Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline barbucha blogger
35502 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:41

continuity 

No, takže nerozumí, když si z toho vyvodí něco úplně jinýho, ne? Pokud je to normální text, ne nějaká např. smlouva (smrtelnej text pro mě). Nějakej takovej test by mě zajímal, nakonec abych tak přišla na to že jsem vlastně doteď četla úplně zbytečně...

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:01

barbucha Hele, co vím, s porozuměním psaného textu mají problém nejenom děti, ale i spoustu dospělých. Ostatně v nějakých srovnávacích testech právě v tomhle Češi pokulhávají.

Jestli si chceš něco zkusit, najdi si test z čj k jakýmkoliv přijímačkám na gympl. Úplně jednoduché to není.

Online Hanka H
2914 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:01
Reakce na continuity:

Jsou na to testy na stejným principu jako testy inteligence, pořád těžší úkoly a nakonec drtivá většina lidí dojde na úroveň, kde si ten zkreslený závěr udělá. Někdo dřív, někdo později. 

​To není úplně přesné. Testy čtenářských dovedností předpokládají, že čtenář informace v textu vyhledá,  správně jim porozumí, dokáže je interpetovat a text zhodnotit. Lidově řečeno, neplete si dojmy s pojmy. Dokáže rozlišit, co je v textu jednoznačně uvedeno, co z něj jednoznačně vyplývá, od toho, co je pouhou (subjektivní) domněnkou. Obtížnost úkolů nemusí nutně gradovat, dílčí chybný závěr neznamená řetězení špatných odpovědí. 

A přiznávám, že mé čtenářské dovednosti pravidelně selhávají při čtení jakéhokoliv návodu na cokoliv. Nedávno jsem nahlédla do čtyřstránkového dokumentu na instalaci nového modemu - okamžitě odhozen, systémem pokus omyl zprovozněn do tří minut. 

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:19

Hanka H nejsme ve sporu. Já jen píšu, že ten test může být od úrovne přijímaček na osmilete gymnázium, co by snad dospělý gramotný člověk měl dát bez problémů až po opravdu komplikované úlohy, kde to přečteš 3x, pak si podtrhujes a pořád to není jasné. 

V návodech je často problém ve vysílači. kolikrát si radši najdu anglický originál, který najednou dává smysl. 

Online Hanka H
2914 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:28

continuity Souhlasím, chytáky v těch testech jsou, ale pojem dospělý gramotný člověk - ne vždy se s ním setkáš! Viz i zdejší diskuze o podmínkách prodeje, pronájmu .....

Offline barbucha blogger
35502 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:45
Reakce na brrr:

barbucha Hele, co vím, s porozuměním psaného textu mají problém nejenom děti, ale i spoustu dospělých. Ostatně v nějakých srovnávacích testech právě v tomhle Češi pokulhávají.

Jestli si chceš něco zkusit, najdi si test z čj k jakýmkoliv přijímačkám na gympl. Úplně jednoduché to není.

​Jo, a vyjdu z toho jako negramot, to určitě

Vlastně jsem si vzpomněla, že něco takovýho už jsem někdy i viděla či dokonce absolvovala. Nějakej text a pak pár tvrzení, o kterých se měl člověk vyjádřit jestli jsou - dle textu - pravdivý nebo ne... něco takovýho?

Tak ale mělo by to být přizpůsobený věku, bych řekla. Přijímačky na gympl dělaj přece děti...

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 22:01

barbucha Jo, přesně něco takovýho. Je to pochopitelně dělaný pro děti, ale zase úplně jednoduchý to být nemůže, když z těch dětí mají vybrat. Myslím ale, že pro dospělýho by to neměl být problém, kldně to vyzkoušej. :-) 

Offline barbucha blogger
35502 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 22:11

Garfie 

Asi to nebudu riskovat

Mě jen zarazilo tady to všeobecný skuhrání že haranti nerozuměj tomu co čtou. To jsem nechápala, proč potom vůbec čtou... pokud by nevěděli vo co de. Jako dočteš knížku a prakticky nevíš jak to dopadlo... 

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 22:54

barbucha hele to je možný. Oni si už z toho něco vyberou, třeba nějakou dějovou linku, co je zaujme, takže jim to dává smysl. 

Ale převyprávět dej byla zkraje tortura. 

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 01:45
Reakce na brrr:

continuity Lamicka 

​Prosimte, já tady zírám už deset minut do ty učebnice a nějak mám asi taky problém s porozuměním textu. To je nějakej vtip s tím bocijanem?

Chápu proč to Kratochvíl napsal takhle do tý básničky, aby udržel rytmus. Celou stránku jsem prošla tak 5x, jestli mi něco neuniklo. Ale ten BOCIJAN ve vysvětlivce 

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 01:56

Lamicka už máte vybranou tu básničku? Já mám moc ráda od Shela Silversteina sbírku Jen jestli si nevymejšlíš. Básničky různě dlouhý, všechny jsou vtipný, skvěle přeložený. Kdyžtak pošlu pár fotek na ukázku, případně vám ji můžu půjčit, ať si to dcera může prolistovat sama.

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 07:06

barbucha Teda moje děti s tím problém nemají, ale myslím, že se tady ani tak neskuhrá, že nechápou, co čtou. :-) Ději porozumí, ale ty úkoly jdou spíš za logikou a vyvozováním věcí. Třeba věta "byl krásný slunečný den...." v textu a na konci otázka "v kterém ročním období se děj odehrává?" No tak většina napíše léto, že jo. Ale slunečný den může být i v zimě. A když o tom mluvíme, asi si to půjdu přece jen zkusit.

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 07:31

žluťásek jaro nečetla, ale to je vážně v české učebnici napsáno, že čáp je slovensky Bocijan?

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 07:57

barbucha hele my mame v praci kolegyni, ktera ma opravdu problem s porozumenim textu mailu od zakazniku, ona jim zasadne neodpovida na to, na co se ptaji, co po ni chteji (a neni to fikany zamer), takze ano i dospeli existuji

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 08:25

baltik mam pocit, ze takhle mi odpovida vetsina lidi... Kdyz uz prectou e-mail od treti vety dal, tak ze 3 dotazu odpovi jeden v tech uspesnejsich pripadech..

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 08:44

žluťásek Bocijana jsem si popravdě vůbec nevšimla, ale zjistila jsem, že tam má dítko chybu. Předtím jsem to nestudovala.

Offline notna
9280 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 08:53
Reakce na žluťásek:

Lamicka už máte vybranou tu básničku? Já mám moc ráda od Shela Silversteina sbírku Jen jestli si nevymejšlíš. Básničky různě dlouhý, všechny jsou vtipný, skvěle přeložený. Kdyžtak pošlu pár fotek na ukázku, případně vám ji můžu půjčit, ať si to dcera může prolistovat sama.

​Tohle je skvělá knížka. 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 10:47

barbucha ja spis myslim, ze se tolik nesoustredi na detaily, kdyz ctou knizku.

A jak pise Garfie s pocasim, je tam logika a soustredeni. My ted resily, ze v textu bylo, ze "Divky v mistnosti umely hrat na trubky a na fletny. A dcera zakrouzkovala, ze nektere divky umely na oba nastroje. Vzdyt prece mohly umet na oba nastroje. Je to mozne, ale to se tam nepise. 

Offline martek01
1439 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 11:06
Reakce na Emi:

continuity Lamicka Nehodily by se vám nějaké knihy na procvičování k přijímačkám z češtiny a matiky? Zčásti popsané, zčásti čisté, pak jsme dceru nutili to psát do archů. Kdyžtak to vyfotím, poslat bych to mohla kurýrem GLS nejspíš příští týden. 

​jestli je to volné, měla bych zájem. dočítám zpětne diskuzi.

syn se bude hlásit za rok, má AD, geniální matematik, ale chyb jak maku, protože neudrží pozornost a chce být ve všem první

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 11:17

žluťásek máme vybraného Burtona, ale děkuji za tip, píšu si ji na seznam a půjčíme si ji třeba někdy v knihovně :) poezii moc nedáme, asi moje chyba :)