Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:16

Isca Přeci všechny subjekty co nakládají s osobními daty se musí u UOOU přihlašovat a deklarovat do jaký úrovně a za jakým účelem data spravujou

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:18

Mutziputzi Se přiznám, že to šlo zatím mimo mne, ale fakt všichni zaměstnavatelé?

Offline KapkaMM
325 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:23
Reakce na Jiná Realita:

Mutziputzi ještě poslední věc a už končím. perlička: vrcholem byrokracie je pro mě revize žebříku. každý rok napíšete papír a na něm napíšete, že žebřík je v pořádku. to je až úchylný. ale papír je. a to je důležitý.

nechápu, jak můžešmít pocit, že je byrokracie málo a že se to s nadáváním na ni přehání.

Naší nemocnici odečetla akreditační komise body za to, že na štaflích nebyl připevněn návod k použití.

20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:23

Isca To nevím jak zaměstnavatelé, psala jsi zpracovatelské smlouvy, možná já o voze ty o koze

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:27

Mutziputzi neni pravda, resp. nebylo jasne dano, ze jakekoliv udaje shromazdujes, musis na to mit souhlas a uz vubec ne registraci, pokud jsi jen zivnostnik. Jako dobry, ja jako zivnostnik holt rozsirim modrlrelease o vety, ktery gdpr vyzadule a budu je davat podepsat i damam, ktery treba nalicim, ne jen tem, ktery fotim. Protoze doted, kdyz jsrm mela neci jmeno, mail a telefon, bylo to ok, najednou se s tim vsim naklada pomalu jak s rodnym cislem. Treba pro moji mamu, ktera dela ucetnictvi a dsnovy poradenstvi, ma v soucasny dobe asi 15 zamestnancu uz je to mnohem slozitejsi, preformulovat vsechny smlouvy, vsechny donutit, aby se stavili je podepsat (uz pet let zpatky mela pres 300 firem a to mela zamestnancu 11), veskery udaje v zasifrovanym cloudu a fyzicky udaje klientu v sejfu atd, atd...

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:32

Mutziputzi Teď jsme jako účetní a daňová firma rozesílali klientům, kteří mají zaměstnance (1-30) zpracovatelské smlouvy k podpisu - my jsme zpracovatelé jejich dat, oni správci dat (fyzických osob, svých zaměstnanců). Jako uzavřít tyto smlouvy by měli mít jako správci dat  prvotní zájem oni, iniciativu by měli projevit oni, ale malá firmička tohle fakt nemusí tušit. Předtím žádnou takovou povinnost neměli.  

20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 17:40
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:09
Reakce na Mutziputzi:

Jiná Realita OK, tak to by mě zajímalo, kde zrovna tohle GDPR reguluje, nikde jsem na nic podobnýho nenarazila.

​nevím, na který příspěvek reaguješ 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:10
Reakce na KapkaMM:

Naší nemocnici odečetla akreditační komise body za to, že na štaflích nebyl připevněn návod k použití.

​nedivím se vůbec ničemu 

20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:13

Jiná Realita že budete měnit zaměstnanecké smlouvy kvůli souhlasu s posíláním mzdy

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:29

Mutziputzi jenže ty si asi neumíš představit, co znamená v praxi třeba větička "aby se k účetním dokladům nedostala žádná neoprávněná osoba".

máš účtárnu A, kde sedí paní, má ve vedlejší místnosti, kam nejsou dveře a není tam vůbec z místnosti A vidět, milion skříní a v nich dokumenty. na vnějších dveřích je koule. pokud tam paní nosí pošťák poštu, tak kvůli gdpr musí být všechny ty skříně nově buď zamykací, nebo to všechno musíš přesunout jinam - protože do místnosti se může dostat i osoba, která nemá speciální smlouvu na nakládání s osobními údaji. co na tom, že pokud tam není ta paní, tak se tam nedostane vůbec nikdo, co na tom, že jí jen předá obálku a odejde. prostě práh může překročit. 

na prodejnách máme telefonní firemní seznam - jsou tam čísla firemních mobilů a u nich jména. doteď to bylo vylepené někde po ruce, aby prodavačka v případě potřeby mohla honem volat. teď to bude muset být pečlivě uschováno, aby někdo náhodou nezahlédl firemní pracovní číslo některého našeho zaměstnance, jehož jméno si klidně najde kdekoli a která se zcela volně rozdávají komukoli, kdo projeví zájem. asi aby někdo nemohl zjistit, že u nás někdo s tím jménem pracuje. nevím, k čemu je to dobré.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:36

Mutziputzi takhle nám to speciálně tuplovala paní, jejíž jméno jsem zapomněla, která to osobně probírala s paní jourovou. důvodem bylo něco jako že tím bys do pracovní smlouvy dostala osobní údaj, který není nezbytný pro pracovněprávní vztah? a který můžeš kdykoli odvolat, že už nesouhlasíš se zasíláním, a tak to nemá být ve smlouvě, ale v dodatku? nevím. stihla jsem si jen zapsat, že to tak musí nutně být. můžu se zeptat kolegyně. není to moje parketa, já jsem tam byla kvůli kamerám, sledování firemních vozidel, kopírování řidičáků, vedoucím v prodejnách, tomu, co dělat, když jedna kontrola požaduje, že na prodejně musí ležet kopie pracovních smluv, ale gdpr to zakazuje apod.

20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:36

Jiná Realita Jako tohle je přesně ten rigidní výklad, kterej prostě nevěřim, že GDPR takhle řeší, resp. že to vůbec řeší, myslim, že jsi přesně tou obětí poradenský firmy, která straší pokutama, když se od nich nebudete imrvére nechávat školit a cpou takovýhle unsinn extrémní momenty, nemůžu si pomoct, nevěřim, že tohle z GDPR vyplývá.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:43

Mutziputzi byla to paní z instiutu s akreditací od ministerstva. kam na školení, aby měl člověk jistotu, že to není rigidní výklad a až dorazí naštvaná kontrola na udání, nepoužije ten nejrigidnější možný výklad, na který je nutno být připraven?

20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:50

Jiná Realita Netušim, ale fakt mi to připomíná lidové nepokoje když se hlásalo, že Brusel zakazuje moc zahnutý okurky nebo bere čechům pomazánkový máslo, prostě blbej a přehnanej výklad něčeho relativně obecnýho a logickýho. Jak říkám, já s tím do styku nepřicházím a nejsem právník, ale podobný regule ala pošťák jak jsi psala mi přijdou poměrně slušně řečeno iracionální.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. května 2018 19:57

Mutziputzi no ale mně taky, jenže ty pořád jednáš, jako bych s tím přišla sama a šířila paniku a nepodloženou nechuť k eu (tedy, trochu mi to tak přjde). bohužel mně to takto nameldovala osoba s návazností na státní úřad, která se chvástala, jak to osobně probírala přímo s madam jourovou.

edit: mně její požadavky přišly naprosto uhozené, jenže pokud budou mít kontroly podobné, co asi nadělám. těžko sdělím kontrole, že se domnívám, že jejich výklad je přehnně rigidní.

20970 příspěvků moje polička 18. května 2018 20:12

Jiná Realita a tak co ma baba vykladat, abys nechala firmu skolit zrovna u ni, fakt nevim no, fakt je to ciste muj laicky pohled, neco jsem si o tom precetla, ale odbornik samozrejme nejsem

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. května 2018 21:22

Jiná Realita Já to naprosto chápu. Když naše šéfová vykládá, co vše musí udělat, tak se jí kolikrát divim, že to neprodá. To ještě jako zdravotnické zařízení musíme spoustu věcí dodržovat už teď, ale od května na vše musíme mít speciální papír, jako třeba jak je co zajištěné, kde jsou klíče a kdo má přístup. Přepracované smlouvy a spoustu nesmyslů...jak třeba píšete o číslech na nástěnce a tak. Nebo k nám na vyšetřovnu chodí rodinní příslušníci pomáhat svým babičkám. Při snímkování musí stát dostatečně daleko, což je až za naším stolem. Protože to není možné (počítač, seznamy, rodná čísla), tak by měli mezi každým snímkem odcházet ven a zase se vracet.Nebo třeba řešíme elektronické zasílání receptů, které vlastně nebude fungovat, protože když nám někdo zavolá, že chce recept na e-mail nebo SMS, tak ho bez písemného souhlasu poslat nemůžeme. A u nás třeba šéfová má strach, protože kolikrát lidi jsou schopní si stěžovat jen ze sportu. 

Offline Kokoska
34953 příspěvků moje polička 18. května 2018 21:41

Mutziputzi Až vy budete s něčím souhlasit, budu si říkat, jestli nejste náhodou nemocná 

Např. v programu, kde máme personalistiku a účetnictví, se musí vyrobit číselník "účelů" a ke každému subjektu (zaměstnanec, klient, dodavatel...") přiřadit jeden nebo více účelů, proč uchováváme jeho data. Každý ten účel je v PC formulář o spoustě položek. To není nárůst administrativy?

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 18. května 2018 21:46

Jako nejsem expert, ale prijde mi to s GDPR mnohem prehlednejsi nez doted...doted se podepisoval dle 101 souhlas na vsechno mozny, ted uz potreba neni, pokud data potrebujes z jednoho z asi 4 zakonnych duvodu. Pricenz smlouva je jednim z nich...osobne me to omezi akorat v tom, ze musim smazat nektery stary maily a pri auditu musim mit notebook pripnutej zamkem ke stolu.

Zamykaci skrine s ucetnima udajema jsou snad samozrejmost ne?