Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:13

Pavlena ja treba nemocne deti nerada nechavam jinym, aby nekoho nenakazily

Offline Zuzuli
3861 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:15

Pavlena ja mam zatim kojence, ale obe babicky maji skoro deset let do duchodu, dedeckove asi sest, takze hlidani ve skolce fakt nehrozi. Nase babicky uz jsou 75+,ty skolkove dite tyden fakt nedaji, jsou rady, ze jsou jeste samy sobestacne. Navic jsme s muzem kazdy z jine casti republiky a potkali jsme se na vysoke v Praze, kde jsme pak zustali, takze obe rodiny mame 100 km daleko, dopoledni hlidani, ze si dite pak vyzvednem, je nemozne. A uprimne nevim, jestli bych ted byla ochotna sverit dite nejake studentce, bala bych se, ze to dite od ni chytne, a zajimalo by me, kolik duchodkyn je ted ochotnych chodit hlidat deti do rodin. 

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:15

Lamicka a to je dalsi vec. Tchyne ma tolik zdravotnich omezeni, ze posledni co by potrebovala je detsky moribundus... 

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:16

Pavlena  Jo, to jsem právě chtěla říct, on ten kovid s tím dost zamával. Babičky do toho často nechceš zatahovat kvůli možné nákaze, často se navíc musí přesouvat MHD, tak to chceš taky minimalizovat. Navíc to tím pádem není třeba hlídání 1-2x týdně nebo nárazově při nemoci (kdy mu ideálně pustíš pohádku a odpočívá), ale v podstatě trvalá denní péče-a to už spousta babiček taky nemusí zvládat. A vlastně i s těmi chůvami je to složitější, pozveš si domů holku, o které nevíš, co dělá po večerech? A to mluvíme o jednotlivcích, teď se to bude řešit doslova ve velkém. Podle mě nakonec přirozeně vzniknou ty menší rodinné skupinky, kdy bude jedna matka hlídat třeba pěti spřízněným...i my to tak vlastně jednu dobu dělaly se setřenicí, občas měla všechny děti ona, občas já. I kamarádka to tak měla, vzájemně se střídaly v hlídání asi tři rodiny. 

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:17

A dalsi vec je, ze dopoledni tety maji obe po dvou detech ve skolce a v prvni tride. Tudiz by stejne nebyl ve skolce personal. A uz jejich dodavateli jidla volala dnes hygiena, ze nemaji zavazet pondelni svaciny... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. února 2021 09:18

Pinot Noir to máš těžké, u nás by prarodiče na hlídání sílu měli, což ale znamená, že chodím do práce, moje babička už to zase nedá. Takže nějaké hlídání během nemoci taky nepřipadá v úvahu. Já taky nepočítám s návratem na plný úvazek, vlastně jsem s tím nikdy nepočítala. Ale i tak se obávám, že při delších nemocech bude muset alespoň občas na očr i muž (ne, že by to nezvládl, ale bude to pro nás finanční výpadek)

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:18

Garfie a to je dalsi vec. Svagrove kluci jsou ponekud vychovne jinde, nez bych si predstavovala ve vztahu k mym detem. Ja je mam 1 a 3 roky, oni 2 a 4. Ale byt na ne v jedne osobe, tak si to du hodit. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:20

Ja ted pracuju na plny uvazek, doma 1 dite na online, druhe je uz 2.tyden doma kvuli skolce v karantene (on nastesti kontakt nemel), prace mam nad hlavu a zvladnout se to da. S muzem se stridame, je s nimi, kdyz musim 2x tydne do kancelare a obstara je plnohodnotne. Domacnost se resi az po praci a zapojujeme se rovnomerne. Takze to jde. Jen musi oba chtit a nastavit si pravidla. Byla jsem dlouho doma s detmi, to jsem vse obstarala ja, ale i tak muz zvladnul veskerou peci o deti od miminek. 

Hodne taky zalezi na veku deti. Mam starsi deti, ktere se zabavi. Mit za zady 2 male prcky, tak bych asi HO nedala. I tak me z predstavy, ze tohle potrva dalsi 3 tydny, vstavaji vlasy hruzou. Mit to 1 ve skolce je obrovska uleva. 

Offline Liesel
1680 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:20

DruI k nemocnému dítěti bych jen připoměla, že naše holky bývaly protivné a dost si vyžadovaly pozornost, takže větší klid bych tomu neříkala. 

Já taky hlídání neměla, tchyně v práci, k mámě jsem kvůli jejímu zdravotnímu stavu děti téměř nedávala. A zase jsem si říkala, kdy mě děti nejvíc potřebují, teď když jsou malé a nemocné... 

Offline tv
4287 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:22
Reakce na Lamicka:

Pavlena ja treba nemocne deti nerada nechavam jinym, aby nekoho nenakazily

​A další matka na materske je taky přece nepohlida, nechce mít nemocné i své děti, to je nápad teda.

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:22

rasaNori Jo, tak to je pochopitelně podmínka nutná, že spolu ty děti i rodiny musí nějak hladce vycházet, konflikty nechce řešit nikdo, zvlášť ne denně!! Navíc ty teda mluvíš o fakt malých dětech, to je na mašli a práce na plný úvazek, my to měly tak nějak lehce šmrncnuté školou, všechny děti o nějaké tři roky starší, než jsou ty vaše. 

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:25

Lamicka Já už tohle mám úplně v pohodě, ale taky je cítit rozdíl. Vlastně mě nejvíc zatěžují obědy. Máme školu u baráku, ale bohužel obědy během covidu vydávají jako naschvál v druhé budově ve vedlejší vsi, tak na to prdím, tam děti posílat. Ale kdyby to bylo tady, chodily by si do kastrůlku!!

Takhle máme co druhý den těstoviny, což ze mě sice dělá v očích dětí matku roku, ale přiznávám to jenom tady!!! 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:26

Pavlena Aniž bych ti to chtěla dávat sežrat tak já teda taky v záloze nikoho nemám. Mamka 150 km daleko, sama pracuje a má 12 leté dítě, takže nehrozí. Tchýně pracuje u samba v kavárně, takže přes den taky bez šance. Sambo mimo hru úplně, to by musel zavřít celý podnik, maximálně přijde z práce trochu dřív (haha).

(Navíc aktuálně stejně nechceš dát díte hlídat babičce, když se je tady všichni snažíme ochránit.)

Na druhou stranu za rok školky dítě nebylo ani jednou vážně nemocné, těch pár dvoudenních rýmiček ani nepočítám. Já mám tříčtvrteční úvazek, právě abych nemusela mít ten kolotoč 9 hodin v práci, nákup, vyzvednout, fofrem domů uvařit večeři. I tak je to pro mě problém, jak to budu dělat nevím, ale nějak to dám. Nicméně bude to holt jenom na mně, ale už jsem si asi zvykla. 

Každopádně kdybych s nástupem do práce čekala na chvíli, kdy "budu mít někoho v záloze", tak nenastoupím asi nikdy. Paní na hlídání si z úřednickýho platu dovolit nemůžu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. února 2021 09:26

Garfie já si umím představit, že za nějaké dva roky se takhle budeme střídat se švagrovou o prázdninách (máme děti 1,5 2,5 3,5 a 5), ale bojím se, aby to bylo skutečně oboustranné, protože já mám v plánu ten zkrácený úvazek možná až od čtyř let a ona plný od tří.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:27

no moja svokra opatruje malú 2-3 krát do týždňa na štyri a pol hodiny (chodím do práce každý deň, ale muž nie, tak zvyšok sa stará on) a svokra mi teda povedala, že to je asi tak maximum, čo zvláda. Má 65 rokov a sem tam vypomáha aj svojej dcére s tromi deťmi, takže mi je jasné, že má toho dosť. Viac od nej ani nechcem. Prípadné choroby by sme snáď nejako s mužom vedeli zbúchať, keďže on chodí neštandardne a aj cez týždeň býva doma, ale je to ťažké. 

Moja mama bude ešte pár rokov chodiť do práce, ona by sa teda o malú starala neskutočne rada, ale z jedného dôvodu nemám odvahu jej ju dávať bez dozoru.

No ale fakt obdivujem všetkých rodičov na plný úväzok, ako túto situáciu zvládajú

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 26. února 2021 09:39

Evaeva Napřed jsem se těch dětí nemohla dopočítat, jsem si říkala, že si můžete z fleku otevřít školku , ale už mi to secvaklo. Já myslím, že by to mohlo být fajn, ale je jasné, že si musíte stanovit podmínky. Moje kamarádka má dvě mladší sestry, obě byly souběžně na mateřské a jedna z nich je soudkyně, spěchala do práce a nakonec se dohodly, že jí ségra trvale hlídala dítě až do konce své mateřské. Dokonce jí za to platila nějaké peníze, ne že by to sestra vyžadovala, ale ta pracující na tom trvala, s tím, že by musela platit chůvu, tohle je levnější a daleko lepší, protože to byla rodina. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. února 2021 09:43

Garfie já jsem jí to právě radši ještě nenabídlaona by měla nastupovat už v září, tak uvidíme.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 26. února 2021 10:00
Reakce na Garfie:

Takhle máme co druhý den těstoviny, což ze mě sice dělá v očích dětí matku roku, ale přiznávám to jenom tady!!! 

​Co si dáme k obědu, těstoviny teď máme pořád?

Těstoviny!!!

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 26. února 2021 10:01
Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 26. února 2021 10:01

Já teda taky obdivuju všechny, které jste doma s dětmi a pracujete, po tak dlouhou dobu, jak je to teď. 
Já mám celý život naštěstí práci, která se dala dělat i při OČR, jen za dávných dob si teda musel někdo z práce přijet pro disketu s hotovou prací, internet byl v plenkách.

A stejně, nemocný dítě, co vyžaduje větší pozornost, celodenní zajištění jídla a k tomu se soustředit na práci, abych neudělala chybu, byla to občas výzva. A muž workoholik věčně v práci.

Ale to bylo snad lepší, než kdyby byl doma taky. Psala jsem tu, jak po operaci zad si udělal hlavní stan v obýváku, kde rozložil kanape, obklopil se papírama a noťasem, ležel a potřeboval full servis,  a furt jen telefonoval, hrozně nahlas, všechny v tý svý fabrice péroval, od účetních po dělníky, babišův mikromenežment, 10 hodin denně, já už to nemohla poslouchat, no úniku nebylo, kluk byl v tý době taky nemocný. Ty dva měsíce mám doteď v paměti jako zlý sen.