Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:13
Reakce na Jiná Realita:

Krehutka asi špatně čtete. samozřejmě, že prodejna musela být označena vedoucím.

ale nově budu muset od těch vedoucích mít písemně podepsáno, že souhlasí s tím, že jejich jména a potažmo pracovní telefon jsou na té prodejně uvedeny.

jako proč? pro mě je to důkaz naprosto nadbytečné byrokracie a o tom tady celou dobu mluvím. mám pocit, že někteří si prostě sedí na očích, už fakt nevím.

​No a co uděláš, když ti ten souhlas nedá? Já pouze říkám, že nepotřebuješ souhlas vedoucí stejně jako nepotřebuješ její souhlas s tím, že předávás její údaje zdravotní pojišťovně a soczab. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:15

slniecko pokud má účetní zamčenou kancelář v zamčené budově, která je jen její, sama si v ní uklízí, protože je externí, tak vůbec nevidím důvod, proč by ještě v ní měla mít zamčené skříně. (to byl ten můj příklad nahoře) to už je ten rigidní výklad, ne.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:19

Krehutka no to nemám šajn, ale takto to mám napsáno od milé paní, která to má přímo od paní jourové. podívala bych se, jak se jmenuje, ale mám to v kanceláři.

výslovně jsem se jí na to ptala, protože něco k tomu nadhodila a mně to přišlo výsměšně neuvěřitelný. ale prý ano, nutné. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:35
Reakce na Jiná Realita:

Krehutka a co třeba: 

nová povinnost vést záznamy o činnostech zpracování. wtf. takže momentálně zoracovávámě nějaké bláboly o tom, jak se vypíná po práci počítač, na kterém je heslo.

ono to celé vlastně shrnula 711990  - doteď podepisovali nějaké souhlasy, akorát budou podepisovat jiné. jenže to je právě ten korporát, pro které jediné (a pro obří firmy) gdpr zřejmě žádnou byrokracii navíc nepřinese, maximálně jen jinou byrokracii. všichni ostatní doteď nepodepisovali ani nepopisovali nic (a nemuseli, ne že by to flákali) - a teď budou muset. a voila - navýšení byrokracie.

už? ještě pořád ne?

Prosím tě, četla jsi to nařízení vůbec?

Pro organizace nad 250 zaměstnanců je té byrokracie a povinnosti právě víc než pro malé podniky. Navíc malý podnik, který nezpracovává osobní udaje představující riziko ani nemusí mít žádné záznamy písemně. Zákon 101 dosud nerozlišoval mezi "malým" a "velkým" správcem, takže povinnosti (včetně ohlašování) se vztahovaly na všechny. V tomto by se dalo říct, že "byrokracie" ubylo.

Nařízení neobsahuje žádný konkrétní způsob a prikaz, jak máš zabezpecit údaje, pouze že máš zavést vhodna "technická a organizační opatreni", abys zabránila jejich zneužití a zničení. Takže jak se k tomu postavíš, záleží čistě na tobě a tvém svědomí, abys v případě problémů byla schopna prokázat, že jsi udělala co se dalo. Mimochodem stejný termín používá i stará 101, takže opět žádná novinka.  

Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:39
Reakce na slniecko:

rasaNori no podľa mňa hej....veď tam sú veľmi citlivé údaje! Ako chápem, ak ju má účtovníčka prítomná v kancelárii otvorenú dokorán, kým z nej vyberá a zakladá veci, s ktorými medzitým pracuje, ale teda neviem si predstaviť - hlavne v menších firmách - kde sú tam aj napríklad doklady o zamestnancoch, že by sa do nich mohol dostať hocikto, kto má práve na chvíľu z nejakého operatívneho dôvodu kľúče od firmy.

​pleteš si účetní a mzdovou účetní, ne? fakt nechápu naco mít pod zámkem skříně s fakturama. každopádně mně je to celkem jedno, jsem zaměstnanec, ale jako majitel menší firmy bych z toho taky neměla radost...

btw když už jsme u toho, řeší to nějak majitel těchle webovek?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:39

Jiná Realita jak s tím souvisí paní Jourová? 

Jestli ti to paní přednášející takto vysvetlila, patrně se bude jednat o její výklad a právní názor. WP 29, ÚOOU, zakon ani nařízení o tom nemluví.

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:45

Jiná Realita paní vám rádi špatně. Pokud je nějaké zpracování, zveřejňování cokoliv, stanoveno zákonem, je tento speciální zákon nadřazeny a nepotřebujete k tomu souhlas. To samé, pokud zpracování plyne ze smlouvy. Takže e-shop kvůli prodeji nepotřebuje souhlas se zpracováním řekneme adresy, ale pokud vám bude chtít posílat marketingové newslettery, tak ano a musí být výslovný. Teda žádné takové, ze opětovným použitím dáte souhlas, neprojde.

ucetni skříně: závisí od konkrétní situace, pokud tam sedí dvě paní, co se vzájemně zastupují a kancelář se normálně zamyká, tak nemusí. Pokud tam však mimo pracovní doby leze ukrajinská uklízečka, tak už by to mohl být problém. Tudíž je potřeba vždy posoudit tu přiměřenost. 

Ze velké korporace s tím nemají práci, je docela iluze. Ty opravdu velké už do toho napraly miliony a světlo na konci tunelu v nedohlednu. 

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:50

​pleteš si účetní a mzdovou účetní, ne? fakt nechápu naco mít pod zámkem skříně s fakturama. každopádně mně je to celkem jedno, jsem zaměstnanec, ale jako majitel menší firmy bych z toho taky neměla radost...

btw když už jsme u toho, řeší to nějak majitel těchle webovek?

​No áno a nie....robila som aj v korporáte, kde to bolo oddelené (a tam si len strážili účtovné údaje!!!) a k mzdovým veciam nemal prístup ani každý na personálnom a aj v minifirme, kde to bolo všetko pohromade.

"řeší to nějak majitel těchle webovek?"

Neviem :)))

49352 příspěvků moje polička 19. května 2018 12:47

slniecko údaje týkající se mezd jsem fakt nezažila že by byly někde volně přístupný.. v malé ani velké firmě.

ty webovky by mě vážně zajímaly ale:-) má s tím někdo zkušenost? já kdysi akorát vyplňovala formulář pro ÚOOÚ, a teď nevím zdali je třeba něco nového podniknout, v případě řekněme velmi podobného webu jako je tento.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 19. května 2018 13:34

Mama (resp. jeji firma) ma barak sama pro sebe a po odchodu posledni je krome zamceni taky pod alarmem. Uklizeji si s kolegynema samy. No a majitelka domu, ktera samo klice ma, pro mamu tak jako tak pracuje, tak to je asi cajk, ne?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. května 2018 13:59

Krehutka a co jsou osobní údaje nepředstavující riziko? to tam pode mě nenajdete. někde tam je, že rizikovým zpracováním je zpracování, kterým může být způsobena nezanedbatelná újma. hm. v podstatě cokoli.

co jsem četla právě o téhle výjimce, tak je vlastně k ničemu. určitě nerozdělí subjekty gdpr na nad a pod 250 zaměstnanců. tak to možná bylo myšleno, jako pomoc právě menším podnikům. ale moc se to nepovedlo, takže to žádnou dělicí čáru nevyrobilo. nebo se týká příležitostného zpracovávání...což netuším, kdo něco zpracovává příležitostně. jako příklad tam byly uvedené nějaké spolky bez zaměstnanců, minimim subjektů v celkovém počtu.

určitě ne většina menších firem pod 250 osob. 

a zas jsme u toho, o co tu původně šlo, a co se postupně vytrácí, přestože to byla původně hlavní myšlenka - úplně zbytečné navýšení byrokracie. (které podle mutzi vůbec není)

a to, že musíte být papežštější než papež a připravená na všechno, protože s ohledme na naprostou vágnost nařízení si to může kdo chce (včetně kontrol) vykládat jak chce, jak může, nebo jak umí.

Offline Pinot Noir
29887 příspěvků moje polička 19. května 2018 14:00

Jsem bez uklízečky  Odjela na Ukrajinu a firma za ni pro mě nemá náhradu. Se picnu. Ta paní mi zajišťovala zdravý rozum a klid rodiny, zase se ze mě stane vzteklá fúrie. Hledám, hledám náhradu, ale nejsou lidi 

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 19. května 2018 14:46

Pinot Noir Zkus perfektní úklid, majitel je skvelej, pokud standardy dodrzuji i jeho zamestnanci, dam za ne ruku do ohne.

Offline Kokoska
34953 příspěvků moje polička 19. května 2018 14:53

​pleteš si účetní a mzdovou účetní, ne? fakt nechápu naco mít pod zámkem skříně s fakturama.

Protože na fakturách, pokud je protějškem živnostník nebo soukromá osoba, jsou jeho údaje - jméno, adresa, může tam být mail nebo telefon - prostě údaje, které ho identifikují.

49352 příspěvků moje polička 19. května 2018 14:58

Kokoska což jsou veřejné údaje z rejstříku? nebo vlastně už nebudou.. jestli tomu správně rozumím?

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 19. května 2018 15:18
Reakce na Mutziputzi:

rasaNori A proto jsem psala, že "slušná" firma provede pouze formální korekce nebo revize, nic paralyzujícího všechna oddělení - nemluvím prosím samozřejmě o firmě Jiná Realita . Prostě se rozmohla hysterie, kterou zcela pochopitelně rozjely poradenský firmy, stačí hodit GDPR do googlu a půlka první stránky jsou komerční návrhy, dělá to tolik "expertů", že by zřejmě přišli záhy zu grunt, kdyby si jely PR ve stylu "Lidi prosim Vás, skoro nic se nemění....." Pro zajímavost si zde můžeme my zaměstnanci za týden sdělit, kolik z nás muselo podepisovat nové smlouvy a kolik souhlasů s nakládání s osobními daty jsem museli podepsat...docela by mě to zajímalo

​dnes dosel dopis z inogy,musim podepsat a poslat zpet.(mimo CR)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 19. května 2018 15:22

Zarinya Dodavatelský firmy musí, tedy můžou chytřejš, v dnešní době minimálně online. Některý si to vyložili, že stačí nastavit předpokládanej souhlas, co vím myslím Makro to tak udělalo. Já jsem měla na mysli zaměstnanecké, pracovní smlouvy, který Jiná realita říká, že jim nějaká chytrá baba nařídila předělat.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 19. května 2018 15:23

Mutziputzi v praci zatim nic nerikali.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 19. května 2018 15:24

Zarinya počkej až k vám dorazí Zubatá vod Jourový!

49352 příspěvků moje polička 19. května 2018 15:25
Reakce na Mutziputzi:

Pro zajímavost si zde můžeme my zaměstnanci za týden sdělit, kolik z nás muselo podepisovat nové smlouvy a kolik souhlasů s nakládání s osobními daty jsem museli podepsat...docela by mě to zajímalo

​zatím akorát asi pět listů papíru ze střední školy, souhlas s milionem věcí mimo jiné tam byl i souhlas s poskytnutím první pomoci nutné k záchraně života. což je imho povinnost každého člověka ne? jako kdybych to nepodepsala tak pokud se dítě zraní, tak mu nepomůžou? já chápu že tohle určitě žádný zákon té škole nemohl uložit, ale kterej chytrák vypracoval ty papíry by mě vážně zajímalo:D

co tam ale bylo důležitý a co je právě ta změna - u každého z těch jednotlivých souhlasů byla vyznačena i doba, po kterou ten souhlas platí - něco po dobu studia, něco déle (fotografie a jméno v ročence školy apod). to je pokud vím nová věc a kvůli tomu (mj) se to vše znovu podepisuje - protože souhlas s uveřejněním fotek, jména a pod. už jsme samozřejmě po nástupu do školy jednou podepisovali