Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 18:14

viktorka_od splavu Rozumím. Sama vlastně nevím, co s tím.

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 18:15

Jos Zcela souhlasím! 

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 19:04

Victoria ja to takto pres penize vnimam, nepodporocat to, kdyz s tim nesouhladim, nejet treba na olympiadu do ciny nebo na fotbal do kataru, je to zpusob, jak muze clovek vyjadrovat svuj nazor a prispivat k pripadne zmene.

Ale cestovani by na druhou stranu melo prispivat k poznani i jinych hodnotovych zebricku

Online barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 19:14
Reakce na Victoria:

barbucha Rozumím. Ten islám je komplikovaný, mám k tomu nevyhraněný postoj - na jedné straně ty jejich postoje, o kterých píšete, ale na druhou stranu nechci být za tu, která hlásá vidění bílého světa, který prokazuje neúctu k odlišné kultuře. Hodně mě v tom zvyklala Petra Procházková, která občas vysvětluje, že to nesmíme brát tak, že islámské ženy, třeba ty v Afghánistánu, chtějí žít jako my. S Dubají mám dnes také problém, ale hlavně přes tu Ukrajinu, kvůli těm ruským penězům, které tam vítají s otevřenou náručí.

​No, já dost pochybuju, že ty islámské ženy by nechtěly žít jako my (i když samozřejmě jim jejich názory neberu) - jen kdyby si to na chvíli zkusily... bez vymývání mozku od malička. Neúctu k odlišné kultuře sice chápu, že je to nežádoucí a nekorektní, ale víc mi pije krev neúcta k lidské bytosti jako taková - a k těm lidským bytostem počítám i ženy takže já mám v tomto ohledu vyřešeno. Jde o to, mít na výběr. No a přes Ukrajinu je to síto ještě hustší

Online barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 19:23

barbucha mne je neprijemny potkavat zahalene zeny i tady. urcite bych nejela nekam, kde bych se musela zahalovat ci jinak omezovat ja. to se ti v egyptskym resortu nestane:-) ale treba do iranu ani omylem. 

​V egyptským resortu, kterej dychtí po mých penězích, určitě ne. Ale potom ty peníze odvede pofidernímu státu (kterej neví ke komu se dřív přiklonit)... Není všechno jen o zahalování

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 19:56
Reakce na baltik:

Ale cestovani by na druhou stranu melo prispivat k poznani i jinych hodnotovych zebricku

​Tohle snad ani nebudu rozebírat a domýšlet.... tímto lze opravdu vysvětlit a tudíž zrelativizovat všechno. 

Offline Victoria
1387 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 20:06

barbucha Ano, v principu máte pravdu, já to takto viděla také. Ale nejsem si opravdu jistá, zda si s tímto černobílým viděním (a teď mám na mysli tu ženskou záležitost) vystačím, zda je to pro někoho, kdo chce věci opravdu porozumět, který se snaží najít nějakou moudrost, řekněme, je vždy a v každé situaci ten jediný správný postoj. A to bez ohledu na korektnost, tu bych nechala stranou. Ale ano, měřítko úcty k lidskému životu je pomocné, teď se jen v těch odlišných kulturách shodnout, co to je:-) Ale nejsme ve sporu, já jen v těchle otázkách ohledně rozdílných kultur mám jen blok vyhlašovat jak jedině správné to má být... je to spíš pocitovázáležitost než abych to měla nějak silně vyargumentované.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 22:47

Tohle je ale zajímavé téma. Victoria Třeba v tom Maďarsku jsem nebyla dobrých pět let, ale Budapešť je pro mě prostě pořád srdcovka. Já jsem z Moravy, je to blízko a zamlada jsem tam jezdila dost často, asi bych neodolala ani teď, těžko říct. 

Jinak já bych určitě nejela na žádnou oficiální akci, jako je teď Katar nebo Olympiáda v Rusku nebo v Číně a podobně, dokonce ani na zájezd, ale soukromě asi ano, úplně jsem se nad tím nikdy nezamýšlela a děkuju Victoria za podnět. Mě totiž, mám pocit, spíš lákají tady ty země "na pomezí", ta touha být tam, vidět na vlastní oči, případně mluvit s lidmi...jela bych asi i do Severní Korei, kdyby to šlo na vlastní pěst. Irán je můj sen, Afghánistán bych viděla moc ráda, i do Ruska bych se před lety podívala ráda. Mluvím pochopitelně jen v obecné rovině, úplně pomíjím třeba bezpečnostní rizika a další cestovní podmínky. Já cestuju většinou nízkonákladově, o finančním přispívání režimu se asi nedá moc mluvit, ale morální hledisko je pochopitelně jiná věc. Pamatuju si, že když jsem byla na Kubě, cestovali jsme také na vlastní pěst a spávali v casa particular, právě, abychom se vyhnuli státním hotelům, tak mi v jednu chvíli došlo, že je to jen "naoko", že casu particular může provozovat jen někdo, kdo jde na ruku režimu. Bylo to takové prozření.

Nebo jsem odmítla jet na Maledivy, když jsme v covidu s mužem uvažovali, kam by se dalo vyrazit, ale smutně a sebekriticky přiznávám, že mě zrovna tohle místo neláká ani samo o sobě a úplně zodpovědně se v tomto smyslu nechovám. 

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 22. listopadu 2022 07:56

Přiznávám se, že politický aspekt při cestování moc nezvažuju. Jak jsem limitovaná časově a požadavky spolucestujících (dětí), tak si už nepřidávám další omezující kritéria. Ale oceňuju, že jiní to zvažují.

Offline Fakirka
2223 příspěvků moje polička 22. listopadu 2022 09:52

Garfie Írán je taky můj cestovatelský sen...... 

Online brrr
12155 příspěvků moje polička 22. listopadu 2022 12:52

Garfie Fakirka Irán je krásný, doporučuju velice až zase bude možnost. Teď držím palce, ať ty protesty k něčemu jsou.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 22. listopadu 2022 12:55

brrr Já ho mám na seznamu už tak 15 let, ale pořád nějak nejsou vhodné podmínky, buď tam nebo u mě. 

Online brrr
12155 příspěvků moje polička 22. listopadu 2022 12:58

Garfie Však já jsem tam byla před 14 nebo 15 roky, od té doby pořádně nikde.

Online barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 23. listopadu 2022 10:35

Victoria 

Já taky netvrdím, že vím přesně, jak by si to měli v těch zemích zařídit... ale pokud se mi nějaké aspekty tamního života nelíbí a nesnesla bych je, nebudu je tam jezdit sledovat, natož je podporovat finančně (v rámci turistiky).

Offline Lama_z_Lana
6697 příspěvků moje polička 23. listopadu 2022 13:24
Reakce na notna:

Victoria Nad cestováním se zamýšlím hodně. Už jsem tu psala svůj pohled kvůli ekologii. A zohledňuji i to politické klima země. Náš výlet do Budapešti jsme dali s bratrem mámě k jejím kulatým narozeninám. Bylo to na místa, kde jsme byli celá rodina před hodně lety, když ještě žil táta, babička a děda. Vzhledem právě k té politické situaci v Maďarsku, kdo ví, kam se to vyvine, nechtěli jsme to odkládat. Bylo to pro nás zúčastěné velmi emotivní výlet.

​Jo. Mám země, které navštívit nechci z vnitřního přesvědčení. A nad tím overturismem se taky poslední dobou zamýšlím. Všude mraky lidí a třeba z těch přervanejch letišť, z těch je mi úplně fyzicky zle. 

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 23. listopadu 2022 13:35

Lama_z_Lana buď v klidu, fronty na letištích nejsou kvůli nárůstu cestujících, ale kvůli zoufalému nedostatku personálu. Létá se mnohem méně než těsně před COVIDem. Letošní rok bude nejlepší za poslední tři a bude to kolem úrovně z roku 2004, přičemž příští rok se očekává zas propad. Jinak je to úroveň někde mezi 1/3 až 1/2 těch predcovidovych let. 

Tam kde byla frekvence třeba 2x denne je s bidou 2x týdne. 

Čímž nechci říct, že overturizmus neni problém, ale spíš těch exponovaných místech (na Sněžce a v Benátkách) než na letišti. 

Navíc krize, která přijde zcela nevyhnutelně, ty zbytné veci jako cestování po Evropě na víkend ještě brutálně oseká). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. listopadu 2022 15:55

Než začnu hledat jehlu v kupce sena... Kam s dětmi do Alp? Chceme něco v dobré dojezdové vzdálenosti, kde budou široké mírné sjezdovky pro děti, pojízdný koberec a tak, ale zároveň si dobře zalyžují dospělý (stačí pár lepších sjezdovek budeme se střídat u dětí). Kdyby byl tip na apartmán/hotel s rodinnými pokoji v docházkové vzdálenosti k vlekům, vůbec bych se nezlobila. Děkuju předem za všechny tipy.

Online brrr
12155 příspěvků moje polička 24. listopadu 2022 16:37

Evaeva Hinterstroder? Ale my bydlíváme na statku, k vleku musíme autem.  Zas máš k tomu zvířátka.

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 24. listopadu 2022 16:51

Evaeva Schladming - Haus im Ennstal, Zauchensee, Loser 

Tauplitz, Riesneralm. To jsem ti pomohla, co?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. listopadu 2022 17:25

brrr chceme bydlet na sjezdovce, aby jeden mohl vyrazit třeba hned ráno a druhý s dětmi dorazil a tak. Mladší pravděpodobně nezvládne víc než nějaký ten dětský park.