Co vás dnes zaujalo

16. listopadu 2019 12:21
Online continuity
42348 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 16:00

711990

ač tě chápu, znám osobně rodinu, která se během totality odstěhovala do Švýcarska, protože nějak zdědili občanství. Měli tři děti, ti dva mladší z toho opravdu profitovali, ale ten nejstarsi kluk, kterému bylo taky nejak 14 nebo 15 nedopadl vůbec dobře. Nikdy si tam nezvykl, vystudoval něco hodně pod svoje možnosti a hned jak to šlo se vrátil zpět. A to bylo vlastně bez diskuze, že šli do lepšího. 

Těžký rozhodování toto. Jednomu dítěti prospějes, druhému můžeš dost ublížit. 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 16:09

continuity Svycarsko je dost specificka zeme v tomhle. Nasi meli znamou, ktera tam odesla jako dospela, lekarka, snad si tam dodelavala nejake zkousky, aby mohla pracovat v oboru. Ale rikala, kdyz po revoluci prijela na navstevu, ze trvalo strasne dlouho, nez se tam szila s okolim, ze lidi byli vuci ji hodne odtaziti. Nevim teda, ve kterem to bylo kantonu, mozna taky na emigranty koukali jinak nez na lidi, kteri se tam dostali treba legalne pracovne. Ale je mozne, ze treba kluk v puberte uz to okoli vnima jinak nez mensi dite, ze je to pro nej mnohem tezsi.

Online Tabea
7885 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 16:13

711990 já teda ty emiráty zas jako ultimátní výhru nevidím. Jestlis byla na základce, tak bych viděla jako výhodu fakt maximálně tu angličtinu. A kdo ví, jak dlouho byste tam zůstali. Ty kontakty bych si taky neidealizovala, já nejsem schopná udržet ani kontakt s kamaradkama z Čr, se kterýma jsem se kamarádila jako dospělá a intenzivně. Natož s někým z druhý strany světa, koho jsem poznala jako dítě. V téhle zemích se lidi pořád střídají, na hluboký přátelství tam není většinou prostor. Kamarádi byli 4 roky v Singapuru, starší dcera tam chodila do první a druhý třídy. Na angličtinu jí to pomohlo, pak jí tady dali na soukromou britskou školu. Rychle šla na normální, protože to za ty peníze nestálo.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. ledna 2026 18:28

Kokoska někdo na to ale fakt nemá buňky a ta pubeta je hodně citlivý věk. 

Online continuity
42348 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 20:23

Kokoska imigrace do Švýcarska je složitá, ale oni tam měli půlku rodiny, občanství a uměli všichni nějak německy (to rozhodnutí nepadlo z nebe). Já bych řekla, že toto zrovna nebyl problém, ale ty kulturní rozdíly, dítě v takovém sociálně citlivém věku, kdy si kolikrát děláš kamarády na celý zivot. No jak píšu, toto rozhodování těm rodičům vůbec nezávidím. 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 20:27

continuity no prave, rodice rozhodnou a ten pubertak uz ma prece jen vic vyhraneny nazory, vazby, neni to jednoduchy. 

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 23:22

continuity je to tak, muj bracha by z toho byl zoufalej a byl v citlivejsim veku nez ja.

Tabea tak lepsi chvili v Emiratech nez celej zivot v Pardubicich

Online Tabea
7885 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 23:25

711990 možná jo, možná ne.
Kolik ti bylo?

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 23:52

Tabea bracha zrovna nastupoval na stredni, takze mi mohlo bejt 7-8? Dozvedela sem se to az mnohem pozdejc, tehdy jsem to netusila a pochopitelne to nikomu nevycitam:D 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. ledna 2026 03:31

continuity On je ale rozdíl nastoupit na místní a na mezinárodní školu. Do té místní musíš nějak zapadnout a jsi vždycky za exota....ale mezinárodní je připravená na děti růzých kultur a s různou jazykovou vybaveností, navíc ty děti sdílejí často podobný osud a to je spojuje. 

711990 Jinak já teda taky myslím, že si to trochu idealizuješ. Zkušenost by to byla určitě dobrá, ale na druhou stranu to často přináší takový pocit vykořenění nebo neukotvenosti, jak se teď pohybuju v té expatské komunitě tak o tom často mluvíme....i o tom, jak ztrácíš přátele, najít hluboké vztahy je těžké, v tom má Tabea pravdu. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:01

Už dva dny čtu o sněhové kalamitě v Pze, sněhových radovánkách v Pze, běžkařích v oboře Hvězda, ... Všimla si média, že sníh je po celé ČR, dokonce je ho většinou víc než v Praze a že i tam děti bobují, bruslí, lide jsou na bězkách? Mi je to docela šumák, je zima, tak co jiného, ale fascinuje mě množství článku zabývajících se Prahou

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:06

brrr Ale to je asi proto, že v Praze je to totálně neobvyklé, ne? 

A taky protože tam sídlí většina redakcí.

Offline Pinot Noir
29641 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:07

brrr tady je ale mimořádně hodně sněhu, to je jen jednou za X let, a je tu teda o dost víc sněhu než třeba u mých rodičů, kde naopak obvykle více sněhu bývá. Takže hádám, že třeba olomouckým redaktorům tamní stav za reportáž nestojí. 

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:13

Naposled bylo - v Praze - tolik (držícího) sněhu tak před čtyřmi/pěti lety. Beru to podle harantů, kdy jsme s nima chodili na boby...

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:16

barbucha Ja si právě taky nemyslím že by ten sníh v Praze byl tak extra vyjímečný, není každý rok, ale jednou dvakrát za pětiletku bývá.

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:26

brrr 

No není to každoročně, jako jednou v pětiletce už docela výjimečný je imho.

Offline Pinot Noir
29641 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:27

brrr tak to mi právě celkem výjimečné připadá. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:35

Pinot Noir barbucha Ok, tak ja vám ty články nechám. Užijte si sníh!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:39

brrr na boby bývá každý rok pár dní, ale na běžky už nebylo dlouho 

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 11. ledna 2026 10:44

brrr 

Ještě k těm zprávám o Praze... na tom taky nevidím nic divnýho - mají média referovat stejně často dejme tomu o Jilemnici, kterou ochromila sněhová nadílka a překvapivě se tam dokonce i lyžuje?

Navíc ať se to někomu líbí nebo ne, v Praze je prostě nejhustší síť jednak MHD a největší provoz na silnicích, tak tam je prostě nejvíc znát, když nás počasí zaskočí - postihne to nejvíc lidí... včetně přespolních co sem dojíždějí. Málo platný, jestli někdo neprojel Berounem nebo se nedostal skrz Valašský Meziříčí už asi tak zajímavý nebude.