dorota tak to máš dobré, vybrat dvě klučičí jména bylo u nás dost náročné. Nejen se shodnout, ale třeba muž navrhl přesně jedno jméno (ne své) a to jsem zamítla:)
Přiznání
Mňa vždy údivi koľko má čeština variant na meno Ján. U nás všetkým (a poznám ich dosť) hovoríme úplne trápne obycajne Janko :)
dzizisketa -slavov a -mirov je pri detoch fakt menej.
Karja my se na jmene pro holku dohodli hned. A to jsem jeste ani nebyla tehotna, takze kdyz to pak bylo aktualni, tak jsme jen rekli, jestli jeste chceme xyz, oba jsme souhlasili a dal to neresili. Kluk byl vetsi boj. Zvlast, kdyz nam ta nase holcicka do posledni chvile na ultrazvuku neukazala, co je zac ![]()
dzizisketa Jo, to se mi taky líbí! Hned ma to jméno takovej jasnej význam:-)
Mrakoplas este existuje aj Janči![]()
Zuzuli Nojono, vždycky je to boj, ale pořád lepší se dohadovat na křestním nez na příjmení:-D
Karja já mám dost úzkou tu kategorii pro svoje děti, ale stejně úzkou mám i tu "rodiče se zbláznili" Taky se mi líbí rozmanitost.
Evaeva Taktak.
Karja rekneme, ze nase spolecne prijmeni neni zrovna vyhra
vsichni, kamaradi, rodina, dokonce i lekari, ho musi vzdycky okomentovat a pridat nejaky vtipek, ktery jsem podle nich zarucene jeste neslysela ![]()
Moje rodne prijmeni by bylo rozhodne mnohem lepsi, ale zvykla jsem si, ono s tim -ova to neni tak zle
Mne se tedy vkus na jmena meni asi s vekem,je plno jmen co se mi v mladi nelibilo a ted se mi libi a naopak.Jen pro syna sem si ho vysnila uz v puberte a libi se mi doted.
I kdyz jsem poznala muze tak se mi jeho jmeno moc nelibilo a pritom je krasny.![]()
NNa naše příjmení udělal nechtěný vtípek v řeči už oddávající.
Zuzuli s tím ová je to vždycky lepší. Moje vyvdané jméno se hrozně špatně vyslovuje, navíc obsahuje Ř a já malinko ráčkuju. Moje původní mělo taky Ř, ale výslovnost byla v pohodě.
continuity V ruské podobě by se mi líbilo moje jméno, Varvara , skoro stejně dobrý jako ta Barbara. A líbí se mi ruská jména původem z řečtiny.
dzizisketa nase oddavajici tez. Naposled to komentoval doktor na prijmu v porodnici a nase detska doktorka, kdyz jsem hlasila jmeno otce ![]()
barbucha já mám kamaráda Honzu, kterýmu občas říkáme Jene. Mně se to teda moc líbí, takový hrdinský.
já mám strejdu Jana, kterymu se doma rika Honza, ale když jsem byla malá, tak mu jeden náš starej soused, kterej ho znal odmala, říkal Jene a to se mi moc líbilo.
Ale jo, některý ty jména znějí hezky, ale já se přes to prostě nepřenesu a "nesmělo by mi to do baráku". Zjevně je to jen můj problém ![]()
Ale stejně - do přiznání - vybrala jsem kdysi harantům jména, jednak aby byla tzv. tradiční a druhak aby je to tak nějak spojovalo (protože byli dost let od sebe)... tudíž mají svátek v českým kalendáři prakticky současně. Vlastně synek dostal jméno kvůli své starší sestře... No, nijak je to nespojilo
ale s radostí jsem později zjistila, že zřítelnice - dle jejich kalendáře - má svátek dva dny před nimi... kruh se uzavřel a já můžu v tom období i slavit ![]()
continuity přes jména jsem taky rusofil :)
a ještě se mi líbí gendrově trochu šouplý nebo nerozlišený cizí jména - třeba pro holku Eugene apod.
a na margo těch genderů - ex od přítele je Bohouš (Bohumíra), a hovoříme o ní v mužském rodě. my si mezi sebou říkáme různejma přezdívkama, který se rodově kloní (jinak než je naše pohlaví), a přizpůsobujeme tomu gramatický rod, takže často o sobě mluvíme rodově jinak, než jsme "narostli"
Moje prababičky byly Leopoldina a Augustina...
continuity no. Mně přijdou divný i ty hodně podobný jména pro sourozence, akorát to pak mate babičky a tetičky.
já se to asi dozvěděla až tady, ze se daj jména sourozenců ladit k sobě. Spoluzacka má čtyři dcery od stejnyho písmene , tu poslední už si nikdo ze spolužáků nepamatuje, jsk se jmenuje :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my