Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline rozarka
4200 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:36

Janulik03 No ale jestli je to první dílo,tak to je slušná premiéra

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:37

Friga Tak to já vůbec netuším, kolik zaplatil dárce za maminčin šicí stroj, ale přiznám se, že se děsím okamžiku, kdy budu muset vybírat nový. Skoro si říkám, jestli by mě to neodradilo od šití už úplně - přece jen jsem spíš pletařka než krejčová, s tím šitím to mám spíš tak "na vedlejšák" k tomu "HPP pletení"...A nebo k tomu přistoupím stejně jako Janulik03 - že na to mé šolíchání nebudu nic moc řešit a bude stačit ten z Lidlu... (díky za vnuknutí možná spásné myšlenky).

Janulik03 Nepohrdej dnem malých začátků, či jak se to říkávalo - vypadá to pěkně.

Brioso Pak poreferuj, jak to fungovalo. Ale z mé zkušenosti (nikoli s provázkem) to chce stoupnout si na židli, někoho zmermomocnit, dát mu do ruky pravítko a špendlíky - a pak se modlit, aby pochopil, co po něm chceš...

Offline Potrefenáhusa
38547 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:47

Panenka když ono někdy s těma šolichama je ta práce často spíš k zlosti než k radosti a začátečníka to může odradit. To je jak s těma jehlicema, jako upleteš to i na starejch levnejch, ale požitek z pletení mít nebudeš.

ale podle mě ty starý stroje jsou fakt kvalitní, je to opravdu mechanickej stroj, většinou se na tom nemá co neopravitelně podělat, neni tam nic elektronickýho, žádnej počítač, hejčkala bych ho jako oko v hlavě (spíš až vymřou ty dědkové, který to uměj opravovat)

(máma nechtěla dát, jinak bych si novej nekupovala)

Offline Janulik03
20019 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:51

rozarka Panenka dakujem za pochvalu, onk to fakt islo tak vselijak ale zosit okraj aby vznikol tunel bol pre nas obe vykon  ta masla  maskuje krivost

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:53

Panenka ja jsem mela moznost sit na vicero strojich a levnej novej Singer je tak maximalne na bavlnene platno. Fakt to siti na nem byla docela pruda a to jsem mame sila povlaky na zidle. Oproti tomu je moje Magnhild naprosto spickovy stroj. Pak jsem sila na elekronickem cca 15 let starem Pfaffu a to jelo! A takova Bernina, to bych jednou chtela, ale napred budu muset hodne nasetrit :)

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:56

Potrefenáhusa ono se i ty stary stroje nekdy osoupaj, ale je fakt, ze jsou vetsinou opravitelny. Co se opravit neda, je vychyleni jehlove tyce. Proto je nutne vzdycky po dositi dat patku dolu, nikdy nechat nahore ani na pet minut. Ja si ten svuj stroj hyckam, pravidelne luxuju. 

Offline Janulik03
20019 příspěvků moje polička 07. června 2019 11:57

Friga akoze ked si zozeniem kvalitny stroj , naucim sa lahsie a rychlejsie sit? 

To by potom stalo za vyskusanie. Mne najviac to navliekanie vadi

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:01

Janulik03 no on kvalitni stroj proste lip sije, jakoby vic sam. Blbe se to vysvetluje, ale ja jsem u toho maminyho Singru z Lidlu mela pocit, ze jsem totalne leva i u tak jednoduchy veci jako potah na zidli. Na svym stroji mam ten pocit jen u tenkych a klouzavych latek, treba podsivky. 

Mozna si nekde vyzkouset lepsi stroj? Zase pokud sijes jen obcas, tak asi nema cenu moc investovat. 

Offline Janulik03
20019 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:05

Friga no skusim sa popytat kamosiek ake maju stroje. Uvidim ci ma to bude bavit

Offline Potrefenáhusa
38547 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:15

Janulik03 já mám na stroji navlíkátko, je to boží! koukni do návodu, třeba ho ten tvůj taky má, takový plastový heblo vedle jehly

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:17

Janulik03 poptej se, ono slusnej stroj se da poridit okolo cca 400€, ale zazrak to taky nebude. Opravdu dobry stroje jsou tak od tisice vys. A to fakt nema cenu investovat, pokud ho vytahnes parkrat za rok. Taky je moznost koupit stroj v bazaru, ale tam nikdy nevis, jak se o nej predchozi majitel (ne)staral. To chce pak vzit s sebou nekoho, kdo sije a vyzna se, aby to radne zkouknul. 

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:29

Potrefenáhusa No ty jehlice jsi připomněla trefně teda... ty Dropsy jsou fakt úplně někde jinde. Stroj určitě hýčkám a oprašuju. Naštěstí jsem ho zatím nikdy nemusela dát opravovat - vždycky stačilo jen samo domo promazat a drží. Nešiju teda často, tak snad ještě vydrží. Je fakt, že to třeba neumí šít dírky, to vždycky nadávám, když je šiju jak trubka ručně a strávím nad nimi pěkných pár hodin ruční práce, pokud je těch dírek víc. Ale pak si vždycky říkám, že bych měla být ráda za to, co mám.

Janulik03 Hele, křivost nekřivost, však žádný učený z nebe nespadl. Taky vidím jisté nedostatky na tom mém norském vzoru na podkolenkách - a co jako. Příště to bude lepší, uvidíš.

Offline Potrefenáhusa
38547 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:40

Panenka Friga já šiju málo, pár šatů a sukní, vlastně me nepohání to hobby, ale že chci tu věc mít ušitou, pletení jsem si teď poslední dobou oblíbila mnohem víc, i když teď je to taky trochu tragédie (ale má to aspoň tu výhodu, že je to rychle sklizený, teď se chystám šít jednoduchej přehoz na postel s vatelínem (vlizelínem? prostě nějakým tim futrem do toho) a už teď se rosim jen z toho žehlení, luxování a uklízení (plus kočka a dva psi :-))

Tak jsem si právě ani nějakej extra stroj pořizovat nechtěla, ale nechtěla jsem ani nějakej úplně nejlevnější a nakonec jsem skončila u toho Janome a jsem s ním moc spokojená, akorát má něco na obrácený straně než ta mámy Veritaska, vždycky, když delší dobu nešiju, tak na to hrabu blbě)

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 07. června 2019 12:52

Potrefenáhusa Jo, tomám stejně. U pletení mě baví ta činnost jako taková, u šití chci mít ušitou tu věc... Ok, Janome mentálně poznamenávám k Lidlu k případnému pozdějšímu použití.

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 07. června 2019 13:17

Potrefenáhusa Panenka to me na tom siti bavi ten proces jako celek. Jedine, co nemusim, je delani zkusebnich modelu, ale zjistila jsem, ze to vysledku tak moc usetri cas i nervy, ze zkusebni model vzdycky delam. Pleteni me nikdy nechytlo, moc dlouho se dela ta sama cinnost. Siti mi prijde rozmanitejsi. 

Offline rozarka
4200 příspěvků moje polička 07. června 2019 13:38

Friga Já po šití patku dolů dávám i jsem se už naučila podložit kouskem látky a jehlu zapíchnout. Ale během šití na chvíli,co třeba žehlím,špendlím apod.mě to teda nenapadlo

Janulik03 To navlíkátko u stroje,jak zmiňuje PH,je užitečná vychytávka. Sice na to zatím vidím dobře,ale časem může být hůř a nervy,trefovat se do dírky,by mi toho koníčka pěkně znepříjemnily.

Já zas raději šiju,než pletu. Je to rychlejší a raději párat švy,než oka (a pak se trefovat jehlicí do řady )

Offline Potrefenáhusa
38547 příspěvků moje polička 07. června 2019 13:47

Friga rozarka mně na tom pletení hrozně vyhovuje takovej trochu vymaštěnej stav mysli, kdy se člověk musí sice soustředit, ale zároveň ne moc. Takže vlastní myšlenky plynou, ale zase ne do nějakých bezbřehých nekonečných dálav (kdy já osobně vymejšlim různý kraviny a katastrofický scénáře) - tam mě zase to soustředění na pletenou věc nepustí. Já u toho ráda něco poslouchám, čtený knihy jsou nejlepší. To u šití už neumim, tam už ani u kreslení a stříhání tu další činnost k tomu, jako je poslouchání a vnímání něčeho souvislýho, nezvládám)

A jednotvárný to vůbec není, naopak, je miliarda různejch vzorů nebo člověk musí aspoň myslet na to různý ujímání, přidávání a tvarování 

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 07. června 2019 14:36

rozarka ja davam patku dolu hned, jak vytahnu latku. Kousek latky davam jen, kdyz dosiju. Jehlu teda nezapichuju. Obvykle ji naopak dam do nejvyssi pozice. Proc se ma zapichovat? O tom jsem neslysela

Potrefenáhusa ja mam u siti taky vypnutou hlavu, v tom dobrym smyslu. Taky mam tendenci se zabyvat katastrofickejma kravinama, ktere mi fakt nepomahaji. Jsem takovej ten hloubavej pesimista a konicky to celkem drzej na uzde. Obvykle pri siti posloucham hudbu, nekdy ani to ne. U pleteni jsem se nikdy nedostala dal nez na hladce obrace, prislo mi to moc jako jednotvarna cinnost. Pri siti je tam proste vic ruznorodych cinnosti, pres strihani, znaceni, spendleni, stehovani a samotne siti (na stroji i v ruce) po zehleni. 

Ale mi jasny, ze pri pleteni vzoru se clovek nenudi :)

Offline Kokoska
34423 příspěvků moje polička 07. června 2019 14:38

Ja jsem se po 30 letech rozloučila s Lucznikem,  umřel právě na to vychýlení jehly. Párkrát jsem šila něco tvrdšího a moc za to tahala a jehla narazila do té spodní destičky... nejdřív to nevadilo, dalo se to trochu srovnat, ale časem už to nešlo. Mám teď Janome a jsem spokojená, ale je znát,  je to plastová schránka.  A už moc nešiju, už jsem ztratila tu zručnost a jednak to dlouho trvá a taky je na těch věcech vidět, ze to je samodomo, prostě už mi to moc nejde.

Takže jsem se dala na pletení a zamilovala se do kruhových Drops jehlic.

Offline Janulik03
20019 příspěvků moje polička 07. června 2019 14:41

Potrefenáhusa ono ani tak nejde o to ci sa trafim, ale ci mam spravnu trasu