Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline Garfie
28425 příspěvků moje polička 18. června 2020 15:06

barbucha Pokud je nějaká práce určená výhradně pro jednu rasu, tak to prostě je rasismus. Myslím, že to měli v hlavně jinak nastavené, černý neznamenal automaticky zločinec, ale ani to nebyl "člověk". Jako třeba když ti pes hlídá dům? Dáš mu nažrat a podrbeš ho za ušima, ale ke stolu ho nepustíš. baltik 

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 15:13

baltik 

Já vlastně ten Černobílej svět viděla... ještě lepší "záchodová" scéna je ale ve filmu Skrytá čísla,

kde je ten nesmysl ještě líp vidět, anžto se jedná o matematičku/programátorku, zaměstnankyni NASA (a její kolegyně stejný barvy kůže). Mimochodem je to zajímavej film o skutečnejch postavách, aneb kterak se i na začátku šedesátejch let dokázaly talentovaný osoby prosadit, i přes klacky pod nohy... a vůbec je to docela příjemnej film.

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 15:27

Garfie 

Tak určitě, někdo nechá psa i hlídat dítě. Akorát teda nevim, jak by ho dokázal přebalit

Ale práce určená pro jednu rasu je nesmysl. To je jako kvalifikační požadavek?

Prostě to bylo asi blbě placený (a je patrně pořád), protože bílou vychovatelku, hovořící několika jazyky a s doktorátem z filozofie a pedagogiky by asi průměrná tetina těžko zaplatila!

No a když nějakou práci (za ty prachy) nechce vykonávat majorita, vždycky se najde někdo jinej... to máš dneska přece úplně stejný!

Offline Garfie
28425 příspěvků moje polička 18. června 2020 15:27

barbucha Černobílý svět jsem jen četla, ale Skyrtá čísla jsem viděla a přesně, ta záchodová scéna mi dost utkvěla, hned jsem si na to vzpomněla. 

Já ti s těma jižanskýma chůvama nevím, jestli to bylo takhle jednoduchý :-) Ale třeba jo, to odtud a s odstupem neposoudím. 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 18. června 2020 16:03

barbucha Garfie tohle bylo zpracovane i v Zelené knize, kdy poslou znameho pianistu na kadibudku za koncertni sal, protoze by lide, kteri prisli na jeho koncert, nesnesli, ze pouziva stejne wc. Hezky film.  

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 16:22
Reakce na Kokoska:

MP Marge a proč zařízení v afroamerické čtvrti nenakoupí barbíny tmavé pleti? Nebo jim ty hračky přiděluje nějaký nadřízený "bílý" orgán? Stejně tak s knížkama - škola nemůže ovlivnit výběr četby?

​Ale no vzdyt jo - ale protoze, a to i v afroamericke skole je vedeni povetsinou bile, tak nenakoupi a neovlivni. A o tom prave jsou ty soucasne protesty. 

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 16:30
Reakce na barbucha:

MP Marge 

Mám stejnou otázku jako Kokoska ... a kromě nadřízenýho orgánu snad mají ty děti ještě i rodiče - který můžou nějaký ty hračky a knížky dodat, třeba formou sponzorskýho daru nebo jen tak (pokud je zajímá, s čím si děti chtějí hrát).

(a než se začneš rozčilovat, že by to měl platit stát a ne rodiče, tak připomínám, že u nás se po rodičích vyžadovala i dodávka hajzlpapíru!)

Co se dalšího týče - lidí, co by chtěli být baletkou či filmovým režisérem, je spousta. A šance mají celkem mizerný všichni, vždyť jsou to "výběrový" obory, míst ve školách málo a zájemců tisíce! Ergo kladívko pro každýho je těžký se v tom uchytit, to je přece normální. A ne každej má v zádech affirmative action.

​Vis co, mne nevadi diskutovat, a dokonce mi ani nevadi, ze se mnou nekdo nesouhlasi, ale snazit se o diskusi s nekym, kdo ma sice na vsechno nazor, ale nepodlozen zadnymi fakty, je vycerpavajici.

Affirmative action je iniciativa, ktera se tyka vyhradne statni spravy, a to jeste ani tam neni v praxi uplatnovana zdaleka tak, jak si u nas verejnost mysli. S tim, o cem se momentalne bavime, nema lautr nic spolecneho.

A to, kdo konkretne by mel nakoupit knizky nebo panenky, taky neni uplne podstata problemu. 

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 16:37
Reakce na Garfie:

MP Marge Já se zrovna nedávno s někým pohádala na téma Barack Obama. Můj oponent tvrdil, že se málo zasadil o práva Afroameričanů během svého úřadování a že to byla vlastně jeho povinnost a že v tomto selhal. Ale mně právě přijde tak nějak....rasistické očekávat od něj, že se bude o práva Afroameričanů zajímat jen proto, že je černoch. Zajímal by mě tvůj názor.

​President musi byt hlavne diplomat, uz proto, ze jeho kampan taky nekdo zafinancoval (a s ohledem na to, kdo tady vlastni a ridi ty nejvetsi a nejbohatsi korporace, to cernosi asi nebyli). Ja jsem od nej taky v tomto smeru cekala vic, ale chapu, ze jako prvni afro-americky president byl v tezke pozici - jen celit odporu Republikanu v senatu ho muselo zamestnavat na celej uvazek. Kdyby se v tomto smeru prosazoval nejak vic, tak uz slysim ten rev, ze protezuje cernochy jen proto, ze je sam cernoch. 

No, ja bych tady presidenta delat nechtela

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 16:48
Reakce na barbucha:

Garfie 

Tak výhradně černošky... to je možný, ale co je v tom rasistickýho? Svěřila bys bezmocný dítě, vlastní krev, někomu o kom si myslíš že je podřadná špindíra nebo dokonce rozenej zločinec nebo kdovíco ještě špatnýho?

​Rasistickyho je na tom to, ze donedavna cernoskam na jihu nic jineho nezbyvalo, nez si najit praci jako chuva nebo pomocnice v domacnosti, neb jine moznosti pracovniho uplatneni pro ne byly naprosto minimalni. Zejmena na jihu firmy  zadne cernosky ve svych kancelarich, obchodech, apod. nechtely. To je skutecnost bohate zpracovana i v literature, filmu - pokud by nekoho zajimalo si rozsirit obzory.

Deti na obou stranach pak vyrustaji s tim, ze cernochy vidi temer vyhradne v podradnych pozicich - a co se tim tedy podvedome uci!?

Z toho potom vyplyvaji situace, kvuli kterym muj byvaly pan profesor z NIU nevychazi bez univerzitni legitimace z domu, aby v pripade potreby mohl prokazat, ze si nevymysli a je opravdu profesor Anebo cetne pripady v nemocnicich, kdy se pacient odmitne nechat osetrit afro-americkou lekarkou a vyzaduje "opravdoveho doktora". Protoze kazdy prece vi, ze cernosky pracuji v kuchyni

Offline stes
9098 příspěvků moje polička 18. června 2020 18:45

Když zamestnam cernosku jako uklizecku, protože treba nic jineho neumi, tak je to spatne. Kdyz ji nezaměstnám, protože se budu bát, aby mi aktivisti nevymlatili firmu, protoze u mě uklizi cernoska, je to taky špatně. Takže, a ptam se zcela vážně, s touhle modelovou situace co? Jake je reseni?

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 19:22
Reakce na MP Marge:

Affirmative action je iniciativa, ktera se tyka vyhradne statni spravy, a to jeste ani tam neni v praxi uplatnovana zdaleka tak, jak si u nas verejnost mysli. S tim, o cem se momentalne bavime, nema lautr nic spolecneho.

​Bavíme se o špatným přístupu ke vzdělání (kromě jinýho), zejména v žádanejch oborech - jak jsi psala o hudbě, režii nebo tak něco. 

Jako já vim že tam žiješ a měla bys teda vědět všechno líp, ale v tom případě teda všichni vo tý affirmative action lžou. Protože se týkat i vzdělání.

In 2003, the Supreme Court of the United States, in Grutter v. Bollinger, held that the University of Michigan Law School could consider race as a plus-factor when evaluating applicants holistically and maintained the prohibition on the use of quotas.

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 19:31

MP Marge 

Ohledně toho zaměstnání jsem se jen podivila, jak můžou ty rasistky svěřit dítě někomu, na koho koukaj skrz prsty.

Dala bys na opatrování svoje malý dítě osobě, u který seš - jako rozenej rasista -přesvědčená, že má IQ šumící trávy, žádný hygienický návyky a nulový znalosti o čemkoliv (o výchově, zdravotnictví atd.), a eště ke všemu tu osobu beze všeho pustíš do svýho domova (asi aby ti vykradla barák)? Já v tom nevidim žádnou logiku.

Mimochodem, jsou Švédi rasisti? Zrovna včera jsem zahlídla článek, ve kterým si stěžovali jak letos to bude s jahodama a lesníma plodama špatný, protože se necestuje a oni byli zvyklí, že jim tam jezděj každoročně sklízet Thajci. Jako nemůže bejt každej doktor nebo advokát, nekvalifikovaná síla žije přece všude na světě, a za to může jen rasismus? Jo, kdyby je tam nepustili a nechali je radši umřít hlady... to by taky bylo špatně, že jo, jak přežranej běloch nechce nechat chudáka vydělat...

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 19:49
Reakce na barbucha:

​Bavíme se o špatným přístupu ke vzdělání (kromě jinýho), zejména v žádanejch oborech - jak jsi psala o hudbě, režii nebo tak něco. 

Jako já vim že tam žiješ a měla bys teda vědět všechno líp, ale v tom případě teda všichni vo tý affirmative action lžou. Protože se týkat i vzdělání.

In 2003, the Supreme Court of the United States, in Grutter v. Bollinger, held that the University of Michigan Law School could consider race as a plus-factor when evaluating applicants holistically and maintained the prohibition on the use of quotas.

​Ma se tykat vzdelani, ale jen na statnich skolach, ne soukromych. A to ze Vrchni soud rozhodl, ze pravnicka faktulta v Michiganu muze uprednostnit rasu jako rozhodujici faktor prece neznamena, ze vsechny statny skoly maji zajem delat totez.

Affirmative action je iniciativa federalni vlady, kterou si vetsina statu vylozila jako "muze, ale nemusi", a podle toho taky jedna. 

Offline MP Marge
6819 příspěvků moje polička 18. června 2020 19:57
Reakce na barbucha:

MP Marge 

Ohledně toho zaměstnání jsem se jen podivila, jak můžou ty rasistky svěřit dítě někomu, na koho koukaj skrz prsty.

Dala bys na opatrování svoje malý dítě osobě, u který seš - jako rozenej rasista -přesvědčená, že má IQ šumící trávy, žádný hygienický návyky a nulový znalosti o čemkoliv (o výchově, zdravotnictví atd.), a eště ke všemu tu osobu beze všeho pustíš do svýho domova (asi aby ti vykradla barák)? Já v tom nevidim žádnou logiku.

Mimochodem, jsou Švédi rasisti? Zrovna včera jsem zahlídla článek, ve kterým si stěžovali jak letos to bude s jahodama a lesníma plodama špatný, protože se necestuje a oni byli zvyklí, že jim tam jezděj každoročně sklízet Thajci. Jako nemůže bejt každej doktor nebo advokát, nekvalifikovaná síla žije přece všude na světě, a za to může jen rasismus? Jo, kdyby je tam nepustili a nechali je radši umřít hlady... to by taky bylo špatně, že jo, jak přežranej běloch nechce nechat chudáka vydělat...

Jen rasismus za to urcite nemuze, ale pro nektere rasy v nekterych zemich je to pomerne dulezity faktor. Kdyz bila mensina cela desetileti, ba staleti, brani jine mensine v pristupu ke vzdelani a ke kvalifikovane praci, tak se to prece nekde projevit musi (negativne pro tu mensinu).

O tom, ze tady v padesatych letech musela branit cernosske deti armada pred rozzurenym davem pote, co jim novy zakon umoznil navstevovat do te doby bilou skolu, jsi predpokladam slysela. Vetsina tech "deti" je jeste nazivu. At jde nekdo jim rict, ze zadny rasismus neexistuje a ze prece mame vsichni stejne prilezitosti

Donedavna se tim lecktere prestizni univerzity verejne chlubily, ze zadne mensiny mezi sve studenty neprijimaji. Dneska uz se to nerika nahlas, ale opravdu veris tomu, ze mysleni vedeni takovych univerzit se zmenilo? 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 18. června 2020 20:08

barbucha Prosim te ctes vubec to, co MP Marge pise? Nebo premyslis nad tim? To prece nemuzes myslet vazne, ty sve reakce.... ja jsem ok s tim, ze toto je tema, na kterem se neshodneme, fajn, ale ty tvoje dedukce jsou az surrealne chvilema...

Offline 711990
18311 příspěvků moje polička 18. června 2020 20:22

Ja teda fakt jen ziram co tady pisete.

MP Marge hrozne hezky to vysvetlujes, obavam se ale ze marne, protoze druha strana proste trva na tom, ze si za to beztak cernosi muzou sami

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 18. června 2020 20:30

711990 ja v tom jeste ctu: co si stezujou, vzdyt se maji dobre, vzdyt jsou ve filmech a v mtv...

jako tyhle debaty me moc neba, ale diky MP Marge za prispevky, je to zajimave cteni.

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 18. června 2020 20:30

MP Marge já jsem moc ráda, že se k tomu tady vyjadřuješ. 

Přiznám se,  že situaci černochů nijak detailně nesleduju (mě vždycky zajímali víc Indiáni) a z takového toho mého povrchního pohledu mě napadají podobné otázky jako zmiňovala barbucha , takový Fresh Prince je z devadesátek, bělocha v něm aby pohledal a běžel i u nás (dívala jsem se ), o panenkách a třeba hudbě ani nemluvě. 

Že se to v reálu nepoužívá ani v situacích, kdy bych to tak nějak automaticky předpokládala je docela poučné. 

Offline 711990
18311 příspěvků moje polička 18. června 2020 20:38

Lamicka presne

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. června 2020 20:40
Reakce na MP Marge:

​Ma se tykat vzdelani, ale jen na statnich skolach, ne soukromych. A to ze Vrchni soud rozhodl, ze pravnicka faktulta v Michiganu muze uprednostnit rasu jako rozhodujici faktor prece neznamena, ze vsechny statny skoly maji zajem delat totez.

Affirmative action je iniciativa federalni vlady, kterou si vetsina statu vylozila jako "muze, ale nemusi", a podle toho taky jedna. 

​Tomu rozumím. I tomu, že soukromý školy si jaksi dělaj, co chtěj... to je potom Ivy League mimo soutěž, co? Ovšem na druhou stranu, kterej běžnej člen třeba chudší majority se tam dostane, pokud to není vyslovenej génius (dobrej pro reprezentaci)... tam to bude mít těžký asi každej.

Ale myslela jsem, že iniciativa federální vlády je závazná pro všechny státy. No když říkáš že ne, tak ne.