Ordinace 24/7

15. ledna 2024 19:01
Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 10:04

Garfie ja bych jenom dodala, ze celkem vyznamne snizuje cholesterol fyzicka aktivita(to ti ale zadny prodejce piluli nedoporuci

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 10:07

continuity Díky moc, jdu si to ještě prostudovat...

viktorka_od splavuTo je mi pochopitelně známo! Já jako nejsem žádný extra sportovec, ale myslím, že toho přirozeného pohybu mám docela dost. No tak asi budu muset ještě přidat.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 10:16

Garfie ja verim ze hodne chodis a tak, ale myslim si ze tady pujde spis o intenzivni cviceni:-) (pochopitelne u obeznich bez pohybu maji vliv i prochazky, ale to se te netyka)

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 10:33

baltik

No na finfluencery se bude nově vztahovat nejaká regulace ČNB na poskytování poradenství, protože to se už vážně nedá, co se člověk občas dočte. 

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 10:52

viktorka_od splavu No intezivní je teda problém, když nepočítám jízdu na kole. Chodím 2x týdně na zumbu, ale to je asi taky málo. No ona vlastně ta moje doktorka i tímto operovala. Říkala mi, že normálně by doporučila úpravu životního stylu, ale u mě to velkou změnu neudělá...:-(

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 11:17

Garfie Jestli je tam významná genetická složka, tak kdyby ses udietovala a usportovala, nic moc nenaděláš. Prý teda hraje roli i stres, ale ty mi připadáš jako spíš no-stress člověk 2x týdně zumba a častá chůze mi připadá super, sportovat hodinu denně asi není časově ani zdravotně pro každýho. Na cholesterol 11 bych si statiny vzala určitě, na 8 asi taky, na 6 mi to připadá jako cesta, jak statiny nakonec nalobovat skoro úplně všem. Bývala to normální hodnota, dnes už je kolem 5. Záleží samozřejmě i na poměru hodnýho/zlýho cholesterolu - HDL/LDL, dalších tucích...

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 11:20

Garfie no když vím jak vypadáš, tak si myslím, že fakt úprava životního stylu nepomůže. hlavně pokud žiješ v Japonsku, což je prirozena cholesterolova dieta, na kterou středoevropan nemá šanci dosáhnout.  Bohužel jsou lidi,co mají ten cholesterol vysoký geneticky, ale rizikový faktor to je i tak. A pak jsou lidi,co ho mají nízký (to má sestřenice) a to je taky pěkně naprd. 

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 11:28

continuity on mluvil o sobe, jak to resi u sebe

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 11:32

mirajo No asi tak...já mám cholesterol jen hraniční, nedosahuje ani té kritické 5. :-) Ale právě kombinace těch ostatních složek není úplně ideální. 

continuity Ona je vždycky nejlepší ta zlatá střední cesta, to je jasné. 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 11:32

baltik no jo, ale na spoustu lidí to má vliv, jak je vidět. 

To finfluenceri taky neříkají: kupte tohle, ale: já dělám tohle. Není to tak přísně jako u investičního poradenství, ale nějaká pravidla tam jsou. 

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 12:17

Garfie Jestli mas cholesterol 5, tak si uzivej a petku opatruj! Jim u toho zrovna husu se zelim, ale na Martina jsem ji nemela, prisaham

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 12:36

continuityjak dlouho jsi omeprazol užívala? Já řeším reflux už nějaký týden, na radu lékařky jsem zvýšila dávku, ale definitivně pryč to není. Čekám nejen na termín na gastro, ale i na termín k praktické (neb to je neurgentní).

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 12:37

Garfie no pet je ta hranice, taky bych to neřešila. Rozhodně ne statiny. 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 12:42

Pavlena asi tři měsíce denně 2x20mg, možná dokonce déle? Já jsem měla jiné potíže, vždy jsem zkusila snížit dávku a začlo mně to zas pobolivat, takže jsem to zas navýšila. To mi tehdy napsali na pohotovosti, když mě bolelo břicho. Vyloučili slepak a neprůchodnost střev a žádné extra vyšetření kvůli tomu nedělali, našli akorát na sonu zánět, ale nikdo netušil, co to je. Myslím, že se to ani neuzavřelo nějakou rozumnou diagnózou, jen bolest břicha z jiných příčin.  

Na té gastro se nasel reflux a lékař mi napsal rovnou pixli sto tablet. Vůbec se s tím nemazal.

Teď si občas dám, když mám problém nebo i preventivně, když beru na hlavu víc Ibalginu.  

Podle těch 14 tablet volně prodejných je kvůli tomu, aby šli lidi k lékaři než žeby to byl nějaký jed. (Nejake interakce tam jsou, ale když jsem si to tehdy zjišťovala, tak vadí hlavně nějaké léky, jinak to vedlejsich účinků moc nemá)

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 13:02

Pavlena jeste mě napadlo, že na reflux mi dost pomohla i fyzioterapie, konkrétně odblokování bránice. Existují na to i nejaká dechová cvičení. 

Já si ten žaludek hodně hlídám, moje babička málem umřela na prasklý vřed, ale dnes už jsou naštěstí tyto moderní léky a lze to řešit i bez operace.

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 13:12

continuity No přesně, proto se to snažím řešit jinak, hlavně teda snížením váhy, což je marný boj.

Offline Liesel
1652 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 14:40

continuity RHB na reflux zmiňovala známá u syna, jedním z důsledku refluxu byl i "nakřáplý" hlas a ten se po RHB a následném dechovém cvičení upravil.

Pavlena potíže s refluxem mám asi 20 let, jen občasné. Je dobré vysledovat, co ti vadí. Já vím, že třeba mě někdy vadí i kyselejší rajče, nebo jablko. A na menší akutní obtíže mi pomůže bílý jogurt, banán nebo med. A samozřejmě Omeprazol.

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 14:47

continuity děkuju moc za tvůj pohled a ještě mám dotaz: na gastru asi gastroskopie? nebo jak tě diagnostikovali? Tou délkou a sílou užívání jsi mě docela uklidnila, přesně, měla jsem pocit, že by se omeprazol neměl užívat dýl jen tak.. Nad bránicí a dýcháním jsem taky uvažovala. Já reflux téměř neznala a najednou docela silný a na původní dávkování omeprazolu vůbec nereagující...

Liesel já si psala celou tabulku s potravinami, nápoji, ale nenašla jsem žádnou souvislost...

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 15:25

Liesel me třeba vadí někdy to a někdy ono. Někdy mám problém hned ráno a ta mám každé ráno v podstatě stejný režim. 

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 20:43

Garfie ja bych jenom dodala, ze celkem vyznamne snizuje cholesterol fyzicka aktivita(to ti ale zadny prodejce piluli nedoporuci

​No, třeba mýmu tatínkovi klesnul cholesterol poté, co stavěl skleník, dvakrát přeházel jílovitý drny a jednou kompost. Usínal v tu dobu běžně u stolu Tím chci říct, že spíš než aktivita to musí bejt dřina, 2x tejdně Zumba je jak plivnout do Stromovky.