Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 12:49

Karja Já taky nemluvím o Maďarsku, ale o Budapešti!  Já to město mám fakt ráda, asi mi vyhovuje i tou atmosférou, trochu Balkán, trochu Západ, mám z tama jen hezké zážitky. Maďarsko samo o sobě mi k srdci nepřirostlo, žít bych tam nechtěla a teď už pochopitelně vůbec ne. 

Online Karja
43817 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 12:53

Garfie No jasne, vím jak jsi to myslela;-). To jsem spíš hledala klad toho stěhování:-F

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 13:39

Já jsem se na to tady chtěla zeptat už minule, když jsem zachytila právě dotaz na doporučení pro Budapešť. Vy neřešíte před cestou, jaká ta země je? Koho momentálně volí? Kdo jí v současnosti vládne? Já bych teď do Budapešti ani kamkoliv jinam v Maďarsku nejela, prostě proto, že ty odpovědi na mé otázky jsou takové, že jsou pro mě neakceptovatelné. Nemůžu jet prostě do země, kde jejich ministr zahraničí v této době jezdí do Moskvy (jako jediný z EU, pokud se nemýlím) a brzy po návratu přivítá ministra zahraničí Íránu a jejich premiér mluví co mluví... Vám tohle nevadí? Já si myslím, že ta země, kam se chystám jet, a kde hodlám utrácet své peníze, si musí mojí návštěvu hodnotově "zasloužit".

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 14:25

Victoria To je vazne zajimava otazka. Doufam, ze se rozjede zajimava debata. Byla jsem pred lety treba dvakrat v Rusku, castecne i z duvodu tu zemi zazit na vlastni oci. Uz tehdy bylo celkem jasne, kam ta zeme s Putinem v cele smeruje. Bylo to jiz po napadeni Gruzie...Ale z meho pohledu to neni jen to Rusko a Madarsko, ale dale bych pridala Polsko, Turecko, vetsinu zemi Blizkeho vychodu, postsovetske republiky, Cina...no velka cast sveta se neslucuje s mym  pohledem na demokracii, rovnopravnost, zivotni prostredi a spoustu jinych zalezitosti. Madarsko mi prijde strasne, protoze je "blizko" a jeho nehorazne smerovani se nas i bezprostredne tyka. Ale ze bych se podobne zamyslela na tim, ze spousta lidi jezdi do Turecka ci na dovolenou na Kubu...

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 14:47

Victoria Nad cestováním se zamýšlím hodně. Už jsem tu psala svůj pohled kvůli ekologii. A zohledňuji i to politické klima země. Náš výlet do Budapešti jsme dali s bratrem mámě k jejím kulatým narozeninám. Bylo to na místa, kde jsme byli celá rodina před hodně lety, když ještě žil táta, babička a děda. Vzhledem právě k té politické situaci v Maďarsku, kdo ví, kam se to vyvine, nechtěli jsme to odkládat. Bylo to pro nás zúčastěné velmi emotivní výlet.

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 14:49

Victoria A jsem velmi překvapená, že někdo takto taky přemýšlí. Díky za vnesení tématu. Já jsem většinou za exota, který řeší blbosti např. zmíněná ekologie či politika. 

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 14:57

Victoria ja to takto urcite mam u te Kuby, kde to vninam, ze bych svymi penezmi podporovala primo ten rezim

ale do Polska nebo Madarska bych asi jela, i kdyz se jejich vrcholovymi politiky nesouhlasim

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 15:04
Reakce na Victoria:

Já si myslím, že ta země, kam se chystám jet, a kde hodlám utrácet své peníze, si musí mojí návštěvu hodnotově "zasloužit".

​Přesně tak. Do Maďarska se nechystám, dvakrát stačilo... ale takový Turecko, Egypt (a vůbec islámistický země) jsou pro mě vyloučený. Proč je podporovat? Ani Dubaj/další emiráty - v poslední době tak "in" - a jiný státy, kde je žena míň než dobytek... tam taky vozit peníze nehodlám.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 15:15

My byli v tom Turecku 2x, ted teda vic se skripenim zubu, kdyz Erdogan to kouli na vsechny strany a Rusu je tam bohate, nez pred temi par lety. Ale tehdy to bylo zas moc zajimave videt ty kurdske vesnice, chudou cast zeme, clovek si udela lip predstavu jaka je propaganda a jaka realita, i kdyz tusi. 

Meli jsme od lonska naplanovany a castecne zaplaceny Kaliningrad, manzela zajima ta historie, ale to jsem rekla hned 24.2., ze tam me teda nikdo neuvidi. Cestovka to zrusila asi 2 dny na to.

V Cine jsme byli pred lety a muzu rict, ze i kdyz jsem na tu zemi byla zvedava a videli jsme hodne zajimavych veci, bylo mi to tam dost protivny.

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 15:33

Victoria ja jsem z tohoto duvodu nechtela do Ruska, nakonec jsem rada, ze jsem tam byla (par let zpatky), ale dobre jsem se tam necitila. ze stejnyho divodu bych nejela do Ciny ani do toho Turecka. Polsko a Madarsko vnimam trochu jinak, ono ani na Slovensku to neni bez chybicky a tam bys asi jela?

48923 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 15:39

barbucha mne je neprijemny potkavat zahalene zeny i tady. urcite bych nejela nekam, kde bych se musela zahalovat ci jinak omezovat ja. to se ti v egyptskym resortu nestane:-) ale treba do iranu ani omylem. 

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 16:28

Jos Já tady nechci moralizovat, ale myslím, že to co člověk dělá a třeba kam i jezdí, by mělo vyjadřovat nějaké postoje, myslím hodnotové. A rozhodně nechci kastovat jednotlivé země, svět není černobílý, naopak velmi pestrý, nejsem idealistka v tom smyslu. Už před několka lety byly asi jasné země, bylo jich celkem málo, pak ten zbytek. více šedý, více bílý... ani mé postoje nebyly černobílé a jela jsem do zemí, kam bych dnes nejela. Čas je ale strašně mocný a hrozně toho vyjeví. A myslím, že konflikt na Ukrajině je tak strašně hodnotově ryzí, že poskytuje celkem dobré vodítko. A to se nemusíme bavit vůbec o tom, zda v nějaké vesnici v Polsku vyhlásili non lgbt zónu, to je sice z hlediska mých hodnot nepěkné, ale myslím, že hodnoty se také posunuly. Prostě to zabíjení na Ukrajině ten stát toleruje, ba i schvaluje mlčky, anebo proti tomu něco dělá. V tomto ohledu je to měřítko dnes celkem jasné. Proto je to Maďarsko pro mě dnes neakceptovatelné, byť jsem tam před lety byla a to už tam vládl Orbán. Ale ten čas, ten to prostě vyjevil ostřeji, dnes bych tam nejela, kvůli vlastní důstojnosti a kvůli hodnotám, kvůli tomu, co ta země dělá. Takže to, že jste byla v Rusku před lety, chápu. Ona také není povinnost to důkladně zkoumat, ale to, co se děje na Ukrajině poskytuje celkem jasné vodítko.

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 16:30

notna Rozumím vašim důvodům:-)

Já jsem veskrze politický člověk, takže ty politické ohledy jsou pro mě přirozené a vlastně velmi snadno akceptovatelné, přijde mi to normální. S tou ekologií je to horší, tam to jde podstatně hůř.

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 16:34

baltik Já jsem ohledně Kuby někoho ošklivě slově napadla už před dvaceti lety, když mi tvrdil, že je to tam ok. 

Ale obávám se, že to nahlížíte jenom přes ty peníze. Já to myslela hlavně hodnotově, bez ohledu na to, komu ty moje peníze jdou, zda režimu nebo nějakému živnostníkovi. S ohledem na mojí odpověď Jos vidím dnes jasný rozdíl mezi Polskem a Maďarskem. 

Ty vrcholní představitelé nespadli z vesmíru, lidé si je zvolili. Neoddělovala bych lidi a vrcholné politiky.

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 16:41

viktorka_od splavu Myslím, že mi připisuješ idealismus v tom smyslu, jako bych tvrdila, má člověk jet pouze tam, kde je to "bez chybičky". To samozřejmě netvrdím, všude je to s chybičkama. Ale jsou prostě situace, kdy je to všechno víc vidět, což je pro mě ten postoj k Ukrajině a Rusku (asi jsem to měla ve svém prvním příspěvku zdůraznit). No a pak je odpověď jasná, na Slovensko bych dnes samozřejmě jela, ale pokud se tam vrátí Fico a v objetí s Orbánem poletí do Moskvy a ta země změní kurz, protože si to občané zvolí, tak to už nikoliv. 

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 16:47

barbucha Rozumím. Ten islám je komplikovaný, mám k tomu nevyhraněný postoj - na jedné straně ty jejich postoje, o kterých píšete, ale na druhou stranu nechci být za tu, která hlásá vidění bílého světa, který prokazuje neúctu k odlišné kultuře. Hodně mě v tom zvyklala Petra Procházková, která občas vysvětluje, že to nesmíme brát tak, že islámské ženy, třeba ty v Afghánistánu, chtějí žít jako my. S Dubají mám dnes také problém, ale hlavně přes tu Ukrajinu, kvůli těm ruským penězům, které tam vítají s otevřenou náručí.

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 16:55
48923 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 17:25

Victoria chapu, jasne

48923 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 17:29

Victoria ja si rozhodne nemyslim, ze islamske zeny chteji zit jako my-otazka zni, pokud by byt jedina z nich chtela, bude ji to umozneno? nebo ji napr. bratr zavrazdi, aby nedelala rodine ostudu? jak to ma ta ktera zeme je jejich vec, ale to ze se to deje v evrope mi pripada silene

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 17:56

Victoria Jenze ona neni jen Ukrajina. Treba Turecko jsem mela na hate listu pred valkou na Ukrajine vys nez Rusko. Treba kvuli Syrii (spolu s Ruskem), Armenii, kurdum obecne. Uz bych tam taky nikdy nejela. U toho Madarska uplne nevim, co se tam deje posledni roky me taky desi.