Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 16. února 2023 11:19

Garfie Děkuju moc za fotky. Já tohle ani nesmím ukázat doma, nebo muž začne pídit, jestli nemají pobočku v Japonsku.

To sdílení jídla se mi hrozně líbí, my to tak praktikujeme často, je mi to takový bližší, než dostat plnej talíř jednoho jídla a být na to sama. Akorát když jdeme na sushi, tak to má nevýhodu, že mnou objednaný vege mi žerou všichni a já jejich nemůžu, tak už poučeně toho vege objednávám trochu víc.

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 16. února 2023 11:28

Zina Jo, jako vegetarián jsi v nevýhodě! :-) Já mám taky to sdílený jídlo ráda, i mi vyhovuje ten japonský systém víc malý porcí, přece jen člověk toho víc ochutná. Jinak teda ale vegetariánské sushi je docela problém, tady dostaneš v těch tradičních restauracích tak maximálně vajíčko. V modernějším pojetí to nebývá o moc lepší. :-( 

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 16. února 2023 11:50

Garfie Praha je asi v tomhle trochu vstřícnější, nějaký vege maki mají vždycky, s tou jejich omeletou nebo  s avokádem nebo ředkví. Jako jo, občas je to tak, že já jím rejži s okurkou a zbytek stolujících se rozplývá nad nějakým úhořem nebo zlatou rybou atp. :D.  Ale občas mám štěstí i na nějaký sofistikovanější vege rolky, když ne, tak vždycky se dá něco vymyslet v předkrmech, jako je třeba agedashi tofu a ty jejich saláty z řas jsou taky skvělý.

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 16. února 2023 12:09

Zina Jo, jako najíst se tady dá, i když je to země až překvapivě nevstřícná k vegetariánům, zvlášť v porovnání se zbytkem Asie. Ale to sushi zrovna...měla jsem teda třeba s lilkem, ale vždycky to byla nějaká moderní síť. 

No a myslím, že dnes jsem asi narazila na svoje jídelní hranice. Muž je na večeři s kolegy a poslal mi fotku, syrová koňská mícha!! 

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 16. února 2023 12:23

Garfie uff, no jako je hezký, že spotřebují z toho zvířete opravdu všechno, ale přeci jenom...  

Vzhledem k těm nemocem skotu, co napadají nervovou soustavu bych se i bála, i když koně na to asi netrpí. 

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 16. února 2023 12:49

continuity Prej je to luxusní, ale teda taky nevím...jinak tady asi jsou ty veterinární kontroly velmi přísné, takové věci neseženeš nikde v obchodě, ani v levné restauraci, je to záležitost výhradně luxusních nebo specializovaných restaurací. A setkala jsem se s tím poprvé, i muž-a že ten už tady za ta leta ochutnal kde co. 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 16. února 2023 13:12

Garfie No mně by stačilo kdybych nerozuměla tomu co je. Prostě bych u toho jídla nedávala pozor co kdo mluví:-D

Děkuju za tvůj popis postavy, bude to strašné vtipné představení teda:-D

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 16. února 2023 13:24

Garfie hele za mě to nevypadá zas o tolik hůř než ty jiné syrové potvory, co se tady ve vlákně vyskytují.  Předpokládám, že to je v něčem naložené, stejně jako ty syrové chobotnice a ty jsou dobré.  

Já teda extra nemusím ani ty různé krevety, mušle, kraby a ústřice - resp. jím to, když mi to někdo dá na talíř dejme tomu v paelle nebo ochutnám od dcery, ale sama bych si to nikdy neobjednala, vyberu si určitě něco jineho.

Nechutná mi to zas natolik, aby kvůli tomu ti tvoreckove museli umřít. Přitom mi vůbec nevadí, když to jí rodina, je to taková moje osobní věc. 

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 16. února 2023 14:06

continuity No kdyby to přistálo přede mnou, asi bych taky ochutnala! :-) Ale sama bych si to neobjednala, na rozdíl od těch mořských potvor. Vždycky tady s tím (syrovým) koněm mám takový problém. 

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 16. února 2023 14:45

Garfie já teda furt přemýšlím, proč to všechno jí syrový? To mi neříkej, že všechny ty syrový věci chutnají líp než tepelně upravený..

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 17. února 2023 03:52

bram No většinou jo, nebo prostě chutnají dobře, jen jinak, máš tam větší rozmanitost. Kdysi jsem na to téma vtipkovala s jednou Japonkou a ona mi řekla, že se na to dívám úplně špatně, otázka zní "proč tepelně upravovat!"  U nás je to nutnost, protože potřebuješ zbavit potraviny (teda hlavně maso) různých parazitů a podobně, případně zakrýt, že už ingredience nejsou úplně fresh. Jenomže Japonci se k tomu staví jinak, parazitů je tu velmi málo, takže syrové maso je bezpečné. A když je syrové, musíš ho mít co nejčerstvější, jinak to okamžitě poznáš. A Japonci si na čerstvost extrémně potrpí. 

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 17. února 2023 04:04

A trochu odbočím, taková hezká zajímavá vsuvka. Bavili jsme se v japonštině o revoluci (protože syn naší učitelky měl jako úkol ve třídě pohovořit o revolucích v jejich zemi). Vysvětlovala nám, že Japonsko nikdy žádnou revoluci nezažilo a ptala se na naše zkušenosti. Mimochodem, odpovědi: Švéd: ani nevím, já se musím přiznat, že historii Švédska moc neovládám....Pákistánka: Určitě jsme v historii nějakou měli, ale nic o tom nevím, musím si to nastudovat. Francouzska: Asi ne, já se moc neorientuju...tvl. to je materiál!  Francouzce jsem připomněla Velkou francouzskou revoluci, naštěstí o ní už někdy slyšela , no nic, tak jsem trochu pohovořila o nás a učitelka nás na to konto naučila japonské slovo kyokakuku, což znamená "republika" a v doslovném překladu (podle tří kandži) -společně-harmonie-země, to se mi moc líbilo! Je to zrovna ten hezký příklad, kdy nemusíte znát slovo, ale z písma pochopíte, o co jde....

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 17. února 2023 06:56

Garfie jezis ta Francouzka

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. února 2023 07:45

Garfie Hmm, ta mícha, to nevím zda bych zvládla pozřít.

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 17. února 2023 08:15

711990 Jako já chápu, že je to třeba trochu stres, navíc taky bojuje i s angličtinou, ale teda, dostala mě!

Offline Blanka
příspěvků moje polička 17. února 2023 08:49

Dodatočne ďakujem všetým za osvetlenie pojmu Strumpa .Hneď si pripadám múdrejšia !

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 17. února 2023 09:06

Garfie ja bych hlavne nejdriv myslela, ze si dela legraci:D 

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 17. února 2023 09:24

711990 Na to vypadala fakt zamyšleně.... Jako já to beru spíš jako takovej výpadek, ale pobavilo mě to.

Offline Vilemina
2359 příspěvků moje polička 18. února 2023 22:48

tvoje všechny posty žeru

Tohle se objevilo na mém oblíbeném pořadu,  ta kaple je úžasná!!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 18. února 2023 23:40

Vilemina teda, to mi pripomina jednu kapli z Norska. Az budu doma, zkusim najit fotku.