Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 21. července 2025 14:45

viktorka_od splavu

pak by se ale musela srovnat s tím, že byt nebude. Protože co udělá nemocnice/ústav, když neodstane zaplaceno? Dá exekuci na nemovitost....

euridike

myslím na vás, ať to nějak rozumně zvládnete. Tady se ti nějakých rad a morální podpory dostane, ale fakt je potřeba v první řadě pořešit ty dávky. Návštěvy matinky bych tedy výrazně omezila (teda já osobně bych nenašla důvod je vůbec provozovat), a v mezičase mezi úřady a hledání práce seděla s kočkou, koukla z okna, šla na procházku....

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 21. července 2025 14:48

euridike ja sa spýtam inak. Ten kde bývajú, je ich, alebo prenájom?

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 21. července 2025 14:49

euridike jo, a prosím tě, nezaznělo tu, jaký "úřední" status má ta kamarádka - myslím stran zdravotního a sociálního pojištění?

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 21. července 2025 14:50

Asi by som v tomto prípade, , ak je byť ich, sa pokúsila ho predať, , toho platiť maminu starostlivosť a kamarátka nech ide kade ľahšie. To už  lepšie nebude. Tam som na strane viktorka_od splavu 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 21. července 2025 14:51

Makara no tech variant si umim predstavit vyrazne vice, kazdopadne nektera z nich nastane tak jako tak

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 21. července 2025 14:51
Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 21. července 2025 15:14

euridike - já teda nevím, ale z čeho žili ? Vzdyť u více dohod by jí sociálka vyhmátla,  taky si máma musela platit ZP a SP . Chtělo by to víc sondovat všechny informace.  Rozhodně, bych se nepouštěla do toho, že se hned kamarádka nabídne, že to bude platit. Matka je při vědomí, komunikuje s lékaři ? Je svéprávná a myslím, že by teď neuškodilo, kdyby kamarádka hrála mrtvého brouka a nechala to vyhnít. Maximálně jim sdělit, že si hledá práci a sama nemá příjem. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. července 2025 15:29

viktorka_od splavu presne. Asi v tehle fazi bych to trestni oznameni podala, nebo se alespon informovala u pravnika. Jestli je byt na matku (a neni ve hre najemne psane na tu kamaradku apod), tak bych v tuto chvili taky vzala cokoli s moznosti ubytovani a odstrihla se. Nikdo nemuze chtit, aby v tehle vztahove konstelaci ta dcera neco platila prece. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 21. července 2025 16:21
Reakce na euridike:

Přicházím s dotazem. 

Kamarádčina maminka byla přeložena do LDN. Která se samozřejmě platí. Ne lékařská péče, ale standardně pobyt + strava. Spočítaly jsme to na cca 15.000  měsíčně. Kamarádčina maminka nemá důchod a má minimální úspory. Platit to bude kamarádka, že...? 

​Ani bohovi!

Jistě existujou i další lidi bez příjmu, bez příbuznejch a bez úspor, a jistě se v případě potřeby neválej u silnice! Musí to vyřešit ta LDN spolu se sociálkou.

Mimochodem si myslím že je to další šméčko zmíněný báby, není možná že by neměla aspoň minimální důchod Možná to dceři nakukala aby nemusela platit nájem v tom bytě! Z čeho žily a platily poplatky dosud?! 

Myslím, že je zcela namístě ponechat ji v LDN, zbavená svéprávnosti není, tak ať si to tam řeší. A dcera musí: 1. najít práci aby byla soběstačná, pokud možno s ubytováním (nikde není psáno že natrvalo, pokud se naskytne něco lepšího, ale teď to hoří), 2. pak pořešit co s tím bytem (záleží na koho je psanej, jestli je tam dluh atd.), 3. a potom sehnat terapii (tam, kde bude bydlet).

Jestli si vezme matku domů a bude tam s ní bydlet a starat se, tak už jí nepomůže ani svěcená, ani ty ne.

Offline RoSa
10191 příspěvků moje polička 21. července 2025 16:56

když to tak čtu, tak by asi fakt bylo nejlepší sesypat se a nechat se na pár tejdnů zavřít do toho blázince - ať si tam venku (jakože tady) dělaj všichni co chtěj a uměj

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 21. července 2025 17:00

euridike Neexistuje zákonná povinnost, že dítě musí soc. péči ani cokoli jiného rodičům platit, vyživovací povinnost ze zákona je jen k dětem. Dokud kamarádka nepodepíše s LDN smlouvu, kde se k tomu zaváže /to ať hlavně nedělá/, případně může zařízení něco takového vymahat soudně /což jsou úplně jiné případy - starat se nechceme, platit taky ne a přitom peníze a majetek máme/. Když ona vylíčí svoji situaci, určitě se s ní LDN soudit nebude. Můžou říct nebudete platit, vemte si matku domů a tam je na ní, jak důrazné bude její ne, důvodů má spoustu. Naučte se obě říkat ne, je to strašně důležité. Pokud matka chce a dokáže odejít sama do bytu, který je její, pak je asi opravdu jediná šance utéct /práce s bydlením, azylový dům?, cokoli/. 

RoSa Nebo tak. Při pobytu v krizovým centru nepotká psychotiky, spíš lidi v náročný až kritický situaci, kterou už nedávaj, podobně jako ona. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 21. července 2025 17:24

mirajo 

Nebyla bych si tak jistá: https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/vyzivovaci-povinnost-deti-k-rodicum/

Ale jestli je dcera bez práce, těžko to po ní může někdo vyžadovat.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 21. července 2025 17:25
Reakce na RoSa:

když to tak čtu, tak by asi fakt bylo nejlepší sesypat se a nechat se na pár tejdnů zavřít do toho blázince - ať si tam venku (jakože tady) dělaj všichni co chtěj a uměj

​To máš pravdu, a v současný situaci by to ani nedalo moc práce!

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 21. července 2025 17:34

euridike domu matku urcite nebrat! Pokud je mati ve stavu, ze vyzaduje trvalou peci, musela by kamaradka zustat doma a z ceho by zily? A za vsechny pecovatelske a socialni sluzby se plati, zadarmo by to doma urcite nebylo.

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 21. července 2025 18:05

barbucha Vyzivovaci jsem se vyjadrila spatne, jeji vymahatelnost je slozitejsi, mela by to byt ochrana rodicu, na ktere se vydelavajici deti vykaslou, ale zaroven predpoklada, ze dite ma nejaky prijem a bylo s nim zachazeno "vramci dobrych mravu". 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 21. července 2025 18:10

barbucha no ale v tom clanku se zminuje otazka dobrych mravu a jak rodice plnili svoji ulohu, coz se pry posuzuje individualne, takze si myslim, ze v tomto pripade vyzivovaci povinnost neplati. Diky bohu, uz jsem se chtela zhrozit...

Koukam, ze mirajo byla rychlejsi....

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 21. července 2025 18:13

monis hmmm ale to sa ťažko dokazuje, keď celé okolie pred tým zatvorili oči. Na to by som nespoliehali, to už je tá hospitalizácia lepšia.

Získa čas a matka nech si poradí 

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 21. července 2025 18:43

Sa bojím, že kamarátka si matku domov zoberie. 

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 21. července 2025 19:41

Monulinecenka Díky za upřímné sdílení. V lidech je ledacos a je dobré s tím zacházet vědomě.

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 21. července 2025 20:32

Všem moc děkuju za váš pohled na věc, dovolím si zmínit mirajo , Tvůj konstruktivní přístup nám opět pomohl. Obecně - snažíme se být racionální a oprostit se od emocí, asi by bylo jednoduché se z toho fakt sesypat, ale to by byla prohra. Prohrát nechce ani jedna z nás. Možná včera tu jedna z vás napsala, že se kamarádka nemá snažit změnit systém, protože neuspěje, že má myslet především sama na sebe. Jako to dělají skoro všichni. Ale já myslím, že je v obecném smyslu pravda to, co zpívají Manic Street Preachers - If You Tolerate This Your Children Will Be Next. Nikdy nevíte, kdy se do problémů dostane někdo z vašich blízkých, myslím, že je nutné snažit se něco změnit k lepšímu, když je to možné...