Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 13. zaří 2018 17:55

Mutziputzi Ale prdlajs :-) Ve škole se o tom učí. Pravda, nezasáhnou je datumy a kusé info, ale stačí bnějaký film, dokument, něco, co tu válku zosobní a všechno je jinak.

Mě by do Osvětimi nedostali ani za miliardu dolarů, ale není to tak dlouho, kdy tam zájezd od nás byl a kolegyně vyprávěla, jak je to sebralo, jak i ti sígři ztichli a byli vyplašení a holky brečely.

To může nezasáhnou jen totálního ignoranta nebo sociopata. 

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 13. zaří 2018 19:09

Tak som toho Tatéra so sebazaprením dočítala a môj prvotný dojem sa už bohužiaľ nezmenil, skôr sa to v priebehu čítania ešte zhoršilo. Môj názor je, že autorka jednoducho nevie písať...  Tak zúfalo nezaujímavo spracovať príbeh, ktorý by v inom pojatí mohol byť strhujúci. Nuž čo, kniha je úspešná, asi sa jej podarilo trafiť do masového vkusu, pre mňa bohužiaľ nič moc. Tí ľudia, čo to všetko museli prežiť, by si zaslúžili dôstojnejšieho rozprávača.

Offline slniecko admin
19514 příspěvků moje polička 13. zaří 2018 23:32

Dadoo no naši tam pôjdu tento rok....a bojím sa aj za moju, je to divný pocit. Považujem to za správne, ale sama by som tam nešla a vlastné dieťa tam posielam.

Offline Gatita
8591 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 07:33

Mutziputzi  pro me to treba v puberte pravek nebyl. Brala jsem to tak, ze kdyz se neco takoveho mohlo stat treba moji babicce, tak se to klido muze stat i mne. Ale ve skole se to obdobi probiralo jako pravek, my ten dejepis meli pred tema 15 lety asi stejne blbej, jako dnes.co jsem slysela, tak se uci porad stejnym stylem. A do Osvetimi bych taky nejela. Holocaust nezpochybnuju, precetla jsem spoustu knih a stacilo mi to, videt to nechci.

Offline Mulen
4986 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 08:47

nolita já se do slečny Smilly ne a ne pořádně začíst.. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 09:10

Dadoo učí, ale blbě Bez souvislostí, bez vysvětlení..proto jak píšu, zasáhne ale bez znalosti podstaty, pro mě jako když nezasáhne. To jak se holokaust prezentuje a učí, je jenom s prominutím laciný ukazování toho zvěrstva ke kterýmu to dospělo, jak jsem psala - béčkovej horor.

Offline coralline
2304 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 09:13

Gatita Nevím jak na jiných školách, ale u nás se navíc ty novější dějiny vždycky nestíhaly a bralo se to velmi letem světem. Já jsem se to naučit musela, protože jsem z dějepisu maturovala, ale nematurující spolužáci už z toho moc neměli. Plus kromě nestíhání se taky zaměřili spíš na svoje předměty, co potřebovali umět. A o základce nemá cenu mluvit.

20970 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 09:18

Gatita šmarja ještě popírání vytáhneme Já jsem v tý zkušenosti, ne úplně přímý, ale vyrůstala, takže jsem si prošla několika fázemi jak to člověk vnímá, včetně nechápání proč tam šli jak ovce, ale i té, že mi to fakt přišlo jako zlo, který už civilizace překonala, pak přišla válka v Jugoslávii. Myslím, že se o téma, ne teda fokusovaně na holokaust docela zajímám a fakt si myslím, že to naprostou většinu nejen dětí míjí.

Offline Gatita
8591 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 13:43

Mutziputzi simte ja prece nic nevytahuju...pisu jen,jak to citim. Nechci se tu poustet do diskuzi, kdo by se na to mel jet podivat povinne, a komu to odpustime, tak to vubec vyznet nemelo. Taky nevim, jak to maj dnesni deti, ale mne tu dobu priblizila babicka, pak jsem si neco precetla a byla jsem z toho hotova i bez navstevy Osvetimi. Vim, ze jsem nebyla ve tride jedina, kdo si precetl treba aspon Lustiga, tak treba to tema zije i dneska, bych ty deti tak nepodcenovala.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 13:51

Mulen já se právě začetla hned od začátku, přišlo mi to v rámci žánru ok, no ale pak mě to nějak pustilo :-) 

Offline zdensy
1134 příspěvků moje polička 14. zaří 2018 14:27

Řekla bych, že holokaust ve školách učí dobře. Je trendem, že se dějepisáři účastní vícedenních seminářů, které mají jednotlivé stupně, začínají dvakrát Terezínem a končí v Auschwitzu nebo Wannsee. Už po několik let se tyto semináře pořádají stále dokola a kdo tím projde, věřím, že naučí o tématu kvalitně.

Offline MP Marge
6823 příspěvků moje polička 16. zaří 2018 18:16

Tak jsem, pod vlivem filmu "The Snowman", ktery se mi velice libil, precetla sveho prvniho Nesba. Nevim proc jsem zacala zrovna s "Police", coz je jeden z poslednich pribehu ze serie o Harry Holem. Spis jsem mela zacit na zacatku   No, uz se stalo. Harry Hole je mi sympatickej, takze planuju precteni cele serie.

Jen na ten styl jsem si musela zvyknout. Nevim, jestli je to Nesbem nebo prekladatelem, ale je to takove kostrbate, neusporadane, nektere slovni obraty pusobi vylozene neprirozene. 

Pusobi to tak na nekoho z vas i v cestine? 

Offline brrr
12302 příspěvků moje polička 16. zaří 2018 18:57

MP Marge Čtu Nesba v češtině a nějak kostrbatý mi nepřipadá, asi je to překladem.

Offline MP Marge
6823 příspěvků moje polička 16. zaří 2018 19:11

brrr Ja jsem si to myslela   Bohuzel ten Anglican, co to prelozil, prelozil vetsinu Nesbovych knizek. Ale ne vsechny, tak zkusim neco od toho druheho prekladatele, a uvidime, co to udela.

Jeste me napadlo, nepripadaly vam postavy z psychologickeho hlediska takove ploche? Jako malo vykreslene, myslim? 

20970 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 07:01

MP Marge Jeste me napadlo, nepripadaly vam postavy z psychologickeho hlediska takove ploche? Jako malo vykreslene, myslim? 

Jestli ta "plochost" nebude způsobena tím, že přeskočíš 10 předchozích dílů....

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 10:16
Reakce na Mutziputzi:

MP Marge Jeste me napadlo, nepripadaly vam postavy z psychologickeho hlediska takove ploche? Jako malo vykreslene, myslim? 

Jestli ta "plochost" nebude způsobena tím, že přeskočíš 10 předchozích dílů....

​S tím souhlasím. Na druhou stranu, kdybych četla Netopýra jako prvního v pořadí, tak asi Harryho odložím.

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 13:06

Precetla jsem Ostre predmety, jako thriller dobry, na serial me to nalakalo

Offline MP Marge
6823 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 15:33
Reakce na Fiction:

​S tím souhlasím. Na druhou stranu, kdybych četla Netopýra jako prvního v pořadí, tak asi Harryho odložím.

​Hele, ja nevim, jestli se vyjadruju uplne presne (zacinam si uz nekdy pripadat, ze mluvim/pisu v cestine jako Hotentot), ale to co se snazim popsat myslim nema co delat s tim, u ktereho clovek zacne dilu. Treba kdyz si vzpomenu na stareho dobreho Eda McBaina. Taky jsem zacinala nekdy uprostred jeho serie o 87. reviru, ale hned u prvni knizky me zaujalo, jak byly vsechny jeho postavy ZIVE. Kazdy ten polda mel svuj unikatni styl osobnosti, stylu, mluvy - zatimco v tom Nesbovi je to takove klinicke, vsichni mluvi a jednaji stejne. Coz ovsem muze byt zpusobene prekladem, mne se vubec nezdal moc dobrej. Proto me zajimalo, jestli ma v cestine nekdo podobnou zkusenost. Zacinam si pohravat s myslenkou, ze az si konecne poridim ctecku, tak si stahnu par knizek v cestine, abych to mohla porovnat. 

Jinak uz mam v knihovne naobjednane dily od prvniho 

Online 0zero7
11727 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 19:32
Reakce na baltik:

Precetla jsem Ostre predmety, jako thriller dobry, na serial me to nalakalo

​To jsem cetla uz docela davno a dobry, nejakou roli tam hraje ta matka myslim? Nevedela jsem, ze natocili serial. 

Ja dokoukala vcera Sinner a teda Jessica Biel je moc hezka, ale mizerna herecka, zapletka dobra.

Online 0zero7
11727 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 19:34

MP Marge Ja cetla par Jo Nesbo s Harrym, docela se to da, prislo mi, ze to co popisujes spis souvisi s tim, jak je cela kniha pojata (POlicii jsem teda myslim necetla, myslim jsem stahla Phantom. Ale mam v iBooks snad jen dve, tak ani nevim, kdo to prekladal.