Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:34

Renusatko Kdybych šla na kratší zákrok a s ostatními pacienty se skoro nepotkala, taky bych nepřemýšlela o zrušení. Tady v té čekárně bývá tak 60-80 dalších lidí. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:37

Emi Jasně, že na tohle nezemřeš a asi se ani nic strašného nestane. Spíš na kdy to posuneš? Za rok, za půl? Loni to lidi posouvali o rok a ono je to mnohem horší než loni. Teď třeba do očkování, což i chápu, když už mají za týden termín a za měsíc budou doočkovaní. Nám to moc lidí neodsouvá a pořád máme plno. Na jednu stranu se řeší, že někde lékař pořádně nefunguje a když funguje, tak tam lidi nechtějí. 

A seš si naprosto jistá, že je to teď stejné?

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:42

Renusatko jasně, kdybych musela, tak vydržím.

Offline Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:47

Mě teda fascinuje, že i po roce života v tomhle jsou pořád ordinace, před kterými je nutné několik hodin čekat v nacpané čekárně

Offline Ginger
1220 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:51

Emi jak pisou jini, zvaz jestli muzes vysetreni odlozit o pul roku az rok. Dva co tri mesice situaci nevyresi.

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:51

Renusatko Asi by se to posunulo o několik měsíců, to by snad mohla být situace o něco lepší, ale třeba se pletu. Na očkování si asi počkám ještě dlouho. A myslím, že na "mém" očním bude taky plno, protože většina pacientů tam nejde kvůli prevenci, ale právě se léčí s něčím, co jejich oční lékař nezvládne sám, a odložit léčbu moc nejde.

Offline Ginger
1220 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:54
Reakce na Pinot Noir:

Mě teda fascinuje, že i po roce života v tomhle jsou pořád ordinace, před kterými je nutné několik hodin čekat v nacpané čekárně

​muzu potvrdit, ze jsou. Ale co maji ta zdravotnicka zarizeni delat, kdyz maji jednu cekarnu pro nekolik ambulanci. Nejhorsi jsou ovsem laborky, tam je naval nejhorsi.

49434 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 15:55
Reakce na Pinot Noir:

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:01

Pinot Noir rekla bych, ze to muze byt tim, ze plno lekaru covid stale nepoklada za vaznou hrozbu, ale nafouknutou bublinu,  tak proc by menili system... 

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:01

Pinot Noir Mě to taky překvapuje, ale myslím, že to zmiňovala i Luna a Jiná realita. Takže asi ta spádová místa v Praze a v Brně jsou hodně přetížená a je asi těžké to líp zorganizovat. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:01

Pinot Noir Tak u nás třeba jedna čekárna pro pět ambulancí. Nic nenaděláš. Lidi voláme na minutu, u nás moc není důvod se zrdžet. Jenže čekají potom třeba k doktorovi, chodí i teď spousta lidí pro recept, jedou spolu kamarádky a čekají, doprovody co člověk potřebuje a doprovody, které se nedají vyhodit a rázem je to narvaná čekárna, i když tam sedí jen pár lidí, kteří tam opravdu v tu chvíli mají být. V nemocnicích a třeba na té oční klinice, na onkologiích je to ještě mnohem horší, protože  tam na tu čekárnu může být třeba 20 ambulancí, jak je to často tady v nemocnici. 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:13

Já jsem neodložila nic. Během roku jsem absolvovala všechna vyšetření, ošetření i prevenci, co jsem měla v plánu. A to jsem jakože riziková. Myslím, že jsou mnohem horší onemocnění něž covid - to říká ta, která málem exla na "obyčejnou chřipečku".

Ta prevence na očním nemusí být zbytečná. Před Vánocema jsem potkala známou a ta mi řekla, co má za sebou její muž - tím nechci nikoho strašit. Šel na plánovanou kontrolu na oční a neodložil to taky proto, že se mu zhoršilo jedno oko. Očnímu se tam něco nezdálo a poslal ho do nemocnice na další vyšetření jako akutní hned druhý den. Ráno na to oko už neviděl. V nemocnici zůstal, hned ho operovali. Měl agresivní nádor. O oko přišel, ale žije a snad i bude. Kdyby na tu kontrolu nešel, už by tady nebyl.

Offline Makara
3668 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:19

Emi Jenže i ty přetížene spadove speciálky nakonec ten den těch x pozvaných pacientů vysetri. Tak proč je sakra objednávají na 12. Dubna dopoledne a ne na 12. Dubna v 11.20. To samo společně čekárny pro 5 ordinaci - když budou pacienti objednání po těch průměrných 15, 20 minutách, tak se jich v té čekárně v jednom okamžiku sejde max. do deseti. 

Je to jen o ochotě toho kterého zdravotnického zařízení, resp. jeho personálu. Jak píše @renusatko, jedou na minuty. A toho je většina ambulanci schopna. Nebavím se samozřejmě o urgentu. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:24

Kokoska To jsou věci. Nás sčítal muž a moji ani dceřinu občanku to nechtělo.

Offline Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:28

Ginger co můžou dělat? Prostě změnit organizaci. Myslím, že skoro všude by se řešení našlo, jen by se muselo někomu chtít. Už před covidem byly např. kontroly dětských kyčlí na některých místech řešeny tak, že ráno přišlo padesát rodin a všichni tam čekali pohromadě se řvoucími hladovými miminy, matky po porodech, kdy nemůžou sedět, po císařích, kdy nemůžou stát, nikoho to nezajímá, čekejte, až na vás přijde řada, a na jiných místech se objednává po 15 minutách, klidně ve večerních hodinách, kdy můžou pomoct tatínci...

Pořád tu řešíme, co covid změní a co bude fungovat jinak, ale na místech, kde by člověk čekal změny jako první, je to pořád stejně zasmrádlé a neochotné ke změnám, zatímco zničit živnostníky a zrušit školní docházku je snadné jak facka.

49434 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:30

Pinot Noir tak.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:31

Emi Makara speciálně kam chodí Luna, tam opravdu v klidu může být 300 lidí, vůbec bych se nedivila. Už to tam tak bylo, když jsem tam pracovala. Tam zrovna těch 20 ambulancí bude. Lidi tam přijdou a úplně každý jde na odběr, potom všichni čekají k lékaři, někteří dál třeba na chemo, na menší zákrok, na krev. Leží na stacionáři a domů po celém procesu jdou třeba za 4-8 hodin. Nemůžou odejít, protože lékař není schopný říct, kdy ty výsledky budou, kdy bude naředěné chemo, kdy bude moc odběhnout z ambulance udělat zákrok, do toho klidně přijde několik akutních pacientů, ne jeden, ale třeba pět k jednomu doktorovi, protože tady se nemůže čekat ani den.  Určitě to není tím, že by doktoři nechtěli měnit systém, ale každý komu takovou kontrolu zruší může zemřít a pořád lepší vše, co jde takhle řešit ambulantně než tam ležet. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:37

Pinot Noir Tak třeba speciálně u dětských vyšetření kyčlí by šel určitě udělat stejný systém, jak u nás po 15 minutách, třeba dvacet lidí za dopoledne. Kde se čeká, že tam pacient déle nebude nebo odhadneš čas zákroku, zubař. Jen to určitě nejde všude. Bude spousta pracovišť, kde se to odhadnout nedá. Stačilo mi dětské alergo, kde to bylo na čas a před námi vzala 4 akutní stavy. A z 9 hodin ráno byla jedna odpoledne. 

Online letfenixa
10934 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:42
Reakce na Pinot Noir:

Ginger co můžou dělat? Prostě změnit organizaci. Myslím, že skoro všude by se řešení našlo, jen by se muselo někomu chtít. Už před covidem byly např. kontroly dětských kyčlí na některých místech řešeny tak, že ráno přišlo padesát rodin a všichni tam čekali pohromadě se řvoucími hladovými miminy, matky po porodech, kdy nemůžou sedět, po císařích, kdy nemůžou stát, nikoho to nezajímá, čekejte, až na vás přijde řada, a na jiných místech se objednává po 15 minutách, klidně ve večerních hodinách, kdy můžou pomoct tatínci...

Pořád tu řešíme, co covid změní a co bude fungovat jinak, ale na místech, kde by člověk čekal změny jako první, je to pořád stejně zasmrádlé a neochotné ke změnám, zatímco zničit živnostníky a zrušit školní docházku je snadné jak facka.

​Presne tak!

Napr. môj obvodný, zhruba do leta sa k nemu chodilo po telefonickej objednávke, a odvtedy pekne po starom- prísť sa zapísať na papier.

Offline Makara
3668 příspěvků moje polička 03. dubna 2021 16:52

Renusatko ok, na Žlutaku  je to asi složitější, než si myslím,  naštěstí nemám zkušenost, ale třeba na té alergologii může mít volné okénko na každého pátého pacienta a i ty akutní případy v ten den telefonicky objednat na +- přesný čas. Stejně na gynekologii. Po pár měsících  provozu přece mají zkušenost, kolik asi těch akutních případů se jim vyskytuje. Vždycky šílím z odpovědí, no tak přijďte, ale budete si muset počkat...