Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Online Allysa
894 příspěvků moje polička 12. května 2024 13:08
Reakce na OliveOyl:

barbucha prostě jsme tu v Sudetech všichni potomci zlotřilé lúzy, nemakačenka, co tyjí z potu a dřiny nebohých Pražáků a jediný štěstí pro Stověžatou je, že jsme narozdíl od předků líné pandy a nepotáhneme vás vyplenit :D

​A nezapomen, že vlastníma rukama ty nebohé vysidlence hnali, vilky se sluzebnictvem si vyhlédli, aby, negramotna luza, co doteď ani kadibudku neznala, prstem už nikdy hnout nemusela. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 12. května 2024 16:03

OliveOyl naši Volyňáci, tedy rodina mého tchána, žila u Rovna. Byli jedni z posledních repatriovaných v roce 1947. Tchán byl měsíční mimino. Samozřejmě nad tím byly mezinárodní dohody, ale oni šli celkem rádi, protože se báli Stalinismu a doufali, že do Československa to nedojde. Tchánův otec byl kovář, kdo za války přišel, tomu okoval, hlavně aby ochránil rodinu. Zažili nepěkné věci.  MNozí z nich dostaly přidělené ty statky, které pak museli dát JZD. Cely život v Československu se pak drželi od politiky co nejdál. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 12. května 2024 16:10
Reakce na Garfie:

barbucha Jako jasně, že zase hážeme všechny do jednoho pytle, ten záběr záměrů a charakterů byl asi široký. :-) 

Já teda nevím, jak vypadalo pohraničí na tom sudetským severu, to je ode mě daleko, já si nikdy nepřestavovala vily s kanalizací a teplou vodou, spíš opravdu statek, kterej se od pastoušky lišil hlavně velikostí!

​copak pohraničí - díky práci v Německu, kam denně dojíždějí, i díky jiným okolnostem (doprava, vzdělání a pod.)se lidé na Domažlicku, Tachovsku, Chebsku starají o okolí, už to dosídlení není tak znát. Ale udělejte si někdy výlet do Podbořan, Žlutic, Toužimi. To jsou tzv. Vnitřní Sudety. Všude daleko. Jenom doufám  že jsem se tu někoho nedotkla. Já ty končiny miluju, jenom bych tam nedokázala žít.

Offline andulka01
12802 příspěvků moje polička 12. května 2024 16:16

Archivářka Ano, pokaždé, když jedeme do/z Varů, se mi tam svírá srdce. Zapomenutý, bezčasý kraj.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. května 2024 16:39

barbucha A jak bys tu nastanou situaci tedy řešila ty? Němci byli vyhnání a v chlevech řval dobytek hlady, co by bylo podle tebe nejlepší řešení? Židy už do toho prosím netahej. 

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 12. května 2024 20:15

Kan 

No netahej... dyk to bylo všechno jedno s druhým, ty důsledky války nemůžeš oddělovat, všecko to stálo za hovno... a řešení nemám, nejsem einstein ani politik. Benešovy dekrety tomu taky moc nepomohly, i když bych si tipla že byly hojně zneužívaný právě za účelem obohacení, to jest že občanství i majetku kolikrát zbavili nevinnýho páč měli na ty jeho majetky zálusk... Zůstat tam aspoň pár původních statkářů který tomu rozuměli... nebo i lidí, odborníků v tom průmyslu... tak by to asi nedopadlo tak bídně. Chyba byla že to brali tak šmahem prostě, že vykopli úplně všechny, ty rodiny tam žily po generace a vyznaly se tam a staraly se. Nevěřím tomu že byl jeden každej fašista. I když - po ´48 by asi byli ti původní stejně utekli a nebylo by divu. Tak nevim.

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 12. května 2024 20:17

barbucha Ehm, dost odborníků v průmyslu tady zůstalo. Šmahem to bereš hlavně Ty.

Offline Kokoska
34766 příspěvků moje polička 12. května 2024 20:23

brrr a dost jich taky uteklo.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 12. května 2024 20:28

brrr 

Já myslela odborníky německýho původu, žijící v těch Sudetech. Kolikpak jich tam asi zbylo?

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 12. května 2024 20:32

barbucha Přesné počty nevím, ale tady u nás, i v Jeseníkách odborníky nechali.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. května 2024 21:18

barbucha Taky nevěřím, že byl každý Němec fašista, ale taky si myslím, že né všichni co šli osídlovat do zabranýho, byli lenošná lůza. 

Offline Tabea
8061 příspěvků moje polička 12. května 2024 22:16

Já zas slýchám ty příběhy z druhé strany od Němců. Moje sousedka (85) mi nedávno povídala, jak museli odejít, maminka a tři děti. Tatinek byl v Rusku v zajetí. Jak mladší bratr brečel, protože si nemohl vzít s sebou nějakou hračku, protože by to maminka neunesla. A jak se měli v Německu bídně, protože na ně všichni koukali skrz prsty a defakto neměli kam jít. 
Mužova babička šla po válce přes Německo sama s krávou, protože zbytek rodiny se pohyboval rychleji. Cestou jí tu krávu chtěl někdo ukrást, ale nedala se. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 13. května 2024 00:51

barbucha 

Já jsem ze Sudet (sever) a rozhodně tam po válce někteří Němci zůstali. Jako malá si pamatuju generaci mých prarodičů, tam byla spousta čistě německých jmen. Jako dítěti mi přišlo celkem normální, že tam každý druhý mluví perfektně německy (a třeba babička mých kamarádů vůbec nemluvila česky, děda celkem jo ). Německá příjmení byla hodně častá a vyslovovala se německy. Dneska jsem každou chvíli v rozpacích, protože si lidi čtou svá německá příjmení česky, ale nejsem v těch Sudetech, no...

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 13. května 2024 04:30

Tabea ten pohled zdruhé strany je důležitý! Díky za něj.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 13. května 2024 10:04
Reakce na Kan:

barbucha Taky nevěřím, že byl každý Němec fašista, ale taky si myslím, že né všichni co šli osídlovat do zabranýho, byli lenošná lůza. 

​Jasně že ne všichni do jednoho. Ale šli sem prostě většinou chudý lidi bez zkušeností, jen kvůli tomu že se jim nabízelo lepší bydlení, větší hospodářství, konečně nějakej majetek atd. atd. Rozhodně sem nešli jako do horšího jen z čirý dobročinnosti! Ti, kdo už měli něco vybudovanýho a prosperující hospodářství nebo slušnou práci, sem nepřicházeli - neměli proč! Vždyť je to logický a nabíledni, nevím co tam řešit...  A že si s tím ti noví nevěděli rady nebo neměli zájem, je taky jasný. Možná si mysleli, že dostanou nějakou výpomoc, pár zbylejch Němců na práci (podobně jak se využívali váleční zajatci), možná jim to soudruzi nejdřív slíbili, tomu bych i věřila...

To samý v podstatě o těch důvodech dosavadní bídy nakonec píše i autor toho článku co jsem sem šoupla - a tomu nikdo nenadává a neoponuje, jen já jsem za zloducha (ale přežiju to)

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 13. května 2024 10:20

Tabea 

Nikdo nepochybuje, že to bylo příšerný. Odejít z x generacema budovanýho domova, jen s tím co unesli... plus cestou snášet excesy zdivočelejch Čechů (pokud je vůbec přežili)... a pak v poválečným Německu to zkraje taky nebylo na vyskakování a nikdo neměl na to, ubytovat (v ruinách) a živit další cizí lidi. Děs. Beneš byl pomstychtivej idiot - kdyby tomu sám nedal požehnání, tak by si ty Revoluční (rudý) gardy tolik nevyskakovaly.

dynda 

Zůstali, určitě - pokud se za ně někdo zaručil nebo neměl zálusk na jejich majetek - ale pořád to byl jen zlomek proti těm, který museli odejít s holejma rukama.

Offline olte
745 příspěvků moje polička 13. května 2024 10:28

barbucha  na poválečném odsunu se dohodli Spojenci jako vítězná strana konfliktu. Těžko hodnotit tehdejší události dnešní optikou.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 13. května 2024 10:56

olte 

Dohodli se nejdřív (ovšem zásadně měl probíhat v mezích civilizovanýho chování), a později už to nikdo moc nepodporoval - potom, co bylo vidět jak se toho Češi chopili... zahraničí spíš vyzývalo k uklidnění, ne-li přímo k ukončení. Marně, samozřejmě. A kromě russáků, samozřejmě.

Jinak jo, po tý válce je to celkem pochopitelný, ten odsun - ale když si stěžuju jak se ke mně chovali fašisti, budu se snad chovat ještě hůř?! Vždyť s nima zacházeli příšerně.

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 13. května 2024 11:05

olte 

Já pár "veselejch" historek slyšela... můj děda, když se dostal z koncentráku, fungoval - jakožto důstojník a plynně hovořící německy - jako repatriační koordinátor, pomáhal rovnou v Německu s tím. Taky se kvůli tomu dostal domů o pěknejch pár měsíců později (chudák babička ). A nic moc teda to tehdy nebylo... nejenže tehdy celou Evropou kolovaly zástupy bezprizornejch lidí co se vraceli z různejch úkrytů, z vězení, z koncentráků... ale k tomu ještě přibyli ti odsunutí Němci. Byl to poměrně dost velkej cvrkot tehdy, hotový stěhování národů (hladovejch, nemocnejch...) A my k tomu ještě přispěli...

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/tricet-milionu-migrantu-po-valce-evropa-zazila-stehovani-narodu-49912

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 14. května 2024 12:48

Tak jsem se dneska projela z Plzně do Chebu a zpět. Tolik billboardů s Babišem, Okamurou a Rajchlem jeden za druhým! Až se mi mžitky před očima dělaly.

Osamocenej Saša Vondra se krčil u hřbitova v Zátiší.