Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline bublifuk
příspěvků moje polička 21. zaří 2025 19:20

A čte/četl někdo Tajemství všech tajemství?

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 19:24

bublifuk V sektě mi nepřišli tak otravní, tohle je nový díl Hallmarked man.

Nechci nikoho odrazovat, ještě nejsem v půlce.

Offline Edge
1739 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 14:29

Teď čtu první díl šestidílný série Můj boj (Karl Ove Knausgard) a je to naprosto boží.

Offline Aranel
6306 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 20:59

Takže já jsem přečetla Honzlovou. Co přečetla. Zhltla!!! Jaktože jsem to nečetla už dávno??!

Offline ziginka
724 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 08:21

Aranel Ja jsem se o Honzlove dozvedela teprve nedavno, nekdo tu tusim daval odkaz na stranky rozhlasu, kde to pousteli na pokracovani jako audio. Vyborny, Zdenka Salivarova byla bajecna spisovatelka.

Offline Jitka77
1855 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 09:32

Několik týdnů mi trvalo přečíst a vstřebat Tvá nepřítomnost je tmou od již zmiňovaného Jóna Kalmana Stefánssona, vyprávění ze současného Islandu se silnými průlomy do minulosti. Nakonec se složí i příběh několika místních rodin, ale důležitější pro mě bylo, jak román dokáže zpřítomnit mrtvé (a fiktivní) postavy, evokovat intenzitu jejich zápasů, radostí, dilemat. Literatura samotná hraje podstatnou roli, knížky byly kolikrát v domácnosti to nejcennější... Jako by autor vracel váhu slovu, to mě k němu asi táhne. V knize je na konci též soupis citovaných populárních písní, pár postav je hodně muzikálních a hudba je taky taková kouzelná skříňka, do které máme zakleté prožitky, niterné a současně sdílené. 

Offline Jitka77
1855 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 09:42

No a teď opět moje milá Elizabeth Strout - během dvou dnů jsem nečekaně chtivě zhltla Oh William! a plynule pokračuju s Lucy by the Sea (tyhle knížky zatím nevyšly česky a celkově se snažím autorku zkompletovat v originálu, překlady jí ubližují - spadla u nás do kategorie ženského čtiva a je to bohužel vydavatelsky strašně odbyté), už dřív jsem četla úplně nejnovější Tell Me Everything. Líbí se mi, jak uvažuje o vztazích, niterně, civilně, útržkovitě. Nesnaží se postavy a jejich jednání dovysvětlovat, nechává jejich pohnutkám i prožitkům mnohoznačnost. A taky píše opakovaně o stejných postavách, teď ke konci se prolnou dva největší okruhy (setkají se Olive a Lucy...), takže člověk potkává staré známé, dostává další střípky a čím dál víc si uvědomuje, jak se lidské život nedá zavírat do předpřipravených škatulek. 

Na cestě mám Cormaca McCarthyho - diptych Pasažér a Stella Maris, autora zatím neznám a slyšela jsem velkou chválu od člověka, kterému věřím.

Online barbucha blogger
35105 příspěvků moje polička 30. zaří 2025 18:40

Táta Sekáč byl boží Sweet Potato

K Malým ženám jsem se taky dostala až později... musela jsem je shánět - taky mi bylo blbý že jsem jimi nebyla odkojená

Jo, zeť mi teď vřele doporučoval Tajný život úhořů (Patrik Svensson), že výborný, básnil o tom celej večer... neznáte někdo? Je to jako fakt o úhořích, tak nevím jestli to bude můj šálek čaje.

Offline continuity
41580 příspěvků moje polička 30. zaří 2025 18:56

barbuchadíky za tip na ty viktoriánské detektivky od Ann Granger, docela s nima šel ten COVID přečkat

Online barbucha blogger
35105 příspěvků moje polička 01. října 2025 11:19

continuity 

To jsem ráda

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 01. října 2025 16:14

barbucha ja jsem to cetla a od te doby me desi, kdyz tu ctu, jak maji v japonsku obdobi jezeni uhoru 

(Pisou tam, ze uhori vymiraji a neumime s tim nic udelat)

Je to castecne pribeh a castecne fakta, libilo se mi to, ale asi bych o tom nedokazala nadsene mluvit 

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 01. října 2025 21:18

Přečetla jsem Vládce chuti z edice Absynth. Člověk po přečtení úplně ztratí chuť k jídlu. 

A teď doposlouchávam Píseň proproka od Paula Lynche. Je to skvělé. Bookerova cena za rok 2023. Zároven je to neuvěřitelně depresivní a mrazí z toho. Autor to napsal jako varování. Mimochodem autor bude v pátek na besedě v DOX. 

Online barbucha blogger
35105 příspěvků moje polička 01. října 2025 21:54

baltik 

Dík. Asi se na to mrknu abych zetě potěšila

Jinak úhoře nějak zvlášť nemusím, takže mě jejich osud nechává celkem chladnou.

Offline Jos
příspěvků moje polička 01. října 2025 23:37

Ja po dlooouhe dobe prelouskala soubor rozhovoru  Petry Prochazkove s Rusy zijicimi vetsinou mimo vlast. Vydano v te klasicke edici Deniku N. Takove beznadejne cteni to bylo, nekdy nechapu proc si to delam, ale zkratka nemuzu jinak. 
Malvin tuhle absyntovku asi vynecham, trochu se bojim, ze uz by to na me bylo moc. Ale mam tu novou o Polsku! 

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 02. října 2025 07:36

Jos ono je to hodně ekonomické. Nejzajímavější mi přišla část o rajčatovém koncentrátu. U tuňaka v konzervě jsem si furt opakovala, ještěze tohle nejím. Ale kolik jiných věcí jím. 

Při čtení si člověk uvědomí, jak je svět provázán a o jeho osudu rozhoduje pár lidí. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. října 2025 09:25

Malvin aha, ja se bala hlavne popisu velkochovu zvirat atd. Snesu valky, ale zvirata ne... Takze si nepoplacu rikas? A vida, kecup delam domaci, ale tunaka priznavam docela jim, protoze bilkoviny a malo tuku.

Jinak mi tahle temata prijdou takova beznadejna, clovek at udela co udela, tak neni nic uplne spravne a zaroven uniknout nejde. To je jako s oblecenim. Kupovat udrzitelne znacky nekdy lze, ale ne pokud ma clovek deti nebo sam osciluje s vahou mezi x velikostmi.  

Offline evax
138 příspěvků moje polička 02. října 2025 09:51
Reakce na Jitka77:

Několik týdnů mi trvalo přečíst a vstřebat Tvá nepřítomnost je tmou od již zmiňovaného Jóna Kalmana Stefánssona, vyprávění ze současného Islandu se silnými průlomy do minulosti. Nakonec se složí i příběh několika místních rodin, ale důležitější pro mě bylo, jak román dokáže zpřítomnit mrtvé (a fiktivní) postavy, evokovat intenzitu jejich zápasů, radostí, dilemat. Literatura samotná hraje podstatnou roli, knížky byly kolikrát v domácnosti to nejcennější... Jako by autor vracel váhu slovu, to mě k němu asi táhne. V knize je na konci též soupis citovaných populárních písní, pár postav je hodně muzikálních a hudba je taky taková kouzelná skříňka, do které máme zakleté prožitky, niterné a současně sdílené. 

​Děkuji za tip i krásnou recenzi.

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 02. října 2025 10:07

Jos ne, velkochovy jsou zmíněny, ale žádné drasťárny. To, že díky intenzivnímu rybolovu jsou oceány prazdnejsi a prazdnejsi, víme. To, že několikrát vařený tuňák je bez chuti a chuť mu musíme vrátit, je taky zřejmé.Ony jsou v knize čtyři komodity, sója, prasata, tuňák a rajčata, na kterých autor ukazuje globalizaci obchodu. A nikdy nemáš jistotu, co je uvnitř jídla, čím to jídlo bylo krmeno. 

Online notna
9091 příspěvků moje polička 02. října 2025 10:19

Malvin Díky moc za tip! Tohle téma mě zajímá a o knížce jsem neměla ponětí. Přestala jsem edici Absynt sledovat, protože nemám obodbí na těžké osudy. Ale tohle si přečtu moc ráda. I když veselo na duši mi taky asi nebude.

Offline Jitka77
1855 příspěvků moje polička 02. října 2025 13:10

evax Je to mimořádná kniha, ale styl musí sednout. Mně tyto nedějové věci vyhovují.