Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 22:06

711990 nejste zaměstnanec pracující v něčem, co je typově korporát?

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 18. května 2018 22:09

711990 Ehm... Ne. Ono totiž není dost dobře možný to tak mít, otevřený police jsou stokrát praktičtější. Mít všechno v zamčených skříních, to by se z toho všichni zbláznili...

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 19. května 2018 00:18

Mutziputzi souhlasím s tebou. Jedinou revolučnost GDPR vidím v tom, že díky masivní medializaci si spousta správců uvědomila, že jsou správci a mají určité povinnosti, na ktere léta kaslali.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 19. května 2018 00:21
Reakce na Isca:

Mutziputzi Nevím jak dřív, ale něco jako zpracovatelské smlouvy jsme mít nemuseli. 

​No museli. Tato povinnost vyplývá i ze ze zakona o ochraně udaju, dokonce text ustanovení (par. 6 zakona) je téměř totožný s nařízením.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 19. května 2018 00:37

Jiná Realita proč bys potřebovala souhlas zaměstnance, s tím, že budeš zpracovávat čislo jeho účtu? Na tom, že mu budeš posílat mzdu na účet jste se dohodli v pracovní smlouvě, tudiz zákonný důvodem zpracování je smluvní plneni. Stejně tak označení provozovny odpovědným vedoucím je povinnost vyplývající ze zákona (a tady bych to teda ani neviděla jako zpracování osobních údajů). Kamerové systémy = oprávněný zájem správce, taky nepotřebuješ souhlas.

Dřív jsi jako správce před zpracováním musela splnit ohlašovací povinnost na ÚOOÚ, teď místo toho vyplnis Záznamy o činnostech zpracování (a ani to není v podstatě v mnoha pripadech povinnost), které jsou rozsahem údajů v podstatě totožné s tou registraci, která se vyplňovala na ÚOOU.

Možná jen nehledat složitosti tam, kde nejsou. 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 19. května 2018 06:37
Reakce na Krehutka:

​No museli. Tato povinnost vyplývá i ze ze zakona o ochraně udaju, dokonce text ustanovení (par. 6 zakona) je téměř totožný s nařízením.

​Máš pravdu, je to tam. Stejně se budu muset zeptat, jestli tohle drobní zaměstnavatelé dřív plnili. 

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 19. května 2018 07:19

Jiná Realita Solathis pracuju v korporatu, ale jak pise Krehutka , tohle jsou vsechno veci, co uz foted mely davno fungovat. A i pristupna skrin muze byt na zamek. 

Proste je to uplne zbytecna hysterie kvuli necemu, co se prakticky nemeni a jeste se tam tom spousta lidi prizivuje.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 19. května 2018 07:52

Krehutka Díky!!! Už jsem nedoufala

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 19. května 2018 08:08

Krehutka dik za strizlivy pohled ... je fakt, ze ten predpis ma dost blbe stravitelny jazyk, ovsem jinak ta histerie okolo je proste prehnana...

Offline rasaNori
8841 příspěvků moje polička 19. května 2018 08:13

To jo ale jestli jsou u jine reality urednici dohlizejici na dodrzovani grpd papeztejsi nez papez, tak tu jeji nastvanost chapu. Navic vy ostatni jste povetsinou zamestnanci, vas se to tak nedotyka jako majitelu firem, ti holt ted musi zabrat a na co se leta kaslalo s tim, ze to prochazi, tak co se musi dotahnout:)

20970 příspěvků moje polička 19. května 2018 08:30

rasaNori A proto jsem psala, že "slušná" firma provede pouze formální korekce nebo revize, nic paralyzujícího všechna oddělení - nemluvím prosím samozřejmě o firmě Jiná Realita . Prostě se rozmohla hysterie, kterou zcela pochopitelně rozjely poradenský firmy, stačí hodit GDPR do googlu a půlka první stránky jsou komerční návrhy, dělá to tolik "expertů", že by zřejmě přišli záhy zu grunt, kdyby si jely PR ve stylu "Lidi prosim Vás, skoro nic se nemění....." Pro zajímavost si zde můžeme my zaměstnanci za týden sdělit, kolik z nás muselo podepisovat nové smlouvy a kolik souhlasů s nakládání s osobními daty jsem museli podepsat...docela by mě to zajímalo

20970 příspěvků moje polička 19. května 2018 08:46
Reakce na Kokoska:

Mutziputzi Až vy budete s něčím souhlasit, budu si říkat, jestli nejste náhodou nemocná 

Např. v programu, kde máme personalistiku a účetnictví, se musí vyrobit číselník "účelů" a ke každému subjektu (zaměstnanec, klient, dodavatel...") přiřadit jeden nebo více účelů, proč uchováváme jeho data. Každý ten účel je v PC formulář o spoustě položek. To není nárůst administrativy?

​Asi nemá smysl se v tom donekonečna rochnit, ale to jste v tý databázi do teď neměli rozlišeno kdo je zaměstnavatel, klient a kdo dodavatel? 

Offline Kokoska
34953 příspěvků moje polička 19. května 2018 09:26

Mutziputzi Samozřejmě, ale neměli jsme číselník účelů, že jako zaměstnance evidujeme za účelem personalistiky, dodavatele pro účely XY a odběratele pro účely XZ... Je úsměvné, že mi třeba začínají chodit k podpisu papíry, že údaje, které jsme smlouvou povolili zpracovatelské firmě evidovat, může ta zpracovatelská firma evidovat :D Ale ono to fakt nemá cenu, prostě se to nastaví a život půjde dál. 

Offline rasaNori
8841 příspěvků moje polička 19. května 2018 10:18

Mutziputzi mě akorát otravuje whatsapp, facebook a podobný stránky, do mailu taky choděj upozornění že pokud chci odebírat newslettry různejch společností tak šup se souhlasem :D njn doba není zlá, ale certifikovaná :D

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. května 2018 10:56

Krehutka asi špatně čtete. samozřejmě, že prodejna musela být označena vedoucím.

ale nově budu muset od těch vedoucích mít písemně podepsáno, že souhlasí s tím, že jejich jména a potažmo pracovní telefon jsou na té prodejně uvedeny.

jako proč? pro mě je to důkaz naprosto nadbytečné byrokracie a o tom tady celou dobu mluvím. mám pocit, že někteří si prostě sedí na očích, už fakt nevím.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:01

Krehutka a co třeba: 

nová povinnost vést záznamy o činnostech zpracování. wtf. takže momentálně zoracovávámě nějaké bláboly o tom, jak se vypíná po práci počítač, na kterém je heslo.

ono to celé vlastně shrnula 711990  - doteď podepisovali nějaké souhlasy, akorát budou podepisovat jiné. jenže to je právě ten korporát, pro které jediné (a pro obří firmy) gdpr zřejmě žádnou byrokracii navíc nepřinese, maximálně jen jinou byrokracii. všichni ostatní doteď nepodepisovali ani nepopisovali nic (a nemuseli, ne že by to flákali) - a teď budou muset. a voila - navýšení byrokracie.

už? ještě pořád ne?

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:06

rasaNori + milión e-shopov.

A na tom je tiež vidieť, kto je nakoľko priondianý, lebo niektoré mi proste pošlú email, že súhlas vyjadrím jednoducho ďalším používaním stránky, ďalší chcú klik na súhlas a už som sa stretla v jednom prípade aj pre istotu s potvrdzovacím mejlom.

No ale tu musím súhlasiť s Mutziputzi a Krehutka - predsa ochrana osobných údajov je tu už roky a panika z toho, že sa teraz bude musieť dodržiavať niečo, čo bolo aj doteraz povinné (možno s nejakými formálnymi rozdielmi) ale sa nedodržovalo, je úsmevné.

Apropó, nezamknuté účtovnícke skrine ako ...

Offline rasaNori
8841 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:08

slniecko ja nevim ale fakt jsou nezamknute ucetni skeine takovy problem?

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:08

Jiná Realita je možné, že u vás je to iné, ale u nás je každý malý živnostník tak zavalený byrokraciou od štátu, navrch každú chvíľu sa meniacou, že toto je v podstate fuk.

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 19. května 2018 11:11

rasaNori no podľa mňa hej....veď tam sú veľmi citlivé údaje! Ako chápem, ak ju má účtovníčka prítomná v kancelárii otvorenú dokorán, kým z nej vyberá a zakladá veci, s ktorými medzitým pracuje, ale teda neviem si predstaviť - hlavne v menších firmách - kde sú tam aj napríklad doklady o zamestnancoch, že by sa do nich mohol dostať hocikto, kto má práve na chvíľu z nejakého operatívneho dôvodu kľúče od firmy.