Allysa jo. A nebo kdyby politici od keců přešli k činům a vytvořili podmínky pro jesle, co nestojí ledvinu. Místo dávání prostoru odborníkům, co tvrdí, že jediný způsob, jak vychovat vyrovnaného jedince je ten, že bude do čtyř let doma s matkou.
Omfg
Gatita na to jsem videla nejaka legracni videa, na ten jejich pristup k praci. Spis by me zajimalo, kdo je ve vysledku produktivnejsi. Ale i ti z USA musi ty nemocne a uplne male deti mit kam upichnout, to mi porad nikdo nevysvetlil. Dyt ty deti maji treba ja nevim nestovice, anginu, zena rizikove tehotenstvi, prece nepracuji vsechny zeny do porodu a hned po a deti nesoupnou do jesli v dobe, kdy to dite ma porad strevni koliky. Jednoho americana mam za souseda a tomu uz z toho hrablo, zije v takove chysi, ma tricet psu a hospodarstvi. Takze vecne honi po vsi krocany spis nez by planoval navrat domu ![]()
Ano i z meho okoli hodne holek nechalo oboru. Moje nej kamoska z toho ma dost trauma, chtela delat docela narocny obor, mela slusne naslapnuto...alw dve deti a partner, co ma firmu a idealne by ji mel v domacnosti. Tak dela praktika a ta frustrace na ni je hrozna znat. Dalsi holky utekly do tech ruznych plasmacenter nebo nepracuji ve zdravotnictvi uz vubec. Blby je co pise vyse, skoro nikdo jiny nez holky uz nektere obory netvori. Takze to casem bouchne.
continuity u nas jsem treba dostavala denni prispevek (celkem slusny) jako pracujici matka ditete do myslim dvou let veku. Vedlejsi nemocnice ma skolku pro deti 2-3 roky, to mi prijde uplne super.
Allysa no presne. Kdyz vsechny rekneme ze ok, ze se to stejne nevyplati, tak sve dcery uvrhneme do uplne stejne situace.
notna Vidím to stejně. Můj manžel si zkrátil pracovní týden o 1 den, já jsem ten den v práci. Ten rozdíl v rámci jednoho dne není tak dramaticky, aby to ohrozilo existencne. Právě to vede k tomu lepšímu zapojení a vhledu, kdyz je tsm ten praktickej prožitek, jasně, že většinu věcí kolem dítěte pořád řeším já, ale ví, která bije. Navíc zaměstnává lidi a říká, že mu to dalo úplně nový pohled, pochopení pro zaměstnance.
Vzhledem k tomu, že ve většině vedoucích a rozhodovacích funkcích jsou muži, tak by jejich větší zapojení pomohlo spoustu věcí posunout. Dokud si budeme hrát na to, že by to chlap " nedal" nebo " to by nešlo ", tak se těžko něco někam pohne.
![]()
Ja s vami vsemi souhlasim. Musim rict, ze system pece o male deti a navrat matek do prace v cechach je neco, co me vzdycky uvrhne do beznadeje. Rozhodne si nemyslim, ze mame nejhorsi system na svete, to ne, ale zaroven nam to zrovna neulehcuje. Denne totiz vidim, ze jen to nase privilegium mit flexibilni dobre placenou praci nam umoznuje to nejak dustojne zvladat. Vubec si nedokazu predstavit, jak bychom to delali, kdybychom museli byt nekde od do. Teda museli bychom to zvladnout, ale bylo by to uz extra narocne. I ted dost casto muz sice dceru ve skolce vyzvedl, ale dodelaval praci jeste vecer doma.
Hodne mi vadi, kdyz nekdo tvrdi, ze dite musi byt ty tri roky doma s matkou, protoze je to pro nej nejlepsi. Ale pak, den po tretich narozeninach muze nabehnout na dvet hodin do skolky kazdy den, aby ta matka razem stihla plny uvazek v praci. O prazdninach se pak skolky zavrou a kazdemu je jedno, ze to male dite je kazdy tyden nekde jinde. O potrebe vykryt detske nemoci nemluve.
Treba ten nemecky system mi neprijde spatny, i proto, ze tam je statem garantovane misto pro dite od jednoho roku ve skolce, kite nebo jinem zarizeni pro peci o male deti. Takze po roce, kdy ti prestanou vyplacet materskou, mate jistotu, ze vam dite nekam vezmou a vy mate pravo na zkraceny uvazek. K tomu kindergeld na dite, takze ani ten zkraceny uvazek a absence dlouho vyplaceneho rodicaku neni nijak existencne omezujici. Ne, jako ze tady se ceka, jestli vic jak trilete dite bude mit to stesti a vezmou ho do skolky a pecujici osoba se bude moct vratit do prace.
Zuzuli to je pro mě největší absurdita, do tří let musíš být s dítětem 24/7 a potom rázem má být ve školce od nevidím do nevidím.
Ale žádný z těch systémů na světě nevznikl z potřeby dítěte, ale z potřeby státu mít daňové poplatníky.
Jos když to někomu neumožňuje zapojení takové jaké by chtěl, je to frustrující a smutný. Ale tohle bude pro ženy vždycky složité rozhodování, si myslím, jestli nechat malé kojené miminko doma s mužem a jít do práce. Ať bude systém sebevstřícnější.
Zuzuli kromě garantovaného místa bych si ale představovala, že ty jesle budou vypadat tak, jak tady popisuje tabea. Ale u nás se obávám, že by to bylo zařízení pro dvacet dětí a dvě učitelky nereflektující jejich potřeby.
......
Treba ten nemecky system mi neprijde spatny, i proto, ze tam je statem garantovane misto pro dite od jednoho roku ve skolce, kite nebo jinem zarizeni pro peci o male deti. Takze po roce, kdy ti prestanou vyplacet materskou, mate jistotu, ze vam dite nekam vezmou a vy mate pravo na zkraceny uvazek. K tomu kindergeld na dite, takze ani ten zkraceny uvazek a absence dlouho vyplaceneho rodicaku neni nijak existencne omezujici. ...
I němečtí politici mají máslo na hlavě. Jistota, že roční dítě někde vezmou, bohužel není stoprocentní. Teď jsem narychlo projela internet a v mém městě je ca. 15 000 míst v jeslích a školkách a letos v červenci ca. 1 500 míst chybělo na nadcházející školní rok. Zřizovatel spousty těch zařízení není město.
Evaeva Ale doma jsi 3 až 4 roky a to zas úplně většina tak dlouho nekoji, není to jenom o tom si odtrhavat měsíční miminko od prsa.
Allysa jo, ale jos psala o kamarádce lékařce v náročném oboru. Předpokládám, že tam je i výpadek třeba 2x rok a půl dlouho. V takových oborech to bude vždycky náročné rozhodování, jestli vůbec, kdy a za jakých podmínek mít děti.
Ještě jsem mrkla, kolik momentálně stojí naše bývalá školka. Jesle 349€ a školka 182€, oboje za max počet hodin (7:30-17:00). K tomu oběd 42€/62€. Bavorsko přispívá dětem, které v daném roce oslaví třetí narozeniny od září toho roku 100€, o který se ta cena ještě sníží.
Momentálně je v Bavorsku jeden vychovatel na ca. 3,6 dětí v jeslích a ca. 7,7 ve školce.
Evaeva jasně, nemůže mít člověk dítě 24/7 a zároveň ultranarocny obor, ale kdyby tyhle obory nebyly převážně řizené muži, kteří neví, která bije, tak by výpadek půl roku, rok třeba nemusel být tak limitující. S lepšími podmínkami pro matky by se pak dalo naskočit částečně driv, kdy už třeba nekojis tak často, případně odstrikavat a pod. Nemuselo by to rozhodování být tak ultimátní buď a nebo. Určitě se najdou situace, kdy to zkloubit nepůjde, ale nebylo by jih tolik. Tady furt se hledají důvody proč to nejde místo jak.by to šlo.
Allysa já ale reagovala na ten konkrétní příklad od jos
Tabea mladší děti příspěvek nemají? A jaký je průměrný plat nebo něco, podle čeho to porovnám? Díky za tenhle vhled!
Evaeva vis co, tohle byla zrovna interna, metabolicky JIP, urgent....ne treba chirurgie, kde to je vylozene o praxi. Takze vypadnout i na tri roky lze. Vlastne to tak skoro vzdy ve vysledku je, protoze vetsina lekarek si ty role s muzem prohodit nemuze. A pak se v pohode chyti, protoze zase ty mladsi odejdou na materskou a zbrzdi se. U nas jsem byla skoro sama, kdo se vracel brzo aspon na par dni. Kolegyne co prisla po peti letech se chytla taky rychle...Nedelame ve vyzkumu, ty ppstupy se moc nemeni v ramci let. Tam, kde je v oboru vetsina muzu je to asi horsi obecne, tam ti ujedou vsichni aspon v urcite mire.
Ale u te kamaradky je to kombinace rozvazeni deti do ruznych skolek, krouzku, pece o domacnost a tak. Jeji muz vydelava dost a doma uz pak nechce delat nic, mohla by ho akorat zabit, ale to by zase nebylo optimalni
. Takze obor, kde musi byt vecne prescas a slouzit velmi casto nepripada dlouhodobe v uvahu.
Jos tak to je smutný!
Zuzuli Evaeva Úderem třetích narozenin stát nenutí, aby dítě bylo ve školce a matka naběhla na 8 hod. do práce. Naopak umožňuje, aby tomu tak být nemuselo. Nárok na zkrácený úvazek a není dáno jen pro matky, ale může o to požádat i otec, je tam pečující osoba. A to až do 15 let. Pokud pečuje o dítě, nemusí platit zdravotní pojištění apod. Určitě se mnohé dá ještě zlepšit, ale ty podmínky u nás nejsou daleko nejhorší ze všech zemí, ale podle mě společenské klima, které hází na matku vše - mateřství, starost o rodinu i pracovní výkony.
Tabea Určitě jsou zaměstnání, kde to řešit spravedlivějším rozdělením podílu na péči o rodinu a děti nejde. A je důležité, aby se partneři domluili. Bratr má spolužáka námořníka. Je pryč několik týdnů v kuse, ten asi nebude žádat o zkrácený úvazek nebo si brát volno na nemoci dětí nebo si je brát sebou do práce. Zase na druhou stranu bych u takových prací očekávala takové ohodnocení, aby bylo možné si zaplatit tu pomoc - jesle, chůvu apod.
Allysa No me by taky docela zajimalo, jestli opravdu vetsina oboru cloveku za rok rok a pul uplne ujede. Chapu IT, vyzkum a tak, ale jinak se clovek do starych koleji vrati rychle. Problem je spis urcita flexibilita pracovni doby, pracovni cesty apod. Kdy proste s ditetem je ta matka dost limitovana a zamestnavatele tohle vubec nezajima.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje