Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:40
Reakce na MP Marge:

Diky sociologum, ktere tady zminila Continuity, uz davno vime, jak cernosske deti ovlivnuje vyrustani ve spolecnosti, kde hrdinove detskych filmu a knizek jsou zasadne bili, panenky v obchodech bile, herci v divadlech bili, a tak dale - akorat ze dokud spolecnost nebude ochotna tyto poznatky aplikovat v praxi, tak nam jsou tak akorat k hovnu. 

​Hele, ale panenky jinejch etnik se už dávno dělaj (černošská Barbie už 40 let například)... černejch herců známe mraky, a vyslovenejch hvězd... i výhradně černošský seriály i filmy - co se obsazení týče - se točej. Problém je možná trochu v tom, že by to chtěli půl na půl, rovným dílem, ale je jich 13%

A navíc mají svoji specifickou kulturu, podívej se třeba na rap a hip hop, vždyť na ně mají prakticky monopol (a je to jejich "vynález"), ty nejlepší jsou světoznámý hvězdy - a vynucuje si majorita, že by tam chtěla taky větší zastoupení? Jeden ubohej Eminem se mezi ty špičky protlačil...

Zrovna v tý kultuře je to dost ošemetný, přece nejde stanovit nějaký kvóty (bych řekla)! Buď je to dobrý (a vydělává to ), nebo ne... buď je o to zájem ze strany diváka a posluchače, nebo ne... 

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:56

A vůbec... když už jsme na Parfumánii nedá mi to nevzpomenout na Jeana Paula Guerlaina, kterej měl blbý kecy v televizi resp. použil nevhodnej příměr (včetně toho "n" slova) a vyfásnul mastnou pokutu (a rovněž se demonstrovalo a musel odejít z funkce). Veřejná omluva mu nebyla nic platná.

A prosim pěkně ve stejnou dobu John Galliano v hospodě vykřikoval něco o zkur... židovskejch děvkách a špinavejch židovskejch ksichtech, a ne jednou a pěkně nahlas... za což mu soud pohrozil prstíkem a pokutu mu napařil jen podmíněnou.

Tak tohle sere zase mě. Je snad jedno etnikum hodno zvláštního zacházení, a jiný ne? Kvůli jednomu se může svět pominout a vkleče se omlouvá, přičemž to druhý - a řekla bych že pronásledovaný nesrovnatelně hůř - to prakticky musí strpět? Proč?! 

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 04:38

barbucha To je, jako vzdy, pomerne zjednodusene videni celeho problemu. (Mluvim o tvem prvnim prispevku; ke druhemu se nevyjadruju, neb nevim, o co jde.) Ze se nejaka ta cernosska panenka, vcetne Barbiny, na trhu najde, to je sice hezke, ale pokud se skolky, skoly, druziny, cekarny u doktora, apod. vyhybaji tomu ji koupit, tak si s ni muzes hrat tak leda doma. Mam kamaradky, ktere vyrostly v Jiznim Chicagu, coz byla a je primarne afro-americka ctvrt, a presto pamatuji, ze v nekterych zarizenich se za jejich detstvi nevyskytla jedina hracka, knizka, atd. ktera by reprezentovala jejich rasu. Zrovna tak mnohe pamatuji, ze na skole nebyla na seznamu povinne cetby jedina knizka od afro-americkeho autora! To ti prijde v poradku? V afroamericke ctvrti? Mne moc ne. A co se tim potom takove dite uci o tom jak na nej a jeho kulturu spolecnost pohlizi, to snad vysvetlovat nemusim.

Ze existuje rap a hip-hop, to je sice super, ale kupodivu ne kazdy umelec tmave pleti touzi stat se raperem. Jsou i taci, kteri by se radi stali treba klasickym pianistou, filmovym reziserem, nebo baletkou. Mas tuseni, jak historicky tezke, temer nemozne, pro mensiny bylo proniknout do podobnych oboru (a cemu museli celit ti, kterym se to podarilo?)

Mimochodem, bilych raperu je tady hafo, jen ze nejsou v Evrope tak znami, jako Eminem, tak se o nich moc nevi. 

A ano, i nejake ty celocernosske filmy a serialy tady mame. Samozrejme pak nastavaji palcive otazky jako proc takovy film nebo serial temer nikdy neni nominovan na nejakou cenu, proc se nektere televizni stanice brani tomu vysilat je v hlavnim vysilacim case, a tak podobne. Takove ty detaily, ktere na prvni pohled nejsou videt, takze utvrzuji prosteho obcana v iluzi, ze je vlastne vsechno v uplnem poradku. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. června 2020 08:51
Reakce na MP Marge:

... a presto pamatuji, ze v nekterych zarizenich se za jejich detstvi nevyskytla jedina hracka, knizka, atd. ktera by reprezentovala jejich rasu.

​Tohle je myslím pro většinu z nás (pro mě určitě) dost těžko představitelné ... 

Offline Kokoska
34634 příspěvků moje polička 18. června 2020 10:09

MP Marge a proč zařízení v afroamerické čtvrti nenakoupí barbíny tmavé pleti? Nebo jim ty hračky přiděluje nějaký nadřízený "bílý" orgán? Stejně tak s knížkama - škola nemůže ovlivnit výběr četby?

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 11:13

MP Marge 

Mám stejnou otázku jako Kokoska ... a kromě nadřízenýho orgánu snad mají ty děti ještě i rodiče - který můžou nějaký ty hračky a knížky dodat, třeba formou sponzorskýho daru nebo jen tak (pokud je zajímá, s čím si děti chtějí hrát).

(a než se začneš rozčilovat, že by to měl platit stát a ne rodiče, tak připomínám, že u nás se po rodičích vyžadovala i dodávka hajzlpapíru!)

Co se dalšího týče - lidí, co by chtěli být baletkou či filmovým režisérem, je spousta. A šance mají celkem mizerný všichni, vždyť jsou to "výběrový" obory, míst ve školách málo a zájemců tisíce! Ergo kladívko pro každýho je těžký se v tom uchytit, to je přece normální. A ne každej má v zádech affirmative action.

Palčivé otázky stran nominace na ocenění... můžeš vsadit krk na to, že to nemá vůbec žádnou souvislost s kvalitou? Když - jinak všeobecně oceňovanej a hojně obsazovanej Will Smith bojkotuje Oscary (a Spike Lee solidárně s ním), protože nebyl nominovanej... za film, kterej nebyl žádnej kasovní trhák (ale mně se docela líbil ), tak měl by se teď Oscar dostávat za snahu?

Co se druhýho příspěvku týče, je to prostě tak jak jsem napsala, detailně to znát nemusíš, ale je to prostě opět ukázka pozitivní diskriminace (teda evropský).

Offline Garfie
28425 příspěvků moje polička 18. června 2020 11:37

MP Marge Já se zrovna nedávno s někým pohádala na téma Barack Obama. Můj oponent tvrdil, že se málo zasadil o práva Afroameričanů během svého úřadování a že to byla vlastně jeho povinnost a že v tomto selhal. Ale mně právě přijde tak nějak....rasistické očekávat od něj, že se bude o práva Afroameričanů zajímat jen proto, že je černoch. Zajímal by mě tvůj názor.

Já si totiž až při četbě této debaty uvědomila, že je to opravdu především americký problém, do teď jsem o rasismu uvažovala víc globálně, ale až když tady probíráte např. filmy (viz. barbucha ) vzpomněla jsem si na Bollywood, nebo africkou produkci.

Offline Kokoska
34634 příspěvků moje polička 18. června 2020 11:46

Garfie no vidíš, i černoch už byl prezidentem, ale žena nebo žid ani jednou! (prosím, nemyslím to tak, že co by teda černoši chtěli, když už měli i prezidenta!)

Offline Garfie
28425 příspěvků moje polička 18. června 2020 11:50

Kokoska Nebo Indián, to by se v USA hodilo víc! 

Offline viktorka_od splavu
49177 příspěvků moje polička 18. června 2020 11:55
Offline Kokoska
34634 příspěvků moje polička 18. června 2020 11:58

Garfie jsou vůbec nějací v politice? Nastrkali je do rezervací, tam odtud taky asi není úplně jednoduché se dostat výš.

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 12:12
Reakce na Garfie:

Já si totiž až při četbě této debaty uvědomila, že je to opravdu především americký problém, do teď jsem o rasismu uvažovala víc globálně, ale až když tady probíráte např. filmy (viz. barbucha ) vzpomněla jsem si na Bollywood, nebo africkou produkci.

​Jo, to je pravda ten americkej problém - já mluvím z pohledu Evropana a zjevně MP Marge  jako insider to vidí jinak.

Ale stejně si myslím, že co se třeba herců týče, tak ti nejznámější bohatě splňujou ten poměr, nastavenej skladbou národů v USA, a vzhledem k tomu, že se na jejich obsazování - aspoň co vidím ve filmech - hodně dbá, tak je jejich podíl (na rolích) spíš vyšší než jen těch 13%, který mají v celkový populaci.

Offline viktorka_od splavu
49177 příspěvků moje polička 18. června 2020 12:17

barbucha asi s tou "celkovou populaci" to bude nicnerikaji cislo, pac usa jsou velky.. pribuzna ktera studovala ss v jednom z jiznich statu kde ten pomer je hodne jiny si zdanlive niceho nevsimla jen do doby nez chtela jit ke spoluzacce do rodiny a bylo ji to zakazany. 

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 12:23

viktorka_od splavu 

Jak nicneříkající číslo? Obě největší minority (pěkný slovní spojení, co? ), totiž Afro- a Latinoameričani mají v USA populaci po 13% (Latino malinko, zanedbatelně míň). To je prostě řeč čísel

I když samozřejmě nikdo netvrdí, že jsou rovnoměrně rozprostřený, samozřejmě že jsou oblasti, kde mají většinu, a naopak zas jinde téměř nejsou. Na celkovým počtu to ale nic nemění.

Edit: koukám že mam starý informace, ty Latino, resp. spíš Hispánci, mají už těch procent o dost víc, přes 15, a jsou tak v USA největší minorita.

Offline Garfie
28425 příspěvků moje polička 18. června 2020 12:44

Kokoska To vůbec netuším, obávám se, že ne, nebo výjimečně.

viktorka_od splavu Zakázaný? To je strašný :-( Taky ony ty šedesátý leta nejsou tak daleko, to je jasný. Pamatuju se, jak v doslovu k Černobílému světu psala autorka (ročník 1969), jak měla jako malá černou chůvu, všechny její kamarádky měly černou chůvu nebo hospodyni, tak to prostě bylo v 70.letech naprosto normální, vyrůstala někde na Jihu.

Offline Kokoska
34634 příspěvků moje polička 18. června 2020 12:52

barbucha vsak k tem hispancum se taky nechovaji moc pekne. Jak jsme byli v USA u mexickych hranic, tak nas pruvodce pro Mexicany nemel slova dobryho. Pro nej vylozene povl, ktery nic neumi a k nicemu neni. V samoobsluhach tam maji zpusob vraceni penez, ze ti do ruky daji papirovy a kovovy vypadnou do takovy kasicky vedle, tak prohlasoval, ze je to kvuli nim, ze by to v zivote nespocitali. Bylo to dost protivny.

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 13:03

Garfie 

Tak dneska je "in" mít chůvu Filipínku, jakej je v tom rozdíl?

Kokoska 

No nechovají, ale tam je rozdíl, že ti se přistěhovali dobrovolně a často i ilegálně. Koukaj na ně tak jako jinde na jakýhokoliv imigranta...

Offline Garfie
28425 příspěvků moje polička 18. června 2020 13:33

barbucha Tak třeba že to byly výhradně černošky? Nebo že to bylo běžné v každé domácnosti, nic co by si bílí nemohli dovolit? Nevím, uvidíme, co na to Filipínky za padesát let

Kokoska Ta Mexicko-americká hranice je hrozné místo, manželova firma tam má fabriku a historek mám spoustu...v Japonsku jsme jednou byli na návštěvě u mexicko-amerického páru, co právě tady žije, o Mexičanech nemluvili špatně, ale říkají, že to tam celé ovládají zločinecké gangy, že za mlada jezdili kempovat na Rio Grande, na motorce, ale že teď se tam bojí i v autě, že jsou tam běžná přepadení, únosy dětí a tak...dnešní cca padesátníci. 

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 14:09

Garfie 

Tak výhradně černošky... to je možný, ale co je v tom rasistickýho? Svěřila bys bezmocný dítě, vlastní krev, někomu o kom si myslíš že je podřadná špindíra nebo dokonce rozenej zločinec nebo kdovíco ještě špatnýho?

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 18. června 2020 14:58

barbuchano je to paradoxni, ale zrovna v tom Cernobilem svete bylo, ze se mohly zblaznit, ze by jim sla cernoska na stejny zachod, tak nevim, jak to mely v hlave usporadane, ze o dite se jim starat mohla