Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Liesel
1630 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:18

Vikendova kytka z vlastni produkce k narozeninám 

Offline Liesel
1630 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:19

brrr ty jsou

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:29

Liesel krásná!

Já si ted udělala kytici - lilie s kvetoucí mátou a je to moc hezký. Ona teda ta máta kvetoucí se mi líbí i sama o sobě. 

Online Janulik03
19826 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:32

Lieselkrásnu si uviazala.

Karja mäta kvitnuca sa páči aj mne.

Ja som si dala do vázy budleju a to je taká vôňa

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:26

Mám takový dotaz: Jak si poradit s vyhláškou o likvidaci zbytků ze zahrady, kdy nesmím pálit, ale mám odvézt do sběrného dvora / dát do kontejneru s bio odpadem. Celkově jsem s tím OK, ale teď jsem likvidovala invazivní nebo nemocný kytky - odkvetlý lupiny, starček, růže s padlím, okurku, co se tvářila, že by mohla mít plíseň. Nakonec jsme to spálili (a trochu začmoudili vesnici), protože to dělám hlavně kvůli tomu, abych zamezila rozšíření blbokytky a nemoci. Jak je to ošetřený z těch kontejnerů nebo sběrných dvorů? 

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:30

andulka01invazivní a s chorobou dávám do směsného odpadu, který frčí do spalovny. Ale obávám se, že to většina nijak neřeší a valí to do kompostárny. Však s koupenými substráty a komposty si natáhneš do zahrady často nějaký průser, plísně, škůdce, semena plevelů...

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:30

andulka01 suchej (!) zahradní odpad se snad pálit smí, ne? dokonce i v Praze... to tam máte tak přísný?

Offline Liesel
1630 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:45

Karja Janulik03

Diky! Byla to radost chodit po zahrade a strihat kytky. 

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:48

RoSa já z toho teda vyčetla, že to musí být palivové dříví, právě ani žádný suchý trávy, listí a tak. A ne, tady to tak přísný není, je to vesnice na konci světa, si každej páli jak chce.

Před třemi týdny jsem si zašla na maličkou procházku za chalupu, kouknout, jestli u lesa je už mateřídouška ke sběru. Na chalupě jsem nechala lehce depresivní sestru samotnou. Je to trochu za kopcem, na konci cesty jsem se otočila, že se pokochám šírými lány a tvl, ve směru nad chalupou obrovský oblak černého dýmu. Nechala jsem bylinu bylinou a zdrhala přes kopec zpátky (týden po velký operaci klíční kosti, takže spíš popobíhala jak krab). No nevím, co ten idiot ze statku za rybníkem pálil, asi petky s ojejem nebo pneumatiky, hrozný to bylo. Každopádně zdálky to vypadalo, že chytla naše chalupa. Takže já vlastně žádný výčitky nemám, jen by mě to zajímalo.

Offline eM
1715 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 15:05

andulka01 Pálit se ofiko nesmí nic krom suchého dřeva.

My tady ty plísně atd dáváme do obecního kontejneru na bio a věříme, že velká kompostarna = vysoké teploty, které všechno zničí.

Všechno ostatní jde do našeho zahradního kompostu.

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 15:05

andulka01 ja myslela, ze to jde do prumyslovych kompostaren, kde jsou podminyk na zniceni (nedavam si je na svuj kompost, ale prave do popelnice na bioodpad)

Průmyslová kompostárna je zařízení, kde se bioodpad (jako komunální odpad, kuchyňský odpad nebo zbytky z údržby zeleně) zpracovává velkovýrobně kompostováním pomocí moderních technologií, jako je mechanické překopávání nebo nucená aerace, za účelem hygienizace a produkce kvalitního kompostu. Klíčové jsou kontrolované podmínky, včetně vysokých teplot během termofilní fáze, které ničí patogeny a semena plevelů, a pravidelná kontrola vlhkosti a pH materiálu.

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 15:10

Hasiči píšou tohle:

Od 1. března roku 2025 je pálení biologického odpadu zakázáno. Je však možné na otevřeném ohništi spalovat výlučně suché rostlinné materiály, které nejsou znečištěné nebo jinak kontaminované chemickými látkami (např. dřevo při táboráku). Naopak je zakázáno pálení navlhlé trávy, listí nebo čerstvých větví, které bylo doprovázené doutnáním či hustým dýmem. S tímto materiálem je nutné zacházet jako s bioodpadem a odvést ho na kompost, odložit do hnědé popelnice nebo odvést do sběrného střediska odpadu.

Ministerstvo živ.prostředí toto:

Je ale potřeba odlišit dvě situace – nakládání s odpady a situaci, kdy se suché rostlinné materiály, zejména dřevo, spalují na otevřeném ohni účelně. Zjednodušeně řečeno – pokud se to týká likvidace například shrabaného listí, čerstvých větví nebo posečené trávy, je potřeba s nimi nakládat jako s bioodpadem a odvézt na kompost, odložit do hnědé popelnice, sběrného střediska odpadu a podobně. 
Zdůrazňujeme, že rekreační rozdělávání ohňů za účelem opékání špekáčků či jiných pokrmů nebo zkrátka posezení doma u ohně zakázáno samozřejmě není.

Takže já bych suchý větve v klidu pálila, jen bych si k tomu nově asi připravila ty špekáčky a posezení - kdyby náhodou...

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 22:21

andulka01 Děláme to jako eM a spoléháme, ze kompostárna si s tim poradí. Bydlíme uprostřed obce, pálit to nechci. Obec ma kontejner na bioodpad hodne veliký, vyváží ho často a ani tu nikdo moc odpad nepálí. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 09:31

Horní sousedi dotáhli zahradničení k dokonalosti, jelikož kopali dnes v noci, nevíme co, ale štěkal jim u toho pes a svitili si čelovkama a svítilo jim to fakt dobře, protože nám to projektovalo přes závěs na zdi naší ložnice. Doufám, že jim to poroste a nebudou muset akci opakovat. 

Offline Liesel
1630 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 09:41

Kan a seš si jistá, že něco sázeli? Nezahrabávali spíš něco?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 10:01

Liesel Vůbec nevím, manžel mi psal hned ráno, ať se jdu kolem jejich projít a podívat se nenápadně, jestli oba žijí. Zatím je u nich mrtvo. 

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 10:07
Reakce na Kan:

Zatím je u nich mrtvo. 

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 11:09

My jsme měli takhle sousedy, co byli akční na zahradě a u králíků a slepic v noci ,a v pubertě to byl zdroj naší pulnoční zábavy se segrou, pozorovat je, oni ještě nebyli moc šikovní, jejich děti jim u toho asistovaly, držkovaly...jo dodnes na to vzpomínáme. 

Online Janulik03
19826 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 18:44

Dnes som bola u dcéry a má tak krásne zakvitnutu záhradu že som musela obdivovať. Dobre sme to urobili.

Offline Mha
příspěvků moje polička 05. srpna 2025 20:00

Kan

Nějaké pokračování?