Ordinace 24/7

15. ledna 2024 19:01
Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 26. listopadu 2025 22:04

bublifuk

porad se s gynekologem, ale když jsme o tom diskutovali naposledy, tak jsem si o příznacích menopauzy četla a ty návaly je dobré řešit, protože korelují s budoucími obtížemi oběhového systému. A HST fakt může pomoct i ta rizika zmírnit. 

Offline Azel
39 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 05:27

bublifuk trošku mi pomáhá Veoza

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 18:48

continuity jj, už jsem tohle slyšela od odborníků dřív, ale tady ty rady, které magnesium kdy, jedou tak nekompromisně, že jsem si řekla, že budu mlčet.

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 20:37

Pinot Noir Já jsem myslela, že ty rady tady jedou kvůli vlivu na trávení, které magnezium méně prohání;-)

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 20:45

Karja ne, to bych brala jako jediné validní a z toho článku to i plyne. Ale povídá se, že některé je lepší na spaní a jiné na mozek. Přitom je to pořád ten chudák stejný iont Mg2+

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 21:26

Karja ne ne, vyloženě na spaní se tu ten jeden typ doporučuje.

Edit: nejen tady samozřejmě, kdejaký influencer, který byl jednou v posilovně a před týdnem přestal kouřit, takže je odborník na zdravý životní styl, to zasvěceně doporučuje.

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 22:11

Já si magnézium lupla náhodou, protože ho měl doma manžel. Spánek úplně super, to, že některé typy prohání je pro mě výhoda. Vyzkoušela jsem různé, všechny dobrý. Minulý týden jsem byla na návštěvě; před spaním jsem si povzdechla, že jsem ho zapomněla, a tak mi přinesli skleničku s nějakým super drahým. Doporučili mi vzít si tři. Jako dobrý, ale rozdíl 600,- a pár korun za magnézium z DM se úplně stírá :-).

Offline Malenge
4814 příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 22:14

Pinot Noir já se přiznám, že jsem ty debaty vždycky přeskakovala, protože dlouhodobě užívám ten obyc levný hořčík z dm, kdysi mi pomohl na křeče a od té doby se kamarádíme. 
jinak jestli myslíš na spaní ten smidge evening magnesium, tak ten tu propaguji taky, u staršího uplne zázračně pomohl na noční běsy, už jsem tu o tom psala, ze jsme přes 2 roky řešili 5-6 záchvatů týdne a uz to bylo fakt strasne, pak jsem někde četla o tomto, objednala s tím, že těch 8 stovek už mě fakt nezabije a stal se zázrak, hned první noc klid, druhou taky, třetí též. Okamžitě jsk lusknutím prstu jsme se dostali tak na max. 1 záchvat týdne, život celé rodiny to vylepšilo úplně neskutečně.

edit: predtim jsme x měsíců zkoušeli kde co. I ten obyc hořčík samozřejmě, ale nic z toho.

Offline leona mp
příspěvků moje polička 27. listopadu 2025 22:40
Reakce na bublifuk:

Nemáte někdo, prosím, radu co na pocení/ návaly horka a peri-menopauze? Případně po čem pátrat u doktorky.. Jsem tak 10x za den pěkně propocená a šalvějový čaj asi nebude nejúčinější meducína.. Díky!

​Já doporučuju sarapis. Dost mi pomohl a teď zabírá i ségře. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 29. listopadu 2025 13:58

whiskas continuity Azel díky, podívám se na to a určitě se poradím.

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 30. listopadu 2025 00:33

bublifuk Zkus probrat s lékařkou hormonální substituční terapii. V pátek jsem zrovna byla v hospodě s jednou odbornicí na výzkum léků, říkala, že zatímco v minulosti se ploště nedoporučovala, nedávno Světová zdravotnická organizace změnila přístup a na základě dlouhodobých výzkumů naopak terapii doporučuje. Že se ukázalo, kromě toho, že zmírňuje příznaky menopauzy, tak že má spoustu jiných zdravotních benefitů, jako menší riziko demence a dalších nemocí. Já osobní zkušenost nemám, ale ona říkala, že ji brala v minulosti, vysadila a vrátila se k ní, protože rozdíl byl diametrální, i v kvalitě spánku a dalších projevech. 

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 04. prosince 2025 20:20

Pavlena Píšu se zpožděním, ale kamarádovi na reflux pomohla doporučení z knížky Pravda o cukru. Je to dost jednoduché, každé jídlo se začíná vlákninou, pak se jí bílkoviny a nakonec sacharidy. Pokud snídáš na sladko, dáš si psylium, pak jogurt a nakonec třeba chleba s něčím. Jinak třeba zeleninový salát, vajíčka, a pak chleba. Oběd zelenina, maso, příloha... ideální je se jít po jídle projít nebo se nějak hýbat 10 minut. Jemu to pomohlo fakt rychle.

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 14:11

999 wow, tyo o tomhle jsem vůbec neslyšela, ale určitě zkusím. Já až s těmito problémy zjistila, kolik lidí reflux trápí. Měla jsem zato, že v jídle nikterak neprasím, nejím moc kořeněný, jím menší porce atd., ale pak mě kamarádka (co řešila reflux u větších dětí) vyvedla z omylu, pokud by člověk chtěl dodržovat režimová opatření opravdu striktně, tak to třeba znamená vůbec nepít mezi jídly - napít se před jídlem, max během něho a do dalšího jídla nepít nic. Docela často bojuju močovýma cestama, takže příjem tekutin si dost hlídám a toto si dost nedokážu představit. Resp.zkusím to aspoň 14 dní dodržet a to co píšeš ty, to přidám..!

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 14:16

Pavlena tjo, ja nechtela radit protoze jsem naopak mela za to, ze tohle kazdy zna:-) tak jen pridam-nic sladkeho pred spanim. nejen obecne par hodin pred ulehnutim nejist, ale zejmena vecer nejist cokoliv sladkyho. to dokazalo spustit reflux kdysi i mne, ktera na to absolutne netrpim

49113 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 14:23
Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 14:43

viktorka_od splavu no ne, nezná, naopak jsem slyšela, že jíst máš bílkoviny nakonec, obecně mi tyto postupy přijdou jako dost komplikace, jakože pokud si chci na jídle pochutnat, tak si zobu vše tak nějak postupně a to snad dělá každý..? Sladký nejím vůbec a pokud mám zvířecí chuť, tak kousek čokolády po obědě, večer vůbec.

49113 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 16:17

Pavlena mne je jasny, ze se necpes zakuskama, ale pocita se do toho i ovoce samozrejme, atd, cokoliv s obsahem jednoduchych sacharidu (caj nebo mliko s medem treba, co si lidi davaji na spani)

jinak jidelni navyky jsou hodne individualni:-) ale jeste z toho vyse zmineneho se vlaknina/zelenina pred jidlem pro tebe imho vubec nehodi. nejsi obezni a nemas roztazeny zaludek. ale urcite "normalni jidlo" tzn maso+priloha a az potom, jako dezert, napr. to ovoce nebo jina sladkost.

a jeste bacha na potravinove doplnky, jestli neco beres zkusila bych to tak na 14 dni vysadit.

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 17:34

Pavlena To je zajímavý, mně zase na gastru u nás i v Praze říkali, že nemám pít okolo jídla, ale naopak mezi, že se tím snižuje zátěž na žaludek. Za mě pomáhá důsledně nejíst aspoň 4 hodin před spaním, stejně dlouho ani nepít nic, co by startovalo trávení, takže max. nějaký nearomatizovaný čaj nebo vodu, vyhýbat se alkoholu, kafi a bublinkovým nápojům a zacházet opatrně s kyselými a kořeněnými jídly včetně čerstvého ovoce a zeleniny (třeba zeleninový salát a jogurt pro mě byly spolehlivý spouštěče). 

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 07. prosince 2025 20:52

Zina Napsala jsi to za mě s tím pitím, taky si pamatuju za velké refluxové epizody, že jsem nepila při jídle nebo těsně po jídle , ale mezi jídly , nebo před, ale pak bylo nutné ještě chvíli počkat.