viktorka_od splavu Nevím no, musela bych si přečíst něco relevantního. Já právě tehdy četla nějaké odkazy z nichz vyplynulo, jako u všeho, všeho s mírou;-)
Jídlo a vaření
Karja já mám sóju taky zařazenou jako něco, co by se moc nemělo. Ale nevím, jak často ho jíte, jednou za měsíc asi nevadí. Jinak já jsem zavedla pravidlo jedí to dva se tří (+já), je to jídlo, které vařím.
Karja já furt uznávám a čerpám z těch vědomostí @Grosularia ještě z MP, i když nevylučuju že si ne vše pamatuju přesně
viktorka_od splavu Evaeva No já jsem si z těch článku donesla, že sója a sojová mouka je blbá, ale ty zpracované výrobky z ní už (tolik) ne.
Karja já jsem si z toho zas odnesla, že když je to blbé nebo "až zas tolik ne" blbé, tak proč bych to proboha jedla, když je tolik jiných dobrých věcí![]()
Karja víš co, mě to stačilo k tomu, abych dál v klidu žila bez toho:) Mě to nijak neláká.
viktorka_od splavu no teda já tofu prilis nedávám ani holčičkam. Předčasná puberta není nic žádoucího.
Jako sem tam proč ne, ale postavit na tom jídelníček je špatně. Velké benefity ma u žen kolem menopauzy a po ní.
A to mi tofu fakt chutná, uzené klidně i z pytlíku. Ale sója je celkem ošidná potravina.
Soju by neměl jíst ten, kdo má problém se štítnou žlázou. Mě na to upozornil endokrinolog.
Karja vieš čo, ja mám tofu fakt rada, a dík za ten recept, teším sa naň, to mi bude moc chutiť ![]()
Já teda z Čech mám zafixováno, že soja ne, hlavně právě kvůli extrogenu, jak píš viktorka_od splavu.
Ale na druhou stranu v Japonsku je to naprosto normální, běžná potravina, na úrovni sýru, dejme tomu, jíš ho skoro denně. A pravda je, že naše Japonka je dost zoufalá, protože se jí tady nedaří koupit dobré.
Tofu mám ráda a máme ho tak dvakrát do měsíce. Ale taky znám rodiny, kde se to jí fakt skoro denně a podává i dětem od batolecího věku:(
Tofu je vysoce prumyslove zpracovana potravina, proto byva casto kritizovana. Proste neco jako parek - maso v nem je, ale vsichni vime, ze plnohodnotna potravina to neni. Navic soja muze udelat neplechu hormonalne, myslim, ze ji ve velke mire nesmi napr. lide s poruchami stitne zlazy. Kamaradce ji doktor uplne zakazal.
Karja ja si dam tofu obcas s chuti, nejradsi ho mam opecene na panvi na kosticky a pak primichane treba do red curry omacky. Uzene vubec.
Lamicka Já ho jim málo často, vlastně od té doby, co neobedvam v restauracích a jídelnách, tak třeba jednou za půl roku. I kdybych ho dělala jednou do měsíce, tak mi jeho škodlivost nepřijde nijak hrozná. Vždyť ve všem je něco, všechno se musí prostě s mírou.
Jako řada bych do těch ,,tofu receptu,, dávala sýr panyr, ale to musím nějak vyrábět doma, ne? To se běžně nekoupi třeba v Lidlu?
Zina Vyráběla jsem makovou zmrzlinu, volná variace na Zarinya zmrzlina, dvě šlehačky + kondenzované mléko + mák. :-) Byl to první pokus, takže to určitě půjde nějak vyladit. Neměla jsem čistý mák, ale s přidaným cukrem, takový ten, co se dává do náplní, takže jsem dala jen polovinu kondenzovaného mléka, aby nebyla moc sladká. Vyšlehala klasicky, t.j.šlehačka + přilít mléko a nakonec mák. Frkla jsem ho tam rovnou, protože jsem spěchala, ale příště bych ho asi nechala odstát v jedné z těch šlehaček. Je to moc dobré, měla jsem nedávno koupenou makovou zmrzlinu z Ollies a tato byla určitě lepší, minimálně srovnatelná.
Lamicka Co znamená vysoce průmyslově zpracovaná potravina? Vždyť tofu se vyrábí podobně jako sýr, nechají se nabobtnat sojové boby, uvaří ze z nich kaše a ta se potom nechá vykapat. Aspoň teda v Asii, možná že tady se tofu vyráví podobných způsobem jako v Asii sýr. :-)
Karja V Lidlu asi ne, pokud ho nemají v rámci nějakýho indickýho týdne (existuje indickej týden vůbec? :D), ale mívali ho občas na Rohlíku. Já ho kupuju v místním orient marketu, ale je dost drahej na to, abych s ním vařila taknějak běžně. :/
Já s tofu taky vařím a nedovedu si přestavit, že by mi v množství, který zkonzumuju, mohlo nějak uškodit, to bych se tím musela cpát fakt denně nebo mít třeba ty endokrino problémy, předpokládám. Naopak su spíš ráda za každej zdroj bílkoviny, kterej se mi podaří do sebe vpravit. Zrovna v pondělí jsem dělala smažený rýžový nudle se zeleninou a tofu, který jsem si naložila do marinády ze sójovky, česneku, třtinovýho cukru a limetové šťávy a pak do křupava opekla v troubě, doma má tahle úprava obvykle úspěch.
Lamicka Jasně, takže nejde vlastně o tofu jako takové? Tak to je jako u spousty jiných potravin, já čtu složení dost často, taky často nevím, co koupit.
Možná to je ten důvod, proč Japonce tofu v ČR nechutná...
Ale teď jsem zkontrolovala tofu, co mám v ledničce (já ho teda zase moc ráda nemám, takže je to výjimka, dělali jsme japonské nabe) a to se skládá přesně ze dvou věcí, heč! :-)
Garfie tsss ![]()
Garfie U Nature's Promise z Alberta taky potvrzuju přesně dvě věci! :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY