viktorka_od splavu špatný místa ale existují. Máma měla kolegyni, která byla eko už kdysi dávno. Řešila stravu, bydlení atd. Proto se taky s rodinou odstěhovali z Brna do nějaké nedaleké vesnice. Během deseti let pak celá rodina onemocněla nádorovým onemocněním a ta kolegyně, její muž i dcera zemřeli. Přežil jen syn, který dům prodal a vrátil se zpět do Brna. Jiný případ znám ze vsi, kde máme chalupu. Před lety si tam mladá rodina koupila stodolu a přestavěli si to moc hezky na dům. Pak to najednou prodali a zmizeli. Říkalo se, že nějak onemocněli a zjistili, že v té původní stodole kdysi skladovalo JZD nějaký chemikálie. Ta paní, co to od nich pak koupila, tam bydlí víc jak pět let a nedávno onemocněla rakovinou žaludku. Ono se to dřív moc neřešilo. Například takový eternit (obsahuje azbest silný karcinogen) je průser a sundat starou střechu a likvidovat by se správně mělo jen v ochraných oblecích s ochranou očí a dýchacích cest. A azbestový desky u kamen mají leckde na vsi dodnes.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
A co teprve stare olověné vodovodní přípojky?
A uranové doly.
A nebo radon..
crazydaisy To máš pravdu, že úplně mimo to není. Kdysi na onkologii (jen v naší ambulanci) bylo 5 lidí se stejnou nemocí ze stejné malé dědiny. Tenkrát to nějak začal řešil náš doktor a těch nemocných s dalšími diagnózami tam bylo víc. Zjistl se tam potom problém v podloží.
Renusatko to byva ten radon casto.
crazydaisy to jsou pak ty "proklete" domy z hororu, kdo se tam nastehuje, do par let umre!
To se tradovalo o Okálech, že kdo v nich žije deset let, tak onemocní rakovinou, ne?
Monulinecenka To je strašný. Oni ji normálně předem odepsali, protože pro ně méněcenná.
Bowle Děkuji, mám svou práci ráda, ale tohle jsou situace, kdy bych nejraději odešla, kvůli té bezmoci. Také přeji hodně sil v oboru ![]()
dynda Nevím jestli je to o vyhořelosti, spíše mi to přijde o neznalosti, naši klienti nemluví, často se zlobí a brání se, protože nerozumí, co se s nimi děje, tak jak je má doktor vyšetřit a vyléčit, sami lékaři neví, tak napíšou nevyšetřitelní a léčbu prostě zkusí nějak nastavit, podle toho co jim řekneme my a co se jim zdá jako nejpravděpodobnější diagnóza.
Janulik03 je to nepřekvapivé a přitom mě to vždy znovu a znovu překvapí, asi jsem rozmazlená tím, že u nás hledáme jak by to šlo a nehledáme důvody proč to nejde. ![]()
Marbuša Takhle tvrdě jsem to nechěla vyjádřit, i když každého u nás v práci to asi napadlo. Snad je to opravdu jen nevědomostí a ne tak, jak jsi to napsala. Chtěla bych tomu věřit.
Monulinecenka já si myslím, že to bude z velké části lenost. Lenost, neochota a nezájem, což jim u těchto pacientů projde prostě. Určitě by to aplikovali i u jiných ale dospelej zdravej člověk mluví, domáhá se svych práv, za děti to dělají rodiče, tihle lidé jsou bezmocní, tak jim to u nich projde. Je to smutný hrozně, zvlast ještě když vy se tak snažíte pomoci všemi dostupnými prostředky.
Monulinecenka my sme doma mali taku tetu, maminu sestru. Kym som bola na materskej byvala u mna v byte, potkm si ju vzali moji rodičia do domu. Nie síce extrem, ale proste dost problem. A pritom zlata duša, stale ma za nou bolí srdce. Zomrela mesiac po mojej mame ked pochopila že uz nikdy sa jej sestra nevrati .
Janulik03 To je smutný. Ale zároveň hezký, měla někoho, kdo se o ni staral.
Karja Chtěla bych řícit, že to snad ani ne, ale dnes se mi do ruky dostal znalecký posudek z oboru psychiatrie, poslala ho matka mladé ženy, která u nás žádá službu. A čtu - postižení v pásmu těžké idiocie (dobrá, tak je to výcuc z nějakého starého posudku, to se tak dělá a přepíšou se staré, původní výrazy), čtu dál - místo klientka, pacietka, slečna se tam píše o idiotce!!! (od roku 2005 jsem studovala zdravku, pak od 2009 VŠ sociální obor a tyto výrazy byly už v té době krajně zastaralé a nepoužívaly se), čtu dál - jelikož je idiotka je nezvdělavatelná (slečna studuje na švadlenu)???? Tak si říkám, to je mi na nic tyhle informace, to musí být sakra staré, dojdu na konec a toto napsal znalec - lékař v roce 2019.
Chce se mi blejt, velebnosti.
Janulik03 Je to náročné, ale jste skvělí, že jste ji nechali doma, v prostředí, kde to znala, kde to měla ráda a kde jste ji měli rádi. ![]()
Monulinecenka To je strašný příběh.:-( Ale vy jste opravdu úžasní, smekám!
Janulik03 S tou tetou je to moc hezké. Měla díky vám hezký život a i ten odchod je takový dojemný...
Tak Betty Co jsem viděla olověné trubky, byly zevnitř tak obalené vodním kamenem, že k původnímu materiálu se voda ani nedostala. :-)
Monulinecenka to je strašné s tím posudkem.
Já mám pár zkoušek ze psychologie z VS kvůli pedagogické nástavbě a končila jsem v roku 1996(!) a to už nám říkali, at tyto výrazy nepoužívame, že je to dobré akorát jako nadávka.
Kolik tomu doktorovi proboha je? 80? Navíc těžká idiocie bývala IQ pod 10. To asi ne, když chodí alespoň nějak do školy? Bože můj. ![]()
Monulinecenka a nejstrašnější je to označování člověka diagnózou. Když tam bude mít člověka se stařeckou demencí, bude psát dement?
A zlomenej kotník bude zlomenina? A jaký je od toho mužský rod? ![]()
Monulinecenka To je hrozný....
Monulinecenka to je strašný, ten posudek. Snad i na stížnost k lékařské komoře, nebo tak něco.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí