Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. května 2020 17:23

jak si představují tyhle dílčí karantény, až se otevřou všechny školy, to si fakt neumím představit. třeba ve zkouškovém. promiňte, nemůžu na zkoušky, jsem v karanténě. nebo sorry, zkoušky zase nejsou, jsem už podruhé v karanténě. nebo sorry šéfe, měl jsem v karanténě první dítě, teď mám druhé, jo a to předtím byla v karanténě manželka. nebo promiňte, na naší škole rušíme maturity, máme v karanténě celý učitelský sbor, kolegyně se nakazila (??). 

osobně si myslím, že to je reálně, prakticky, neudržitelný stav.

edit: vycházím z přepokladu, že počet případů poroste, aniž by si stát mohl dovolit zase všechno zavřít. pokud bude řekněme 500 případů denně, kolik z toho se nějak dotkne žáka ve škole nebo školce - nepochybně dost. stačí vlastně třeba podobné případy dva denně, což je v tom počtu hodně reálné číslo, těžko půjde o samé dospělé, aby se každý den na 14 dnů zavřely dvě třídy plus neznámý počet dalších osob z té školy nebo školky. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 17. května 2020 17:47

A taky mi prijde absurdni,ze jsou u nas jeste zavrene restaurace, fitnes studia a herny jsou otevreny.

Offline Potrefenáhusa
39013 příspěvků moje polička 17. května 2020 17:59

Ehm...

Offline viktorka_od splavu
49442 příspěvků moje polička 17. května 2020 18:00

Potrefenáhusa  super!

Offline Sweet Potato
40637 příspěvků moje polička 17. května 2020 18:01

Zarinya To tady taky. A zatímco na volném prostranství stále musíš mít roušku, ve fitku ne.

A kosmetička se chytá za hlavu, že prý musí pracovat v rukavicích, ale na masáž je může sundat

A dítě nesmí do školy, ale zítra je zváno na lasergames.

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 17. května 2020 18:17

Jiná Realita tomuto sexadi nevyhneme, ďalší možnosť je zavrieť to úplne nebo nechať bez kontroly. Ta dílčí karanténa je ještě nejmenší zlo.

Ono dat do karantény dva tucty děti, které byly se spolužákem několik dni v tesnem kontaktu, je jedna věc a celkem racionální opatreni. Zajímavá diskuse nastane, když dají do karantény člověka, co jel s nakaženým 20 minut metrem. 

Jinak toto je pro mě argument preferovat nadále práci z domova. Až nám kvůli jednomu nasazenému zavřou pražskou kancelář, tak to bude blbý. 

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 17. května 2020 18:20

Sweet Potato zato kadeřníci rukavice mít nemusí. 

Děti vesele po hřišti běhají se spolužáky, ve skole musi být od těch samých spoluzaku metr od sebe a když tam bude jeden nakažený, tak stejně dají do karantény celou třídu. Zas nemusím rozumět všemu.  

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 17. května 2020 19:30

Jiná Realita continuity tyto otazky se asi budou resit jiz brzy... Suchdol

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. května 2020 20:40

continuity ta dílčí karanténa se jen zdá jako menší zlo.

zdá se to v okamžiku, kdy: toho ještě není moc otevřeného, nejsou otevřené školy, hodně lidí pořád chodí na home office. 

zavřít třídu ve školce je poměrně snadné. zavřít třídu na gymnáziu, kde je za ten den učilo třeba sedm učitelů, už je dost nereálné. škola nebude mít dost učitelů, aby pokračovala v plnohodnotné výuce zbytku školy, pokud třeba další dva budou nemocní něčím "běžným". 14 dnů. a za týden klidně znova, pokud mají několik set žáků.

pokud by denně přibývalo v řádech stovek nakažených, tak by tímto stylem denně dávali do karantény tisíce lidí. na konci 14denní periody, kdy by každý den byl přírůstek třeba 300 nakažených, což je reálné a očekávatelné, pokud by na každého nakaženého dali průměrně jen třeba tři lidi do karantény (a to je podle mě opravdu málo), bys hned měla kolem 17.000 lidí v karanténě. ale spíš by to bylo o dost větší číslo. pokud by šlo většinou o karanténu jedné třídy, jedné směny, tak by to bylo průměrně minimálně třeba 7 lidí na nakaženého. pak už to je kolem 33.000 lidí. to snad nebylo ani během největšího ataku nemoci někdy na přelomu března/dubna.

pokud by se náhodou zavřely ve škole dvě třídy s učiteli, zavřela by se celá škola a v podstatě by to zavřelo půl města, protože rodiče by zase museli zůstat s dětmi doma a už se to celé rozjíždí.

zatímco teď člověk víceméně ví, na čem je, protože je dáno, co je zavřené, ví se, kdo je na očr, protože má děti doma apod., pak by to bylo zcela nahodilé. nikdo by nevěděl, jestli zítra bude mít dost učitelů, lidí na směně, jestli vůbec otevře firmu. zcela nahodile by přicházeli úředníci a tu a tam by něco nebo někoho zavřeli do karantény.

další věc je, kdo bude tu karanténu hlídat, jak se bude dodržovat, jestli to nebude jen ulejvačka, kdy si lidi stejně budou chodit nakupovat a do kina. protože na rozdíl od karantény během omezení bude hodně věcí otevřených, kdo by seděl doma.

samozřejmě, že nic lepšího nemáme. ale "nejmenší zlo" podle mě není řešení. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. května 2020 20:45

continuity a to ani nemluvím o tom, že je to jen prachsprostý alibismus - protože pokud zavírají třídu proto, že některé další dítě může být nakažené, jdou v tom případě naprosto jistě nakaženi jeho rodiče, a do karantény by měli jít všechny rodiny těch dětí, všichni, kdo s nimi žijí ve společné domácnosti. ne že jeden rodič bude dál chodit do práce, wtf.

jenže...to by v karanténě brzo skončily stovky tisíc lidí, a jedna třída by opravdu ochromila jedno město. to si nemůžeme dovolit, tak se budeme tvářit, že něco děláme, i když vlastně nic neděláme.

ředitel bude v karanténě, a jeho děti budou chodit do školy a žena do práce? 

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 17. května 2020 21:20

Jiná Realita i doteď to bylo tak, že do karantény šel nakažený a přímé kontakty.  Představuji si to tak, že lidi v karanténě otestují několikrát a rodinni příslušníci půjdou do karantény, pokud se nemoc projeví. Nemáme žádné jiné lepší řešení bohužel.

Jinak to, že v případě nakažení jednoho pracovníka se zavře celý provoz hrozilo i doteď, v tom není žádná změna. Přímé kontakty šly do karantény vždy. 

Můj odhad je, že toto může dobře fungovat ve stavu, kdy jsou denně desítky nakažených, pokud ji bude několik stovek, přijde zas jiné řešení. Mmch: víc jak sto nakažených denně, jsme měli cca měsíc a přes dvě stovky bylo asi 2 týdny. 

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 17. května 2020 22:13
Offline brrr
12390 příspěvků moje polička 17. května 2020 22:38

Od příštího týdne začíná mladšímu jednou týdně online výuka. Tomu se říká přijít s křížkem po funuse. Jdu zjišťovat, jak to bude, protože dítě bude chodit do školy. Ach jo.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 18. května 2020 00:03

Potrefenáhusa to je přesný, tady brečím smíchy

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 18. května 2020 09:40

brrr no jo no. U nás chtělo KPS zaplatit redesign webových stránek, které mají minimálně 6 let a licenci na nějaké on line prostředí, případně alespoň elektronické tridnice a se zlou se potazalo. 

Prý to nějaká zájmová skupina pořád prosazuje a teď zneužívá situace

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 18. května 2020 11:06

Potrefenáhusa to je bozi a uplne presny :)) 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. května 2020 21:26

To je komedie. Od zítra nemusí být rouška v kanceláři, už týden nemusí být v posilovně, ale venku bude snad i v létě, minimálně na koupalištích

Offline viktorka_od splavu
49442 příspěvků moje polička 18. května 2020 21:30

Renusatko no ale my máme mezi sebou 1,7 metru! tak asi budem stěhovat stoly

Offline Mulen
5044 příspěvků moje polička 18. května 2020 21:34

Renusatko od příštího pondělí přece být venku nemusí

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2020 21:39

Renusatko na koupališti ano, ale nemusí být když se člověk koupe, jde k bazénu, leží na dece nebo něco konzumuje/sedí u stánku. Z toho mi vychází, že ji musím mít jen ve frontě k bufetu a když jdu na záchodnečo z toho možná bude v příští sérii výjimek.