Ja se nejvic bojim divokych prasat.
![]()
Garfie Krásně zážitky!
brrr U Lázní Lipová.
Opět na téma tradiční architektura, výlet do skanzenu v Takayamě. Už jsem tu kdysi byla, ale chtěla jsem sem vzít děti. Chvílema nám dost lilo, ale vůbec to nevadilo, protože tady mají spoustu tradičních her jako go, kendamu, různé staré hlavolamy a podobně. Je to skanzen v horské oblasti, proto typické vysoké střechy, aby se na nich nedržel sníh. Domy měly většinou uprostřed ohniště, které vytápělo celý dům až pod krovy, vyuzené dřevo bylo taky odolnější. Součástí byla stodola, přístupná z domu, předpokládám, že zvířata měla také zahřívací funkci, protože tady bývala opravdu strašná zima, viděla jsem na obrázcích nejrůznější způsoby, jak se zahřívali. Podlaha se vyráběla z červené hlíny, smíchané s vápnem, solí a vodou. Tato směs udžovala konstatní vlhkos a údajně odpuzovala prach.

Interiéry s posuvnými stěnami a ohništěm. U ohniště býval zasedací pořádek, od pána domu, až po děti...

Domácí oltáře

A venkovní oltář

Tohle je čtyřista let stará dřevěná stěna...

Střechy se dělaly, jak už jsem řekla, příkré, jako materiál pro výrobu šindele sloužilo kaštanové dřevo, které netrouchnivělo. Měli propracovaný způsob, jak je vyrábět, tak aby tam byli větrací škvíry, ale zároveň nešel dovnitř hmyz. Střecha vydržela na dešti a sněhu zhruba 30 let. Kvůli častým požárům vláda nakonec dřevěné šindele zakázala místní museli začít používat klasické hliněné šindele. Ukázalo se ale, že ty nevydrží nápory zdejší extrémní zimy, takže se lidé vrátili k používání staré metody. To jim vydrželo až do rozšíření klasické pozinkované střechy, jaká se používá dnes.

Svazování krovů

Říkal někdo něco o lyžích? ![]()

Stroj na čištění rýže a sojových bobů

Pěstírna hub shitake

Celkově to bylo moc zajímavé, dozvěděli jsme se o svatbách, taky hodně o jídle, hlavně o tom, že místní region je známý používáním divoce rostoucích rostlin, takže začínám věřit, že jsem jedla kapradí.
A taky se tady jedlo tzv. Hoba sushi, což byla octová rýže s marinovaným říčním pstruhem zabalená do listů japonské magnolie.
Tradiční život začal mizet v podstatě až v 50. letech, s příchodem televize, pračky a dalších vymožeností....
Garfie Je to moc zajímavé. Říkám si, co všecko už lidi vymysleli a zas to zapomněli. Snad to nebudeme (jako lidstvo) znovu objevovat příliš bolestivě.
A v tech domech měli patra? Resp. by mě zajímalo,jaké používali schodiště?
Jinak je mi zima, jen vidím ty fotky a čtu to. V létě je asi propojení s přírodou super, ale zimu s dva metry sněhu si tam nechci ani představovat.
mám pocit, že Japonce nikdy nenapadlo, že se dá dům postavit i tak, že se místnosti daji normálně vytopit :)
Garfie jsem sla vcera nasat trochu japonske kultury a zasla na bullet train:D a dost jsem teda na Vas u toho vzpominala:D
Garfie to je moc krasne a zajimave. Zvenku celkem nenapadne a uvnitr ty nalestene podlahy, to je docela prekvapeni. Asi se to taky lisilo podle majetnosti rodiny? A na co jsou ty tycky na strese, neco se tam v lete susilo?
continuity myslim, ze s tim ohnem byli hodne opatrni, ty drevene stavby shorely raz dva. Ale ono i u nas vetsinou byval zdroj tepla v jedne mistnosti, tam se vsechno odehravalo a ty pristenky a komory topeni nemely. Myslim ty opravdu stare chalupy.
Garfie to otevreny ohniste v dome muselo byt strasne strasny, uuf
Garfie Díky moc. Fakt jiný svět. Ty interiéry vypadají takřka současně, ty posuvné stěny a tak.
Garfie To je všechno tak zajímavé, co tady píšeš, díky :-). Včera jsem měla příležitost frajeřit o pěstování wasabi, tak jsem to hned využila :-).
Kokoska A ještě ta brána, zblízka měla úžasnou atmosféru!
Můžu tě poprosit o dovzdělání a vysvětlení té brány? Znám je z obrázků, ale neznám jejich význam.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.