Janulik03 letos jsem ji střihla asi 3x a už se nemůžu dočkat květů... nevíš, jak dlouho to trvá, než vykvete?
Kytičky aneb zelené prsty...
Edge nam zacala kvitnut tusim po piatich rokoch, ale mozno aj tym ze nebola strihana aby narastla tak ako potrebovali. Tiez z odkopku od znamej. Ale od vtedy uz kvitne a ako dne sa naucili strihat tak aj trn efekt je velky.
RoSa ano kupovane su uz tak pripravene. Nam dala znama odkopok od korena co rasil a chvilu to trvalo. Ale tak na nieco je dobre si pockat.
Janulik03 já jednou četla návod na tvarování japonské vrby, kterou máme naroubovanou na kmínku... do té doby jsem si o sobě myslela, že nemám problém s pochopením textu, když teda není napsanej v "úředničině", ale tohle už se dalo srovnat pomalu s kvantovou fyzikou... pupeny se mi fakt počítat nechtělo, tak jsem si ji prohlídla, probrala větve, který to podle mě potřebovaly a bylo to...
když už jsme u toho zastřihování, mám odstraňovat uschlé větvičky clematisu, nebo je mám nechat na opoře a počkat, až obrostou?
Edge navody na strihanie niekedy nepoberiem sni na tretie citanie, tiez skor intuitivne.
Clematis podla toho aky mas. Jeden sa striha nad zemou lebo na jar rasi od korenov a druhy sa iba tvaruje . Ak to nevies nechaj na jar oba sa tvaria sucho a mrtvo, jeden zacne rasit z vetviciek a ten drjhy bude na jar uz tiez jasny ze je kaput a treba ho vziat pri zemi.
Janulik03 ok, nechám a uvidím.... to slyším poprvé, že jich je víc druhů, já myslela, že jsou všechny stejné a liší se jenom barvou květů... tady se fakt ví všechno ![]()
ještě se zeptám na tu vistarii, slyšela jsem, že je poměrně invazivní a může poškodit střechu nebo okap, takže asi bude lepší kovová konstrukce než dřevěná? ještě se mi hrozně moc líbí trubkovec, ale o něm jsem četla, že je to něco podobného, jako vistarie... nemáte ho tady někdo?
Edge tak visteria je hodna rychla a silna. Co sa tyka okapov a strechy tak staci dohliadnut kam sa splha a regulovat. Vybehla som ti odfotit kmen aby si videla co dokaze. Konstrukciu treba pevnu.

JO a cvakla som aj dva druhy clematisu prvy sa striha pri zemi jvitne velkymi fialovymi kvetmi

Trnto druhy je plamienok horsky, nvitne skor drobnymi bielymi kvetmi, ten sa nestriha.

Celý rok na to psí víno nadávám, ale na podzim je to krásné.

Pinot Noir To je nádhera!! Já ho mám ve stínu a mám zatím červených jen pár listů....
Pinot Noir milujem to
cakam az bude aj nase taketo mame iba prvy rok a neviem sa dockat. Krasne to mate
Edge Na vistarii určitě kovovou, koupili jsme jí s domem (vistarii)a zrovna jí likvidujeme, protože dřevěnou pergolu zlikvidovala ona + začala zalézat sousedům pod střechu (dorostla do výšky cca 7 metrů, na šířku tak půl až metr, prorostla všim, co jí stálo v cestě) ... než jsme dům koupili, tak původní majitelé o zahradu asi už moc nedbali, máme různými popínavkami porostlou část domu a protože budeme kus ubourávat, tak je docela mor se toho teď zbavit :)
ale zase když to budete mít pod kontrolou a krotit si jí, tak si myslím, že to bude v pohodě a je krásná :)
Na jaře jsem dostala dvě rostiny "mexické borůvky", v květináčích. Teď kvetou. Co s nimi?
A co na zimu s malou smokvoní, taky v květináči?

Pinot Noir proč na něj nadavas? Taková nadhera
Edge Protože je to právě taky takovej trifid, chvilku tomu nevěnuješ pozornost a ovine to všechno, utlačuje další rostliny. Dva dny neotevřeme bránu na elektřinu a ta cesta, kudy má brána jet, zaroste tak, že už to motor neutáhne. Strašný nezmar!
Prosím o radu, cibule lilií na zimu vyndat nebo ne? Dvě mám ve velkém květináči na balkoně, který tam na zimu zůstává a úplně vymrzne. Děkuji.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my