Estara moora jo, taky jsem scitala i muze a chtelo to obcanku.
Koronavirus
viktorka_od splavu Ja tomu rozumim, jen mi to prislo zbytecny pred jednorazovou navstevou lekare. Z hlediska strednedobyho uklidneni nebo i ze zvedavosti je ta moznost fajn, ja jsem si je treba nechala nabrat pred ockovanim...ale asi to propagujes s vetsi intenzitou prave proto, ze protilatky mas![]()
Kokoska On na tu starou občanku byl hrdej. Dokud byl v pořádku, tak i mladě vypadal a vždycky mu dělalo radost, když pak vytáhl tu starou červenou knížku, co má dobu platnosti napořád, jak na to lidi reagovali. Navíc bydlí už přes padesát let na jednom místě, nikam v posledních letech nejezdili, neměl důvod jí měnit.
A má k tomu dokladu asi i osobní vztah. Má tam napsanou mámu i s číslem oddacího listu a křestního listu, nás děti, záznamy o rodičích, o vzdělání, všechny kurzy, vysokou školu, všechna zaměstnání, očkování proti tetanu, potvrzení od ČS, že v prosinci 1989 vybíral 50 šilinků
, potvrzení o čs občanství z roku 1993, taky nějaký razítka, jak jel na putovní výlet po Rusku kdysi a mělo to asi 15 štací, prostě takovej celej život v kostce. A ještě mu to tam sluší, vypadá jak agent Stasi, v brýlích se zlatými obroučkami, úplnej major Zeman. Občanka je z roku 1971, to bylo tátovi 43. A ani na moje naléhání jí vyměnit nechtěl.
Já jsem taky rozhodnutá, že kdyby něco, že si jí nechám na památku a nevydám.
mirajo barbucha Taky teď musím na vyšetření a nevím, jestli to nezrušit. Jde o ambulatní vyšetření očí v nemocnici, kde je jedna velká čekárna pro pacienty několika lékařů. V čekárně jsou obvykle desítky lidí včetně doprovodu, protože se tam jezdí z mnoha krajů. Před vyšetřením lékaře je potřeba se sestrou zvládnout základní vyšetření očí a později si nechat rozkapat oči. Pak sestry kontrolují, jestli přikápnout, takže se nedá odejít jinam. Většinou tam čekám 3-4 hodiny. Připadá mi to riskantní. Jde o kontrolu po 2 letech, jsem spíš riziková skupina.
Jennyfor Pribeh obcanka je
a chapu to.
moora Tak jsem měla asi vadnou verzi formuláře, které stačilo jenom RČ![]()
Kokoska Jak jsem psala výše, asi mají teda nově nějaké vadné formuláře.![]()
Kokoska já občanku potřebovala jednu na celou domácnost, ostatní jsem zadala pomocí rč, bylo tam na výběr, jestli to nebo to.
Evaeva Přesně tak, na přihlášení sebe jsem zadávala občanku, pro dalšího člena už bylo na výběr RČ nebo obč. průkaz.
Jennyfor Prý to chtějí do několika dní ošetřit tak, aby se mohli elektronicky sčítat i lidé s papírovými občankami, tak když tak pár dní počkat a zkusit to znovu.
Emi Já tohle asi nechápu, možná proto, že v tom dělám, ale obavy a rušení důležitých vyšetření nechápu. Loni na jaře si všichni mysleli, že bude časem líp a odložili to. My už u nás vidíme, jakej ten rok je problém a to neodhalujeme žádné život ohrožující potíže. A odložit na kdy, na léto na podzim na příští rok? Pokud ty dodržíš co máš, tak proč se bát. Možná stokrát důležitější než respirátor jsou umyté ruce, což už skoro nikdo v té čekárně nedělá a hlavně když odchází, tak už tak jeden ze 100, pořádně si nasadit respirátor, nesedat si k někomu 20 cm a je.
mirajo asi jo:-) ale určitě by mě to ani nenapadlo doporučovat někomu, kdo kovid vůbec neměl. pokud ho ale už měl, tak teda já osobně bych (jsem) byla hodně zvědavá:-P
Emi asi bych se zařídila podle toho, k čemu má ta kontrola sloužit. pokud může objevit něco, co by bylo nutné do půl roka, roka řešit, tak bych určitě šla. jestli je to jen tak co kdyby byly potřeba silnější brýle (chápu že to není kvůli brýlím, ale obecně, prostě ne životně důležitá věc), tak bych být riziková nešla a počkala na očkování. tím, že jsem viděla jak nepříjemná ta nemoc může být, se docela bojím.
Renusatko Ale o to právě jde, že tam je hlava na hlavě a lidé jsou několik hodin nalepení na sebe. Pokud sedíš, jsi maximálně několik centimetrů od dalšího člověka. Dodržet tam nějaký odstup od odtatních je skoro nemožné.
Emi ja bych asi resila, zda je to vysetreni dulezite a zanedbani me muze ohrozit. Napr. prevenci na gynekologii nebo vysetreni znamenek, pokud jsem rizikova, bych neodlozila, ocni nebo dentalni hygienu ano (a taky jsem to udelala).
Renusatko já bych teda tři hodiny v čekárně s respirátorem nasazeným tak, aby nic neprošlo okolo, sedět nedokázala, skoro si myslím, že to ani fyzicky nejde. určitě ne pro mě která se furt vrtím, šudlám si voko, smrkám, mám žízeň..:-))
Emi Pak jde o to, co si myslíš že bude větší riziko, co ti hrozí, když se kontrola zanebá a vyhodnotit čeho se bojíš víc. Já v tomhle prostředí dělám celý rok, ani náhodou nenosím respirátor nějak natěsno, po odejítí pacienta ho hned sundáváme a osobně se pořád víc bojím třeba zanedbané rakoviny, takže žádnou prevenci za rok jsem nevynechala, pokud funguje ten lékař.
Lamicka Odklad o pár měsíců snad nic nepokazí, ale nevím, jestli to dokážu posoudit. Je to prevence po operaci šedého zákalu. Postupně se prodlužují intervaly, teď stačí po 2 letech.
Emi Můj taťka má 73, byl teď v době covidu 2x na očním na půldenním zákroku a nic si nedonesl a on je určitě ten, kdo v té čekárně nedodržel vůbec nic.
viktorka_od splavu To jsem si taky myslela a zvládala jsem to i 4 v atombordelu, když se nedá nic dělat. Jsou v tom lidí i mnohem déle. Tohle je jednou za dva roky, tak to člověk asi zvládne. Kupodivu jsou to často lidi, kteří nejvíc křičí, že se to má dodrřovat, venku, vevnitř a určitě nesundávat a potom ti řeknou, že oni v tom nevydrží v čekárně (viz můj otec), který nám neustále uděluje rady ohledně nošení respirátorů a sám s ním je 5 minut v obchodě. Tím nemyslím tebe.
Renusatko Nevím, jestli odklad kontroly o několik měsíců může způsobit nějaké komplikace. Pochopitelně si myslím, že snad ne, ale nevím to. Ale to několika hodinové čekání s těsným kontaktem s ostatními mi připadá dost rizikové.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY