Až se mne u nebeské brány zeptají, co jsem prožila, řeknu, že mi podrazila nohy gorila!
Cestování
Má cenu jet do Granady, když už nejsou lìstky do Alhambry? Nebo nechat na jindy?
Kokoska Ty tvoje fotky z Albánie jsou fakt jak reklama :-). Doposud mě to nezajímalo, teď tam chci :-).
Sweet Potato Oplatila jsi jí to? :-)
Sweet Potato Dokonce se ti to rymuje, ale po nekterych zazitcich fakt netouzim!
999 byli jsme uplne na severu, ve vybezku obklopenem Cernou Horou, je to jeste chudsi kus zeme nez od Tirany na jih. Najdi si zhruba Tirana - Skadar - Tamarë - Vermosh - Theth, pak zas zpatky do Skadaru. Neprijemne je, ze Vermosh je v jednom udoli, Teth v soubeznem za hrebenem, ale neda se to prejet. Musi se zpatky pod hory a vyrazit znovu nahoru. Silnice nektere novejsi, nektere starsi, ale vsechny pomerne uzke a sama serpentina. Na ceste k Modremu oku jsem si pekne zrasovala kolena, neni to na km daleko, ale po sutrech nahoru a dolu jeste hur. Ale bylo to moc hezke, vazne zajimavy kraj. Theth uz zacina byt dost turisticky, okoli Vermoshe je konec sveta, zatim.

Jeste z cesty
Most za Skadarem, pres reku momentalne bez vody

Dozravajici divoka granatova jablicka

Kokoska Díky za upřesnění.
Sweet Potato parádní fotky! Předpokládám použití zoomu - jak daleko jste od těch goril a šimpanzů byli? Jak blízko se k nim může?
Ještě k té Albánii- pokud tam opravdu někdo chcete jet, jeďte co nejdřív. Turismus je tam na vzestupu a jak se tam nahrnou lidi, už to nebude ono, s nějakou udržitelností si zatím moc hlavu nelámou. Na jih od Tirany to bude asi ještě horší. Postavily se kilometry nových silnic, i v těch severních horských oblasteh vznikají nové resorty, viděli jsme spoustu vznikajících staveb lepšího či horšího vzhledu. Včera jsme se dotkli pobřeží, byli jsme chvilku jen na kafi v malinkém letovisku Shjendjin, jsou tam dlouhé písečné pláže pod horama a tam se teda staví fest.
A pro cestu bych asi doporučila spíš červen, bude víc zeleně a vody v řekách, teď byly některé úplně vyschlé. Ale i to barvící se listí má svůj půvab, jen už jsou kratší dny.
Kokoska U šimpů říkali osm metrů, ale pustili nás i trochu blíž.
U goril žádná konkrétní vzdálenost nezazněla. Ono se to v tom terénu blbě odhaduje. Někdo se s nimi potká někde na mýtině, my bohužel v prudkém a zarostlém svahu. (Mmch, věděly jste, že stromové kapradiny jsou sakra ostnaté? Já už to vím.)
A když se gorily rozhodnout přijít k tobě, máš prostě stát. A ta mrňata jsou fakt zvědavá. Jednomu pánovi si hrálo s tkaničkou.
V parku Inpenetrable Forest žije 16 gorilích rodin, z toho 8 zvyklých na lidi.
Takže jeden den může jít max 8 skupin po 8 lidech.
Sweet Potato to jsem netusila, ze tak blizko! To musel byt silny zazitek.
Sweet Potato To je taková krása!
Manžel byl ve stejných parcích v Ugandě v roce 2017. Tenkrát jsem byla ještě blbá a bála jsem se do Afriky jezdit
Říkal, že gorily jsou cítit podobně jako koně - senem a sluncem.
Archivářka To je krásné přirovnání. Já cítila spíš svěží trávu než seno. Asi že jsme byli v podrostu a ony se cpaly listím.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY