Myslela jsem, že se to používá jen pro přirozený ruměnec, nikoliv barvičkou navozený.
Jazykové přestupky
"Ahojky"...jsem na tehhle pozdrav čím dál tím víc alergická![]()
Dvě kolegyně používají pozdrav čaukýýýý . Taky děs. ![]()
A ještě horší je ČAUKY, ČAUKY (moje tchyně). ![]()
Od tchyně se dá nadít i jiných (horších) ![]()
Nechtěla tchýně říct čauky mňauky? :-)
Takhle jí na to odpovídám já, ale zatím to nepochopila. ![]()
Určitě si myslí, jak vtipně spolu laškujete.
http://svobodneforum.cz/krnacova-litacka-se-rikalo-tramvajence-vzdycky-a-co-mam-na-twitteru-nevim/
Nezná ne/spisovnou češtinu a ještě je na to hrdá, primátorka hlavního města Čechů! Křupanka tupá...

Takzvaná "lítačka" (vojenská patrola) byla postrachem všech vojáků základní služby, kteří si užívali krátkých chvil volna mimo kasárna. Tady prochází po náměstí Republiky. Budova vzadu jsou bývalá kasárna pražské posádky (dnešní Palladium).
My jsme si na VŠ vždycky kupovali lítačku
, ale před Krnáčovou bych to nepřiznala
. Opravdu se tomu tak neříká(lo)?
Vojenskou lítačku znám z mládí taky.
Lítačka je střevní viróza/katar popř. anální inkontinence... - ne? ![]()
My taky ![]()
My jsme kupovali kupóny, název lítačka si v souvislosti s MHD vůbec nespojuji. Znám jenom lítačky - dveře.
A výraz tramvajenka také není úplně to ono. Nejspíše proto, že přepravu do školy nebo práce mám celý svůj život veskrze spojenou s autobusem nebo metrem.
ano - kupóny, vypadalo to jako poštovní známka a byl na to takový plastový obal, kam se zastrkávaly (zrovna nedávno jsem na něj při úklidu narazila)
Výraz "lítačka"mám spojený jenom s tím, co píše luciole (vojenská hlídka) a s tím, co píše cinkja (dveře lítačky). Pokukud jde o střevní potíže, tak ty mám spojené s "běhavkou".
Kupónům v plastovém obalu se v Praze říkalo odjakživa tramvajenka. Nikdy lítačka. Nikdy rodilými Pražáky.![]()
popř. "břinkačka"... ačkoliv - i tak by se dala ta nová karta nazvat ![]()
třeba ještě na to téma udělají nějaké lidové hlasování ![]()
tu červenou původní kartu jsem bojkotovala od prvopočátku - smrdělo mi to už tehdy; pro své sporadické jízdy MHD si kupuju lístky - raději autem či pěšky
My prukazce na MHD na VS taky rikali litacka!
"Břinkačka" lepší než "lítačka", ale tam by byly asi trochu problémy s výslovností u cizinců.![]()
S červenou kartou jsme na tom stejně
. Taky jsem ji bojkotovala a odolala všem tlakům. Nemám ji. Po městě chodím pěšky nebo si kupuju lístky MHD.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje