"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 18:57

continuity Já si teda taky myslím, že na klasickou služební cestu se to nevztahuje! 

Jinak můj muž zrovna přemýšlí, jestli se dostane do Maďarska na služebku. Na Slovensko se jako slovenský občan dostene, ale zatím se mu nepodařilo zjistit, jestli ho hned uvrhnou do karantény, nebo může projet a pak se vrátit. Jako podotýkám, že cestu neplánuje, jen teoretizuje. 

Offline tv
4187 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:01

Garfie Simte, ja si celou dobu predstavuju, ze tvuj muz je Japonec?? A vlastne jsem ve spravnem vlakne, ze jo .

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:21

continuity vyjimka jestli dobre chapu je pro piloty/letecky personal a ridice nakladni dopravy a preshranicni pracujici, klasicke sluzebky by mely byt taky zakazane

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:36

tv No takhle, můj tehdy pětiletý syn, když jsme žili v Japonsku prohlásil: "Táta je vlastně takový napůl Japonec. Má tmavé vlasy, jí sushi, chodí tady do práce a myje si po záchodě ruce mýdlem, protože Japonci dbají na hygienu."  Ale ve skutečnosti je Slovák pracující víc než 20 let v japonské firmě. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:44

viktorka_od splavu diky. Ja zatim taky nenasla zadne info o jine krajině nez o Italii

49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:47

Krehutka naštěstí se aspoň maminka nechala přesvědčit, že rodinné oslavy odložíme na dobu až se to přežene, uff

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:50

Krehutka Jj, jen Itálie, ale to se může brzy změnit, vzhledem k tomu, že do 13ti zemí nesmíme vycestovat. Bylo by logické, kdyby do karantény poslali navrátilce. 

49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:55

Garfie on Vojtěch odpověděl na přímý dotaz, že zatím je to pořád pouze Itálie, ale že se to může změnit.. ovšem přišlo mi že se při tom odpovídání nějak ošíval, těžko říct proč - může být že se to změnit chystají brzy a nebo že tu plošnou domácí karanténu vnímají jako neudržitelnou, to jsem v tu chvíli tak vyrozuměla - ale jen čistě můj dojem, třeba jsem uplně mimo a zrovna přemýšlel nad něčím jiným 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 19:58

viktorka_od splavu Na té tiskovce? Já to sledovala, ale asi 2x mi to spadlo, tak to mi zrovna uniklo. Já to teď hledala na stránkách ministerstva a pořád platí jen Itálie. 

49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:04

Garfie jo, já koukala na televizi, jelikož jsou děti doma tak byla puštěná a já si prosadila aspoň že budem koukat na zprávy a ne nějaký divný seriály:P

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:11

No a teda další blbý dotaz - pochopila jsem, že cizinci s trvalym nebo přechodným pobytem budou do země vypuštěni. Když budou chtít odjet do některé z těch rizikových zemí, pustí je ven, ale zpátky už ne. Jakým způsobem toto chtějí zajistit a vymáhat? Je to jen na čestném prohlášení toho cizince? 

49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:17

Krehutka tak když přijede autem tak se to asi nezjistí, ale jelikož říkají že v době vyhlášení nouzového stavu je porušení trestným činem, asi by se toho měli vyvarovat ve vlastním zájmu

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:24

viktorka_od splavu Já nemám TV, musela jsem to sledovat online

Krehutka Nechápu přesně, co myslíš? Do které země budou vpuštěni? K nám nebo do té rizikové? Podle mě pokud nejsou občanem rizikové země, tak do ní nemohou vyjet, stejně jako Češi. Pokud jsou, tak nevím, jak se to řeší, asi tím potvrzením zaměstnavatele? 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:24

viktorka_od splavuto souhlasím. Jen jsem si rikala, jestli treba dostanou razitko do pasu nebo do povoleni k trvalemu pobytu (se priznam, ze vubec nevim, jak ten prukaz vypadá) 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:27

Garfie no ja prave myslím, ze je pustí ven z Čr kamkoliv. Akorát návrat už by neměl byt možný (vycházím z toho, co zaznělo na tiskovce). Tak mi jenom vrtalo hlavou, jak chtějí zajistit, aby ten stejny cizinec s povolenim k pobytu za tyden neprijel znovu. Jestli budou mít nejake vyjezdni seznamy nebo razítka v pase... Fakt nevím. 

49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:32

Garfie jo, to jsem pochopila

Krehutka to fakt netuším, kdyby se dejme tomu ital s trvalým pobytem v čr chtěl podívat do itálie a pak zpět, mohl by se vrátit ale musel by pak do karantény, kdyby ale jel přes rakousko a tvrdil že byl celou dobu jen tam, tak se to asi nijak nezjistí a projde mu to. no zrovna mluví dr. stejskal ze SIL a zdůrazňuje že o nějaké kontroly a trestání primárně nejde, apeluje na zodpovědnost. já doufám že se už i ti dosud blazeovaní nad věcí chytli za nos a nebudou blbnout

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 20:46

Krehutka No vidíš, tak nejasnost!:-) Právě myslím, že pokud má tady pobyt, vztahují se na něj stejná práva a povinnosti na jako na Čechy, tudíž do zakázaných zemí nesmí, jen právě nevím, jak naložit s tím, že je občanem té zakázané země. A pokud se vrátí oklikou, tak vůbec nemáš šanci to dohledat, pas už třeba ani nepotřebuje. 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 12. března 2020 21:10

viktorka_od splavu Jinak Ital teda může z Itálie vycestovat pouze s lékařským potvrzením, že je zdravý. Dnes vydala italská vláda nařízení, že toto potvrzení nesmí lékař vydat, pokud neutělal stěr. Ty ale dělají jen větší nemocnice. Pokud prý nemáš příznaky, neudělají ti ho vůbec, takže tak trochu bludný kruh. V podstatě ideální (pro Itala, který chce vycestovat) je, pokud je trochu nachlazený, ale není to nic vážného...:-) zrovna dneska jsem si o tom psala s kamarádkou, co pracuje v Itálii pro jednoho praktického lékaře. 

49114 příspěvků moje polička 12. března 2020 21:16

Garfie hmm zajímavé... a ty testy na coronavirus se dělají ze stěrů? já myslela z krve

ale v tom hypotetickém případě že by měl italský občan trvalý pobyt mimo itálii tak by ho i tak nepustili?

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 12. března 2020 21:26

Garfie Oni to mají ted hodně přísné nejen s vycestováním, ale třeba i jen s nákupy. Známá žije poblíž Arezza, ve střední Itálii a psala: " jsou zde velice přísná opatření. Potřebovala bych na nákup , tak jsem sháněla leták, který musí před odjezdem na nákup vyplnit, kam, proč atd a musí to být do nejbližšího obchodu od bydliště. No a hned zpátky Žádné návštěvy atd