Jennyfor to mam na jare nejradsi - courat mezi vilkama a koukat, kde co kvete
Koronavirus
Tak zavření školek je pro nás teď celkem aktuální - muž nastupuje k 1.3. do nového zaměstnání - obor sociální služby - na řídící funkci, já mám ordinaci jako PLDD a doma dvě děti - předškolní v MŠ a ani ne dvouleté v jeslích. A teď to musíme rozhodnout, muž asi reálně přebírat řízení z HO, když ještě ani nemá služební PC moc nemůže, i kdyby nám nakrásně otevřeli nějakou školku pro starší, tak mladšího tam nevezmou. K babičkám nereálné - naši jsou už 14dnem v karanténě jako pozitivní a bohužel, stav místo lepší je zvlášť u mamky horší, že čekám telefon táty, že je v nemocnici .. Takže reálně asi budu muset omezit své služby já a fungovat po telefonu, což vůči těm rodičům není fér. Jinak celé jaro byl doma s detma muž a zvládli to (ale on je zvyklí starat se o ně samostatně od miminka)
Resch tlapkam. stalo se mi loni přesně to samé. Nástup 1.4. korona v nejlepším. Nafasovala jsem notebook, zkoukla kurz jak řídit týmy on line a pak jsem ty lidi řídila virtuálně. Měsíc po mě nastupoval kolega, tady žena lékařka, doma malinké dite a pod sebou 15 lidi, které v životě neviděl.
Do toho muj resil ty cinske slavné roušky, týden zkejsnul na Sibiři, jinak se domu dva měsíce chodil len vyspat. Obě děti doma, do toho prakticky nefunkční on line výuka, emailem akorat chodili tuny úkolů, přijímačky za dveřmi. Naštěstí jsou už trochu větší, s mrnetem by to bylo už úplně strašne. No ale zvládli jsme to, teď už je to vlastně zaběhla pohoda.
Tady slavné Žďárského testy ještě jednou. Sice jsou levné, ale zatím prakticky na papíře.
Resch Lituju tě moc, je to opravdu hrozné.
Možná by byla řešením placená chůva, ale kde ji (nějakou důvěryhodnou) vzít a nekrást.

Garfie no chtela jsem na to neco napsat ale po dnesni noci nejsem schopna kloudne myslenky. To je na Resch jak moc chce byt jako PLDD potrebna, ono chuva na cely den 5 dni v tydnu je proste palka. Stat zavre skolky, ale tohle nikdo neresi...
Catherinne
taky řešení!!
rasaNori To je jasný, možná je to od státu další způsob, jak donutit lidi zůstat doma? Fakt nevím.
rasaNori tak existuje víc kombinaci, nějaký den v týdnu si může manžel vzít HO. Nejaky den chůva, nějaký den bude ordinace virtualni. Jako je to na pytel to nepopírám, ale na pytel je teď tak nějak všechno.
Já na to koukám pohledem matky, která měla opravdu extrémně nemocného školkáčka. Nejdřív ji ve státní nepřijali, takže se dostala až za rok (4,5 roku) a první školkový rok odchodila 3 týdny v září, týden v lednu a pak od dubna do června. Zbytek kontinuální nemoci. Naštěstí hlídala máma, která dojížděla na celý týden a měli jsme pro ni pořešené bydlení. Bylo to dávno v době před-covidové, o HO se ani nesnilo, pokud bych hlídací mámu neměla, tak bych zřejmě musela z práce odejít, což ale nebyla moc možnost, tehdejší náklady bychom z mužova platu neutáhli.
Proč to vše píšu: přijde mi úplně z vesmíru, že je pro spousty lidí problém dočasný výpadek školky/jeslí. (tak snad nebudou zavřené do podzimu!!) Já žiju v tom, že hodně marodí všichni školkoví a že každý (přece!) musím mít v záloze hlídací babičku, sousedku, studentku, další matku na rodičáku se kterou se tohle řeší... Ale jak píšu výš, koukám na to svým pohledem a asi slíznu něco o hraběcích radách...
continuity Nebo mozna odpoledni az vecerni ordinace, coz neni idealni, ale lidi si zvyknou. To uz by manzel Resch byl doma z prace...Mam cerstve mimino a vidim, jen kolik ockovani to je, to se bohuzel blbe odsouva...
Garfie ja uz jsem tak nastvana! Me fakt jedine zachranuje myslenka ze mame aspon tu zahradu protoze az zavrou skolku tak to bude fakt na palici
Pavlena u nas hlidani v podstate neexistuje. Tchyne hlida nerada, a max 2-3 hodiny a i tak si vzdy vyslechnem ze jsou to nase deti a mame se starat my, nasi jsou v jinem meste a oba pracuji a zivi brachu jeste. Babicky uz ty hadice nedaji, mam celkem dost zive deti. My si vypomahali posledni pulrok se svagrovou, jenze svagr dela ve velke montovne a jezdi do prace svozem. Jaka je sance ze to nekde lapne? Velka. Chuva? My to treba financne utahnem, ale chapu ze spousta lidi to neda. Me skolka jako OSVČ na materske umoznovala opravdu pracovat, to s dvema doma nedam... Starsi od zari byla doma presne tyden. Jinak ms plnou dochazku.
Pavlena Kamaradka zdravotni sestra ma cca 5lete dite, s muzem rozvedena, ten nehlida a nebylo by to ani bezpecne (cizinec a hrozilo by i "uneseni" ditete). Rodice uz nema a ma jen kamaradku, ktera pres den hlida, proto nemohla nikdy slouzit nocni. Ted tedy funguje ta skolka pro zdravotniky, ale jen pres den.
Pavlena já koukám jak z vesmíru, že ti jezdila hlídat babička na týden, tak často, vaz si toho a moc nás tady nedrázdi. "musí mít v záloze" ![]()
rasaNori Jos mě je jasné, že bude spousta lidí, co hlídání nemá. Mě jen udivovaly ty plány kamarádek na mateřské typu "úderem 3.roku nastupuju, moje vedoucí pozice se na mě už třepe, 10 hodin denně jako za svobodna přece pracovat zvládnu, ze školky vyzvedne muž, no problém"
A pak je tu teda podstatná změna: covid. Je možné, že řady potenciálních vypomáhajících (ty babičky, sousedky, studentky, spolu-matky) dost prořídnou, protože bude obava z případného nakažení, to je fakt.
To je individualni. Ja mela stesti na odolne dite, takze az na ten prvni promorovaci rok mel syn dochazku do skolky slusnou a ja mohla pracovat jako plnohodnotny zamestnanec. A teda taky je pravda, ze i kdyz mel nejakou rymu, tak jsem kvuli tomu nebyla 3 tydny na očr, ale bud jsme se nejak prostridaly s babickami, nebo sel po 3-4 dnech zas do skolky. To bych si ted nedovolila. Ty instituce jsou proste zaklad jak pro deti, tak pro rodice. Uprimne, za rok me ceka navrat do prace a jestli budu mit doma dvoulete batole a predskolaka/prvnaka, tak potes koste, to se bojim, ze nedam.
Pavlena mně děti takhle intenzivně nemá kdo hlídat, prarodiče už jsou na to staří, dvě hodinky jim stačí a rozhodně ne denně, a jenom jedno dítě. Ale já teda počítám s tím, že se nevrátím na plný úvazek. Ony taky plány jsou jedna věc, realita pak může být všelijaká (mám by mysli ty tvoje kamarádky).
tv tak o tom žádná, že vážím. U nás to bylo o to jednodušší, že to mamka dělala ráda, cítila se (po 3 letech v důchdu) zase potřebná a naplněná. A už raději zalízám, ať neprovokuju, já vím...
Ale na druhou stranu jsem tou dobou měla v okolí i případy, že si hlídání babičky až tak neužívaly, ale postaveny před fakt "mami, přijdu o práci, neutáhnem hypotéku" prostě pomohly, jak nejlíp mohly.
Pavlena On je trochu i rozdíl pracovat z domova s nemocným a zdravým dítětem. Nemocné dítě si třeba občas i samo od sebe odpočine, nebo dobrovolně hraje nějak klidněji. Zdravé dítě se minimálně musí vzít na pár hodin ven, aby se vyblblo a nelezlo pracujícímu rodiči z čiré zbujnosti po hlavě ;o)
A jinak jako jo, já plánovala, že dceřin první rok ve školce budu pracovat pianko jenom na část úvazku právě kvůli té předpokládané nemocnosti, ale teda covid jsem opravdu nečekala, no.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY