Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:10

continuity Však já je tam neženu. Ale určitě nepůjdou na covidové jednotky. Nevím, jak je to teď, ale před rokem 90 měli studenti stř.zdrav.školy běžně povinnou praxi už od prvního ročníku střední školy, dokonce myslím 1měsíc každý rok. Nebylo to špatný, protože viděli, jak to chodí a co to obnáší a školu dokončil ten, kdo to chtěl opravdu dělat.

Offline Maky
319 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:11

letolet aha tak já čekám od pondělí a nic 

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:14

Pavlena Manželův syn už je na gymnáziu, tam se testují ve škole šťouráním. Ale jen jednou týdně, protože starší děti jako on to mají tak, že mají prezenčně školu vždycky jen dva dny týdně.

Takže náš kluk jde vždycky v pondělí a v úterý do školy, v pondělí ráno test. Středa až pátek se učí z domu. Druhá půlka třídy jde prezenčně ve středu a ve čtvrtek, test ve středu ráno, pátek až úterý se učí online. Tzn. každé dítě jen jednou týdně a ve třídě je jich vždycky polovina. A vím, že oni celý lockdown, i když byla vyloženě online výuka, jeli drsně podle rozvrhu, přesně jak dostali na začátku roku. 5-7 vyučovacích hodin denně, žádné lenošení.

Děti ze základních škol jsou prezenčně každý den a testují se častějc, ale musím se zeptat známé s malýma dětma, jak konkrétně ;-)

Offline continuity
43591 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:18

crazydaisy já nemám proti praxi jakýchkoliv studentů vůbec nic. A myslím, že to pořád běží ( alespoň my studenty z prumyslovky na praxi míváme). Akorát, pokud to má být praxe pro toho studenta, tak ti to spíš práci pridela nez ubere.  

No celkem si myslím, že to dost vypovídá o tomto státě. Vsichni pracující lékaři i nelekari dostanou na výběr, jenom ty studenty tam nazenem befelem. Ti se totiž budou vzpírat nejméně, do školy stejně nechodí, tak co. 

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:32
Reakce na crazydaisy:

continuity Však já je tam neženu. Ale určitě nepůjdou na covidové jednotky. Nevím, jak je to teď, ale před rokem 90 měli studenti stř.zdrav.školy běžně povinnou praxi už od prvního ročníku střední školy, dokonce myslím 1měsíc každý rok. Nebylo to špatný, protože viděli, jak to chodí a co to obnáší a školu dokončil ten, kdo to chtěl opravdu dělat.

​Loni na jaře i na podzim chodili právě na covidový jednotky. Jako životní zkušenost možná dobrý, jako praxe na nic. Medici i žákyňky dělali ošetřovatelskou péči (roznášení jídla, mytí, krmení, měření teploty...), k tomu měli školní povinnosti.

Na praxi do nemocnic se chodí pořád, ale to vypadá trochu jinak.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:40

continuity Tak to víš že jo, děcka budou zadarmo, válejí se rok doma, tak aspoň je využijou. Ale stejně je asi nepovolají. Dívala jsem se náhodou na Jílkovou, tam to řešili. Smysl by prý mělo, kdyby třeba očkování převzaly lázeňský sestry, který jsou teď fakt nevyužitý a ty co teď očkujou, by se vrátily ke svý práci. To by prý hodně pomohlo. Jinak prý zaučovat někoho cizího a nekvalifikovanýho nemá vůbec smysl. Není na to čas. Já se divím, že si to takhle neřeknou s tím ministerstvem, co vlastně potřebují. Ale to si Blatný teď kryje prdel, až bude průser, tak on dal pracovní povinnost, ale že to nemocnice nevyužily, už není jeho chyba. A žaloby zcela určitě budou.

Offline viktorka_od splavu
49446 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:41

crazydaisy no počkej jak jsou lázeňský sestry nevyužitý? vždyť tu všichni píšou že lázně normálně fungují, nebo se něco změnilo?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2021 22:46

Maky ono dost záleží, odkud příbuzní jsou. V Praze babička dostala kód ještě týž den (v pondělí), už je po očkování. Ostatní taktéž, ale ti jsou 80+.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:49

viktorka_od splavu

Dle nařízení vlády mohou lázně v období od 1.3. do 21.3. poskytovat výlučně lázeňskou léčebně rehabilitační péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění.

49446 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:53

crazydaisy vida, díky za info

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:56

Já jsem nikdy nevěřila, že lidi tu karanténu nedodržují, ale platí pořád, že když je doma někdo pozitivní, tak i ti negativní sedí doma? 14 dní? Mám momentálně dvě pozitivní kamarádky a dnes jsem potkala oba jejich manžele i některé dospělé děti venku, prý jsou negativní, tak můžou. 

49446 příspěvků moje polička 05. března 2021 22:57

Renusatko hele nevim, jak jsem tu psala že nám minule nikdo z hygieny nezavolal, tak tentokrát taky ne a to ani tomu prvnímu nemocnýmu. předpokládala bych, že zavolají a vysvětlí, co a jak..

Offline dorota
1238 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:01

RenusatkoTu je oficiálne info: https://covid.gov.cz/situace/onemocneni-obecne-o-opatrenich/karantena.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:03

crazydaisy Tata je ted v laznich po operaci, sester maji malo, protoze jsou dlouhodobe na ocr a co zavreli skolky a 1. a 2. tridu, tak je pry situace jeste horsi. Ne kazdy chce davat deti do sbernych skolek, kam muzou deti izs.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:07

dorota Takže pokud bydlí všichni v jedné domácnosti celou dobu, tak nemají venku co dělat. viktorka_od splavu Celkem nepředpokládám neinformovanost, spíš na to kašlou.

49446 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:08

dorota no tak to je přesně co jsem si myslela, karanténu může nařídit hygiena, ale když nenařídí, tak můžeš a nemusíš jít do ní dobrovolně... my jsme byli poprvně dobrovolně v izolaci a ten jeden nenakažený v karanténě fakt celou dobu a teď teda dle vlastního uvážení, my s mužem víceméně ano a dítě ne

49446 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:09

Renusatko no to si nemyslím že by to nevěděli, ale pokud jim to nikdo nenařídí tak na to kašlou, tak bych to chápala. protože ono třeba se můžou bát i trestu, ale když je to dobrovolný?

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:14

viktorka_od splavu No je pravda, že takhle podrobně to nevím. 

49446 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:18

Renusatko tak víš co, když tobě osobně někdo zavolá a přikáže ti, že pod nějakým trestem musíš zůstat doma, je to jiný, než když to je čistě na tobě. samozřejmě to si jen domýšlím, třeba jim volali a oni i tak na to kašlou a lžou.. ale spíš bych věřila z vlastní zkušenosti tomu prvnímu

Offline continuity
43591 příspěvků moje polička 05. března 2021 23:25

viktorka_od splavu a když chodíš do práce, tak zavoláš šéfovi a reknes mu co? Manža má covid, zůstávám doma?

To je asi prevence, aby se neplatila ta vyšší náhrada.