Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline moora
8619 příspěvků moje polička 14. srpna 2025 14:53

barbucha nemuzu, nesnasim, hned v nich mam rybnik

milacka jo, od listopadu do brezna ruce v cajku :)

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 14. srpna 2025 15:20

moora taky se přidávám do klubu nepřátel rukavic!

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 14. srpna 2025 17:01

Pomoc, třásněnky! Jak se jich účinně zbavit? MP Meri ?

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 14. srpna 2025 19:20

barbucha Ty si občas beru, přes ně zahradnické, jinak je prorvu okamžitě, stejně pak ruce černé. Ale lepší to samozřejmě je.

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 14. srpna 2025 21:09

PotrefenáhusaJá teď mám u spomzsle rozdělanou objednávku, protože tam mají na jednom místě všechno co zrovna chci....ale nevím právě, minule to nebyla žádná sláva teda...

Offline Zu
2749 příspěvků moje polička 14. srpna 2025 21:21

mooraperfektní! Prosím tě, odkud máš ty solární lampičky, potřebovala bych na schody terasy?

Offline Potrefenáhusa
38278 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 05:48

Karja jo, my bydlíme kousek, takže tam jezdíme osobně, oni maj fakt velkej výběr různých odrůd ovocných stromů 

Offline Len
2670 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 07:33

brrr Třásněnky mám bohužel aspoň dvakrát ročně. Teď jsem u našich a skoro tu zlikvidovaly dva fíkusy. Na třásněnky platí kytku řádně osprchovat (listy vzít klidně mýdlem), ostříhat hodně napadený listy a pak postřik. Jiný škůdce bych vzala něčím přírodnějším, na tyhle mrchy mi zabírá jen substral careo. A postříkat pak ještě jednou třeba za týden, ať je nemáš hned zpátky.

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 07:38

moora Krásné molo! Podle mě pomáhá mít ruce před prací na zahradě ruce hodně namazané. Pak se ta špína tak nezažere tak moc, jako když jsou ruce vysušené už před prací. Ale žádný zázrak to není.

milacka Na dokončený záhon vypadá parádně vzrostlý. Moc pěkné!

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 08:41
Offline moora
8619 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 08:44
Reakce na notna:

Podle mě pomáhá mít ruce před prací na zahradě ruce hodně namazané. Pak se ta špína tak nezažere tak moc

​díky, vyzkousim

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 08:52

Len Dík, osprchované už jsou, ostříhané taky. Jdu pro postřik.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 09:12

Karja na stromky mi přijdou celkem ok, ale kytky mi od nich chodily v dost nešťastným stavu a hrozně podměrečný (třeba srdcovkám trvalo tři sezóny, než zesílily a kvetly, dvě růže ze tří nepřežily zimu a tak). Vlastně už všechno kupuju naživo ve zdejším zahradním centru, cenově to vyjde na stejno a aspoň vím, co beru.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 09:34

Já mám s těma eshopama celkem špatnou zkušenost, sice se to všechno rozrostlo, objednávala jsem dvacet bílých echinaceí, přišlo to v hrozném stavu a asi 14 dní od objednání. Další problém mám s řazením, když už si někdo dá práci s rozdělením podle místa a stanovišť, nemůže zařadit třeba Lamium Mculatum na celodenní slunce, protože ji to popálí. A to je ve všech eshopech, nebo mám v hledáčku bílé květy a cpe mi to fialové.

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 10:20

andulka01 jj podmerecny je to správný slovo:D

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 16:30

notna je fotený zdola, takže opticky vyzerá vyšší, ďakujem.

Offline Muslik
532 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 16:23
Reakce na Potrefenáhusa:

Máme na zahradě už asi 7 let kdouli, při prodeji ji v zahradnictví zastipli rustovej vrchol a ten strom vubec neroste. Docela odnozuje, nejdriv jswm to strihala, ted jsem to nechala nejakou dobu bejt, ze poroste aspon to...ale vubec neplodí, za tech 7 let na nem předloni vyrostly celkem 3 kdoule. 
ma cenu ho dál udržovat nebo vykopat a koupit novej? 

​kup novou. Ja mam 5 let kdouli. Je to neskutečný jak to rychle roste, a jak obludne to plodi. Už první rok to mělo asi 50 obrich plodů , loni díky bohu nic nebylo (marmelády mam asi až do duchodu) a letos je na tom stromek tolik, ze jdu z toho do mdlob, a strom taky, je podepreny všemi směry a jelikož se ty plody ještě tak z trojnasobi do doby sklizně, je mi z toho ouzko, co s tím

A tím me napadá, nemáte někdo nějaký tip, kde v Praze nebo blízkém okoli se to da vypálit? Já tomu nerozumím, nevyznám se v tom, ale asi to bude nejlepší vyuziti

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 16:30

Muslik přímo v Praze asi sotva najdeš, já vozím do Kácova - po D1 je to kousek a je tam i pěknej pivovar... ale blíž Praze taky určitě něco bude, třeba poradí někdo jinej

edit: teď koukám, že se to nepálí až tak běžně, tak to budeš muset asi najít nějakou pěstitelskou mini-pálenici, kde Ti to udělají jen z toho, co dovezeš (v Kácově to míchaj na jednu hromadu, nedostaneš tu jen konkrétně ze svýho ovoce)

Pálenka z kdoulí je velmi vzácná. Jelikož není pěstování kdoulí běžná věc, je bohužel pálenka, která je naprosto úžasná, nedostatkové zboží. Obvykle se totiž vyrábí jen ve velmi omezeném množství. Důvodem není jen malá dostupnost surovin, ale i malá výtěžnost a hlavně velká náročnost přípravy kvasu.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 17:10

Muslik Bych řekla, že pokud tomu nerozumíš, bude lepší, když to zavezeš v bečkách do pěstitelské pálenice a oni si už ten kvas a cukernatost pohlídají, my měli kdysi dost problémové ryngle a táta tam odvezl asi 4 bečky a potom už si jel s demižonem pro pálenku. 

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 18:46

Muslik Ty jo, pálenka s kdoulí? To mě nenapadlo, strom je opsypaný. Sice budou bečky obsazené švestkama a mirabelkama, ale nějaká se určitě najde.