Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 12:11

andulka01 na hroby zapalovat sviečky sme chodili, bolo to nádherné večer. Moja babi bola taka trochu "bosorka", tá z toho dokazala urobit veľké tajomno.

Dyne sa pestovali, semienka sa prazili na peci, zavarali sa, robili sa omáčky dynove (bleeee) . Niekedy sa piekli aj gaštany, ked doviezli k nam južni rodinní príslušníci. 

Neviem ale na tych dedinach boli krásne zvyky. Chodili maškary v sprievode, proste ludia uz pomaly končili prace na poli tak sa bavili. Pre mňa je Halloween taký vylepšený o to koledovanie deti, to uz sa mi nepáči. 

Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:03

Tyjo, tak s vyřezávánim dýní jsem se poprvé setkala asi až na gymplu jako s textem v rámci angličtiny, do té doby vůbec. Nevím, jestli je to tím, že pocházím z hodně chladného koutu republiky, ale u nás se dýně ani nepěstovaly, pro mě to bylo něco asi jako ananas, těžká exotika ani teď je tam, podle mě, moc lidí nepěstuje. Ani ten dýňový kompot jsem nikdy neměla, i když o něm jsem teda jako dítě aspoň slyšela (že je hnusnej ).

Offline Potrefenáhusa
38997 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:06

Myrtila hnusnej fakt je...můj pohled na dyne k jídlu značně vylepsilo až Hokkaidó, ale ty tu nebyly, když jsem byla malá 

ale u nás ve školce dyne jedou už teď, už dlabou a maj vystaveno

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:20

dzizisketa já ten kompot mám taky ráda. Ostatně jako všechny jiné. Vždycky mě překvapí, jak moc nenáviděné kompoty jsou. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:22

Myrtila já jsem z generace, kdy už se asi vědělo, že ten kompot je hnusnej, takže ten znám pro změnu odsud

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:22

Pinot Noir já miluju jablečný a hruškový. Ostatní mně neberou.

Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:24

Potrefenáhusa No, velice matně si pamatuju, že jsem jako dítě někde viděla tu obří dýni, asi odrůda goliáš? Byla to pro mě fakt rarita. 
U nás ve školce už dýně taky jedou, zrovna dneska tam máme dýňovou akci, až jsem si i hledala, jestli jsem to nespletla a kdy je vlastně Halloween, že to máme tak brzo. 

Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:25

Evaeva taky jsi ho nikdy neochutnala? 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:28

Myrtila A ja som sa o jeho existencii dozvedela az tu na parfumanii :D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:29

Myrtila ne

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:30

Pinot Noir 

Jj, já taky, kompot k nedělnímu obědu je jedna z nejsilnějších vzpomínek z dětství. U nás i u babičky se servíroval. Úplně jakýkoliv, třešně, višně, švestky, broskve (ten byl vzácný), meruňky, směs malin, ostružin a rybízu, dýňový a teplý jablečný.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:31

dzizisketa u nás tiež. Najviac som milovala egreše a hrušky.

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:35

Mrakoplas 

Jasně, angreštový taky! Tyjo hned bych si nějaký dala

Offline notna
9522 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 14:00

Pinot Noir Kompoty mám celkem rada, ač je teď vlastně nevyrabim a ani nejim. Ale ten dýnovy chutnal u nás jen babičce. Asi mi tam vadila ta tresť, tu já nemusím.

Online Garfie
28613 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 14:01

dzizisketa Nedávno mě pozvala na oběd kamarádka a servírovala k němu meruňový kompot, to bylo tak super retro!!! Taky jsme doma měli kompot snad ke každému obědu! Třešně a tu dýni teda jsem moc ráda neměla, ale jinak všechno. Dnes už u nás kompoty nezavařujeme a v plechu kupuju jen výjimečně. Ale v létě děláváme z jablek, to musí být, se skořicí a hřebíčkem!

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 16:13

Garfie velkou sklenici merunkového kompotu jsem udělala na začátku léta na chalupě, že ji otevřeme k některému společnému obědu. Normálně pohrdli! Si vychladím a sežeru sama celé na posezení! 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 16:22

Miluju vsechny kompoty, ale dynovy se u nas taky jen zavaril a pak stal ve sklipku do vyhozeni. Ja si obcas hruskovy delam, ale jsem jedina, kdo to doma ji. Jak na to deti nejsou zvykle, tak kompoty vubec neji.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 16:23

andulka01 merunkove jsou nejlepsi na nich a na tresnovych jsem vyrostla. 

Offline Sweet Potato
40623 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 16:29

Pinot Noir Jiné kompoty miluju! Co bych dala za maminčin třešňovej nebo hruškovej.

Jen angrešt teda nee.

Offline Zuzuli
3847 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 16:34

Dyne na kompot pestoval i muj deda, ale nevybavuju si, ze by se jedli i jinak.

Stejne mi prijde zvlastni, kolik potravin jsem jeste tak kolem roku 2006 neznala. To jsem koncila zakladku. Dyne, bataty, cuketa, zazvor... pamatuju si, ze jsem treba cetla Davno tomu od Plevy a tam dostaval na anginu nastrouhany zazvor s medem a ja tehdy netusila, co to ten zazvor vlastne je a jak chutna.

Jinak kompoty mam rada, nejradeji jablecny a svestkovy. Muj muz kompoty nesnasi. Jeho mama totiz rozvaruje, preslazuje a v tresnovem pry plavali cervici takze ten se ke kompotu ani nepriblizi