RoSa rozumím, že jste psala o zbytných službách. Nestravovala jsem se výlučně v hospodách, ale tak 1x týdně jsem zašla a do kaváren častěji. Ani kadeřnické služby jsem se nezdráhala využívat
. Netvrdím, že nedošlo ke zdražení, ale nemám osobní zkušenost, že by to bylo o 100% (to je dle mého nějaký exces, který se občas objeví a rád se traduje), spíš jsem to vnímala jako velmi rozšafné zaokrouhlování. Němci nejsou blbí, přestali by chodit. Žila jsem mezi běžnými Němci, kteří jsou na zdražování stejně citliví jako Češi a pokud zaznamenali nějaké nefér zdražení, okamžitě se podniku začali vyhýbat. I ten Váš výstřižek chápu v tom smyslu, že někteří to na začátku zkoušeli, zákazníci udělali špatnou zkušenost a ta pověst se eura drží. Nebyl to prostě celoněmecký jev, že se prostě paušálně zdražilo ve službách o 100%.
Ke zdražování ve službách by v případě přistoupení k EUR došlo zřejmě i v Čechách. Ale na EUR bych to nesvalovala. Služby jsou obecně dost kreativní v hledání důvodů (nehodnotním, zda se jedná o důvody oprávněné či nikoli) ke zdražování.
Pro mě osobně ty hospodářské benefity EUR prostě převažují. Koruna není odolná vůči spekulacím, sníží se náklady podniků na měnové zajištění a rizika měnových výkyvů a častý argument milovníků koruny, že s vlastní měnou se lépe bojuje s inflací, mě v praxi také příliš nepřesvědčil.