Marielle
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 19:46

continuity jiná je "nálada". Přijde mi, že všichni jsou unavenější. Na velké změny nemají kapacitu. Včetně politiku.

Offline stes
9154 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 20:50

continuity kdyz to vezmu z ciste osobního hlediska,myslím,že euro vše zdrazi. Navíc máme pár let do důchodového věku,větší výdaje spojené s beznym zdrazovanim vseho, vnoučaty, naklady na lekarske vydaje, zdravim, většími nároky na dovolené..jak říkám, osobní hledisko. Přiznávám,že ekonomickemu hledisku víc globálně nebo z pohledu státního hospodaření nerozumim a posoudit neumim

Online continuity
42825 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 22:22

stes To jsem byla já, než jsem to dopsala, systém mě odhlásil. 

Online RoSa
10130 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 23:42

continuity tak v Německu např. při přechodu z DM na euro (cca 2:1) se stalo, že v gastronomii zachovali čísla, jen změnili v jídeláku jednotku = zdražení krát dva... a u vychcanejch čecháčků bych očekávala minimálně zaokrouhlování nahoru když nic jinýho... co je mi platný, že ve srovnání s Německem je to tady už teď dražší, když si musim nakoupit tady? já u hranice nebydlim a tyhle doporučení nakupovat venku (dokonce od politiků!) mě dost zvedaj ze židle

Online continuity
42825 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 23:48

RoSa

Já nevím úplně přesně, jak to bylo v Německu, ale na Slovensku se nic zásadního nestalo, hlavně ten efekt byl jednorázový. Vyšší inflace byla určitě za Mečiara než s nějakým eurem.  

Myslím, že teď nás ČNB a koruna vytrestala dost, co se zdražování týče. Ráda bych věřila, že jsme za vodou, ale nevim. 

Online RoSa
10130 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 23:51

continuity já to vím dost dobře, v tý době jsem pobývala v Německu víc než tady... prostě vždycky nějaká skupina to zneužije... je teda pravda, že chodit do hospody neni základní lidská potřeba a člověk je může poslat k šípku... no ale stalo se...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 06:50

RoSa V Chorvatsku vloni taky. Do jaké míry to bylo umělé zdražení nevím, ale sezóna nezačala nejlépe. 

Online continuity
42825 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 07:06

Ok trochu dat. Němci přijali euro v roce 2002. Jejich inflace v tom roce nijak nevybočovala z běžných parametrů. Pokud jeden sektor zvedl ceny, rozhodně se to neprojevilo nějak zásadně na životní úrovni obyvatelstva. 

Online continuity
42825 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 07:11

Slovensko v roce 2009, i kdybychom prekli, že část efektu se projevila už v roce 2008, rozhodně inflace nebyla zásadní ve srovnání v předešlou desetiletkou. 

Online continuity
42825 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 07:18

Chorvati měli loni nižší inflaci než ČR. (15% vs. 10%) rozhodně to celé nejde připsat na vrub euru, protože se zdražování projevilo v celé EU.

Jinak před přechodem byly na Slovensku dvojité ceny, takže každý se ty Eurove ceny mohl "naučit" předem.

Problém celého eura v ČR je ten, že společenské elity dlouho tlačili jeho negativa. Podobně jako s klimatickou změnou. Myslím, že pan Klaus to tady ovlivnil víc, než je komukoliv milé. 

Offline Annegret
162 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 07:22

RoSa v te dobe jsem v Nemecku zila a takove brutalni zdrazeni, o jakem pisete, si teda nepamatuju. Jasne, byly ze zacatku drobne zmatky, ale rychle si vse sedlo. 

Jsem tez tym euro a clanek, ktery postovalacontinuity mi mluvi z duse.

Offline Pinot Noir
29826 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 08:08
Online RoSa
10130 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 08:59

Annegret píšu o gastronomii/službách... tak jste nejspíš nechodila do hospod a nakupovala jídlo v Aldi, no (supermarkety nezdražily) ... když se tohle dělo ve "slušnym" Německu, nechci vidět, jak to uchopěj zdejší vykukové.... jo a taky se v tý době Euru lidově říkalo Teuro...

... Doch viele Bürger machten in den ersten Tagen nach der Umstellung schlechte Erfahrungen, weshalb dieses Urteil schnell gefällt war und sich bis heute hartnäckig hält. Wer für seinen Zwiebelrostbraten statt 13,90 Mark plötzlich 13,90 Euro berappen musste, war völlig zu Recht verärgert. Zahlreiche Gastronomen hatten bei der Währungsumstellung schlicht das DM-Zeichen durch das Euro-Symbol ersetzt − und damit viele Gäste verprellt. Auch Friseure, Floristen und andere Dienstleister in der Region hatten die Umstellung zu kräftigen Preiserhöhungen genutzt.

Offline Magráta
8123 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 08:59
Offline Annegret
162 příspěvků moje polička 04. ledna 2024 16:47

RoSa rozumím, že jste psala o zbytných službách. Nestravovala jsem se výlučně v hospodách, ale tak 1x týdně jsem zašla a do kaváren častěji. Ani kadeřnické služby jsem se nezdráhala využívat . Netvrdím, že nedošlo ke zdražení, ale nemám osobní zkušenost, že by to bylo o 100% (to je dle mého nějaký exces, který se občas  objeví a rád se traduje), spíš jsem to vnímala jako velmi rozšafné zaokrouhlování. Němci nejsou blbí, přestali by chodit. Žila jsem mezi běžnými Němci, kteří jsou na zdražování stejně citliví jako Češi a pokud zaznamenali nějaké nefér zdražení, okamžitě se podniku začali vyhýbat. I ten Váš výstřižek chápu v tom smyslu, že někteří to na začátku zkoušeli, zákazníci  udělali špatnou zkušenost a ta pověst se eura drží. Nebyl to prostě celoněmecký jev, že se prostě paušálně zdražilo ve službách o 100%.

Ke zdražování ve službách by v případě přistoupení k EUR došlo zřejmě i v Čechách. Ale na EUR bych to nesvalovala. Služby jsou obecně dost kreativní v hledání důvodů (nehodnotním, zda se jedná o důvody oprávněné či nikoli) ke zdražování.

Pro mě osobně ty hospodářské benefity EUR prostě převažují. Koruna není odolná vůči spekulacím, sníží se náklady podniků na měnové zajištění a rizika měnových výkyvů a častý argument milovníků koruny, že s vlastní měnou se lépe bojuje s inflací, mě v praxi také příliš nepřesvědčil.