Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline moora
8667 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:08
Offline Beranka
416 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:13

Garfie Chebsko, zemětřesení každou chvíli, ale nikdy v těch intenzitách, co by byly ničivý, max. popraskaný domy apod., to pojišťovny běžně řeší. A když to někdy bouchá déle jak týden, tak je to blbý na psychiku.

Neumím si vůbec představit, že by kolem mě bouchala válka, to musí být pro ty lidi naprosto příšerný.  

Offline continuity
42777 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:19

Beranka svíčky si nech, až nebude zametreseni, jsou normálně bezpečné. A obnovení dodávek může chvíli trvat. 

Offline continuity
42777 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:39
Reakce na Mrakoplas:

continuity chces to odomknúť? No v podstate, že Ukrajinci nemajú šancu, čož som si tak nejak odmietala pripustiť. 

​No neviem,nečítala som. Ale on, pokiaľ viem tvrdí, že Ukrajinci nemají veľkú šancu vyprevadit Rusov domov vlastnými silami. Preto sú dôležité tie sankcie, aby Putinovi nezostalo nič iného než jednať. 

V závislosti na tom, v akej vojenskej situaci to bude, budú vypadať tie vyjednané podmienky. 

To mi nepřijde ekvivateltne tvrdeniu: UA nemá šancu. 

Offline rozarka
4202 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:40

Garfie To mi před chvílí říkala švagrová- svíčky mám připravený, vody dost a jen nevím, jestli mrazák vyjídat, kdyby došlo k přerušení dodávky proudu, nebo naopak doplnit, co kdyby? To je dilema....

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:43

continuity moora to hore odomkla, tak si to precitaj. UA v podstate nemá šancu vyhrať tak, čo si pod slovom výhra predstavuje/me. On to tam teda povedal veľmi malú šancu, ja som to nahradila tým " v podstate".

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:44

rozarka To mi připomnělo povodně, při vší té hrůze-to byly hody!

continuity Mně ten rozhovor nepřipadne tak bezútěšný, je takový realistický. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:47

Garfie fakt hej? Tak to ja som bola asi priveľky optimista, lebo mňa teda vôbec nepotešil.

Edit. Teda tiež mi príde realistický ale práve som dúfala v niečo lepšie no.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:48

Garfie ani mne neprijde uplne bezutesny, v podstate rika, ze potrebujou vydrzet, nez se Rusko zacne sypat hospodarsky.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:56

No mne z toho vychádza, že ten optimisticky scenár je pre Ukrajinu dosť neoptimisticky (babkova vláda, kontrola území Ruskom atď)

Je šanca, že Ukrajina nepadne?

No, všetci by sme tomu chceli veriť. Keď sa však pozrieme na pomery síl a na to, že Rusko stále ešte zďaleka nenasadilo všetky svoje schopnosti, je pravdepodobnosť, že by Ukrajina v tomto konflikte mohla vyhrať, naozaj malá. Je pravdepodobné, že bude schopná ešte nejaký čas vzdorovať, a bude to stáť ešte mnoho životov, mnoho škôd na materiálnych, historických a ďalších hodnotách.

Za súčasnej situácie je optimálne riešenie – keď sa nebudeme držať nejakých vzdušných zámkov –, že Ukrajina bude schopná vzdorovať dosť dlho na to, aby medzitým vplyvom ekonomických sankcií a ďalších opatrení bolo Rusko natoľko oslabené, že si uvedomí, že pokračovať vo vojne je v podstate patová situácia. To by mohlo Moskvu dohnať k rokovaciemu stolu. Bolo by to optimálne riešenie.

Samozrejme, to nie je riešenie, ktoré by preferoval Vladimir Putin, pretože on chce víťazstvo.

Nie je to ani riešenie, ktoré by preferoval Volodymyr Zelenskyj.

Nie je to riešenie, ktoré by preferoval ukrajinský prezident, pretože to rokovanie nutne povedie ku kompromisom. A tento kompromis bude zrejme výhodnejší pre Rusko, pretože si bude môcť stanovovať podmienky.

Máte predstavu, ako by ten kompromis mohol vyzerať?

Nechcem nič veštiť, ale len keď sa pozrieme na vyhlásenie Ruska, dá sa usudzovať, že by mohlo do toho rokovania ísť s tým, že bude kontrolovať významnú časť východnej Ukrajiny, bude kontrolovať prístup k moru, bude chcieť prepojiť celé čiernomorské pobrežie od Odesy až po Rostov, odrezať Ukrajinu od mora a vo zvyšku Ukrajiny nastoliť vládu, ktorá bude proruská a nebude sa usilovať o vstup Ukrajiny do NATO. To by asi tak mohol byť kompromis, na ktorý by kývol prezident Putin.

Takže bábková vláda…

To je skutočne situácia, ktorá je pre Ukrajinu neprijateľná. Bola by to, samozrejme, aj prehra Západu vo vzťahu k Ukrajine. A prezident Putin by z dosť veľkej časti dosiahol to, čo chcel.

Viete si predstaviť situáciu, keď by sa dalo hovoriť o výhre Ukrajiny? Teda že by ten kompromis bol ľahko vychýlený na stranu Ukrajiny?

To by bol naozaj veľmi optimistický scenár. Ale naozaj iba za situácie, keď by sa Rusko dostalo do stavu, že v tej intervencii nebude môcť pokračovať, a stiahlo by sa.

A to sa podľa vás nestane?

To by sa stalo, keby Rusku skutočne vyschli zdroje na to, aby tú operáciu mohlo udržiavať v chode. To je však zrejme dlhodobá záležitosť, pretože nech už tie sankcie budú akokoľvek účinné, nedá sa očakávať ich naozaj dramatický vplyv v blízkom čase. A Ukrajina dnes naozaj nepočíta dni, ale hodiny.

Offline Kokoska
34725 příspěvků moje polička 03. března 2022 14:57
Reakce na Garfie:

Jinak teda já byla 2x v Hirošimě v muzeu a děkuji pěkně, zažít to nechci, i kdybych měla být přeživší. 

​Ta vzpomínka mě straší už pár dní. Já jsem to pak už jen prolítla, už jsem tam nemohla vydržet. A vůbec celý ten areál, město, kde se ve vteřině vypařilo nevím kolik tisíc lidí... fakt mi tam nebylo dobře.

Jak už jsem psala, sklep nemáme, jestli je tu ve vsi vůbec něco jako kryt, trvalo by minimálně 10 minut se tam dostat - předpokládám, že by byl ve staré zástavbě a ne v našem satelitu. Takže by zbývalo se schovat tak do komory pod schody ke komínu, to prý bývají nejodolnější místa. Ale asi je lepší si nalít něco dobrého a odevzdat se osudu.

Ale snad na to nedojde, tyhle myšlenky mi fakt nedělají dobře.

Offline barbucha blogger
35694 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:00
Reakce na continuity:

Další matlacky výkon rudé armády. 

​Vono je to všecko takový matlácký u nich.

https://twitter.com/666_mancer/status/1499349652033974273

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:02
Reakce na 711990:

bram uf, akorat ty se jmenujes stejne jako ona, nebo jak se resi, aby me nekdo nepodeziral ze jsem ho ukradla?:D

Sweet Potato ups...moje mamka prave taky zjistila, ze ji propadl a v Pardubicich uplne stejny, vyblokovany vsechny sloty az do dubna...

​Jen pro odlehceni, byla jsem vyrizovat pas pro dite vcera a urednice mi neverila podle fotky, ze ja jsem ja, porad chtela, at se tvarim jako na te fotce, mne to samozrejme neslo  no a dite je kopie tatinka, takze padlo neco i o ukradenych detech. Priste tam poslu manzela. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:05

Karja 

Občanky děti mají, cestují s nima v EU, ale plán je na tutistu za oceán, když už by se to nějak sr.... Co dál bychom řešili odtamtud, máme tam kde být. Španělsko má velkou nezaměstnanost, na to bacha.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:06

jerry 

Tak si budem říkat, že je to na drony, nebo oštěpy, to nezní tak blbě, ne?

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:18

Kokoska My už o tom určitě spolu mluvily, ta Hirošima je fakt děsivý zážitek. Pamatuju si, že když jsem tam byla poprvé s kamarádkou, vyšly jsme ven a skoro hodinu jsme vůbec nemluvily. Má to atmosféru. 

Mrakoplas Já myslím, že očekávat totální vítězství Ukrajiny (bez pomoc NATO, myslím tím té oficiální a zjevné) je fakt naivní. :-( Přál by si to asi každý, ale o by se muselo stát něco v Rusku, puč, revoluce, atentát, cokoli takového...

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:22

Garfie tak to neočakávam ani ja ale ten "kompromis" čo spomína Pavel mi ako kompromis moc nepríde, veď to Putin dosiahne v podstate to, čo chcel. 

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:24

Myrtila jezisia stacil teda rodny list ditete a tvoje obcanka jo?

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:28

Garfie 

Já doufám, že Putin nakrkne ještě někoho dalšího - potvrdilo se, že dneska stříleli proti lodi s bangladéšskou vlajkou? Že ho něco rozptýlí, vzbouří se mu víc lidí než má obušků, že už to prostě neudejchá. Jinak to taky vidím tak, že zatím tam utopil nesmyslné množství šrotu. Zas ty sofistikovanější stroje třeba obsluhujou chytřejší lidi, mohli by začít přemýšlet. Nebo někdy udělá nějakou blbost příroda. Ještě bych nechala ve hře tu naději.

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 03. března 2022 15:30

Mrakoplas Tak to si nemyslím. Podle mě byla jeho představa rychlá, v rámci možností téměř nenápadná akce s podporou separatistů a bez přehnaně velkého zájmu Západu. A trochu se bojím, že má ještě nějaké možnosti v záloze.