Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 11:03

Já přidám taky jednu fotku. Jednu jedinou.

Plést i háčkovat umím opravdu dobře. Bohužel, nedoložím obrázky, tenkrát se takhle vůbec nefotilo a dnes už nepletu, protože nemám čas.

Napletla jsem se (i našila) nejvíc na děti, pak i na sebe a jiné. Jednoduché pletení mě nikdy nebavilo, i plést jsem se naučila složitým vzorem. Prostě jsem ta záda udělala 3x, než se mi to líbilo.

Pletla jsem složité, mnohobarevné norské vzory, složité copanové irské vzory, prostě čím složitější a náročnější, tím mě to bavilo víc. Šálu jsem neupletla nikdy, umřela bych u toho nudou. Prostě cvok  Ségra mi pak všechno brala a dělala v tom parádu v Paříži.

Pak jsem se, při dlouhé nemoci a dlouhé rekonvalescenci, k pletení vrátila a pustila se do ponožek. Všechny podle jednoho popisu, na čtyřech jehlicích, ale mraky barev a pokaždé jiný vzor pod rantlem a i ve špičce. Vzory jsem si vymýšlela a rozkreslovala na čtverečkovaném papíru a příšerně mě to bavilo.

Už nemám žádné a i tyhle poslední, jak jsem právě zjistila, mají díry.

Ukážu vám tedy tyhle jediné a poslední, staré, onošené, vytahané, ožmolkované. Tak prosím, pamatujte, že nové byly opravdu krásné a jiné ponožky daleko vyvzorovanější a hezčí. Jen abyste viděly, že plést taky umím. A ... jde na mě chuť vzít jehlice zase do ruky 
Toť můj příspěvek k pletací a ponožkové diskuzi 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 11:22

Dadoo Líbí se mi. I barevně.  

Já toho zatím moc neumím, ale musím říct, že mě moc baví trojúhelníkové šátky. Možná je to i tím, že jsem pro ně měla vždy slabost a ráda je nosím. Baví mě háčkovat je z duhových klubek (3 nitka). Z tohoto materiálu jsou lehké, vzdušné, tak akorát na podzim a jaro. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 11:30

Dalia Já myslím, že je úplně jedno, jakým stylem kdo začíná. Hlavní je, že nám to dá přesně to, co potřebujeme. 

první, co jsem kdy uháčkovala, byla trojúhelníková šála s třásněmi. Resp. háčkovala jsem čtverce a trojúhelníky, uprostřed každého byla kytička a okvětní lístky byly vytvořené nahazováním a pak stažené pevným sloupkem. První byl bílý a pak jsem jich dělala ještě několik, pro kamarádky.

Jo, taky jsem si vzpomněla na jeden krásný pulovr. V době nedostatku zajímavých přízí byla objevena krása stehovky. A já upletla svetr do véčka se složitým ažurovým vzorem práve z desetinásobné stehovky. Vzala jsem si ho jednou a už byl ségry 

Offline revazdog
1 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 17:44

Dalia Ahoj, v jednom příspěvku jsi psala, že potřebuješ stránky s návody zdarma. Mně se osvědčily tyto a jsou v češtině. 

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 19:40

@Dalia Ahoj, moc sem nepřispívám, ale čtu to tady, takže Ti ze všeho nejdřív chci říct, že Ti moc držím palce!!! Jsi velmi statečná - a věř mi, že to dělá hodně, vidím to na svém tátovi, který podle původních prognóz měl být už alespoň pět let pryč, a díky svému optimismu, přístupu k životu a odhodlání se té "potvoře" nedat, je pořád s námi a těší se ze života. Ty to dáš!

Ale abych nebyla úplně offtopic, nedávno jsem se taky dala na ruční práce, a objevila jsem kouzlo háčkovaných čepic včetně návodů na youtube. Sice je to cizojazyčné, ale dá se to docela dobře okoukat (a vzhledem k tomu, že asi budeš mít trochu jinou přízi, než předvádějící dámy, to po pochopení základního principu vzoru jde i celkem snadno modifikovat "na míru"). Předesílám, že v háčkování nejsem nijak pokročilá, a zvládla jsem to docela dobře, takže pro Tebe by to byla hračka.  Jedna se háčkovala odspoda : háčkovaná čepice s "bublinkami" 1 a háčkovaná čepice s "bublinkami" 2 a druhá pro změnu odshora háčkovaná čepice číslo 2 . Ale možná jsi chtěla úplně jiný typ čepice, v tom případě se omlouvám za plevelení.

A doufám, že odkazy budou fungovat, jsem v tomhle fakt kopyto. ;-)

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 22:01

Dadoo Svetr ze stehovky jsem také měla,  respektive jsme ho kradla mámě, díky vám jsem si na něj vzpomněla. Byl takový úžasně plihlý, působil takovým luxusním dojmem...
Ale to pletení byla, jestli si dobře pamatuju, fakt hrozná práce.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 22:10

Zina Přesně! skvělá barva, takov, hodněý jakoby perleťový nádech, plihnul a přesně, ta příze fakt vypadala velmi luxusně. 

Pletl se mi dobře. Deset špulek v jednom pytli a a každou chvíli trochu rozmotávat 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 07:44

Prosperina Děkuji! 

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 12:48

Dadoo Paráda! Rozhodně se k pletení a háčkování vrať - škoda tvého nevyužitého talentu...

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 13:45

Dadoo mám to stejně, čím složitější, tím lepší. Jednou barvou hladce mě k smrti nudí a přijde mi k nepřežití.

Dřív jsem hodně pletla rukavice a ponožky, vyhovovalo mi, že je to krátký a rychlý, dneska mě víc bavěj ty svetry.

I když teď taky stagnuju, nemám na to teď moc čas, ale zrovna v sobotu jsem si na ravelry koupila dva návody na norský svetry s kruhovým sedlem, tak musim koupit vlnu a hurá.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 17:35

Potrefenáhusa Kruhové sedlo jsem měla ráda. Pletla jsem ho tedy nejvíc na děti. Kruhové sedlo s barevným norským vzorem, nebo se vzor opakoval ještě i nad rantly rukávů.

Já bych měla chuť šít i plést, jen.. nějak na to pořád nemůžu najít vnitřní klid. 

Offline rozarka
4200 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 17:57

Dadoo Ten já právě hledám u toho šití. A někdy...i nacházím

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 20:12

černá káva Už je hotový ... 

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 20:23

Dalia Jéj, ten krásny Dali, ty si v mnohých veciach šikovná.

Aj ja som kedysi plietla aj háčkovala. Vždy dlho do noci, niekedy aj do rána, nevedela som prestať.

Ešte jeden riadok, ešte jeden riadok....a zrazu 3 hod. ráno a a za tri hodiny vstávať do práce.

To boli  veru časy, štrikovala som ako o dušu, čapice, šály, pulóvre, aj s nórskym vzorom, detské motívy, čokoľvek. Veľa som sa vtedy nevyspala.

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 20:26

milacka Darinko, děkuji!  Ano, to znám ... ještě jeden řádek a ještě jeden ... je to jako závislost. 

Offline Micuska
909 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 20:31

Dalia Zatial najkrajsi kusok pre mna. Riesim len farby. Si neskutocna .

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 20:39

Micuska  ... děkuji, Vierko. Barvy jsou pěkné. Takové na podzim i na jaro. 

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 30. ledna 2018 17:32

Dalia Má oblíbená barva. Ten bych brala okamžitě. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 07:07

wendulka Těší mě, že se Ti líbí.  

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 03. února 2018 13:51

Moje první čepice (homeleska). Nosit ji nebudu, je to dárek.