Sweet Potato Ďakujem ![]()
Kytičky aneb zelené prsty...
Chtěla bych požádat o radu, hledám nějaké rostlinstvo, které bych dala na pás asi 3x0,5 metru mezi pletivový plot a parkovací stání. Nějaké byliny, ne keře, nic s trny a trochu odolné, přímo vedle nich vystupujeme z auta, tak aby přežily sem tam přišlápnutí dítětem. Představovala bych si něco jako bohyšky, ale je to na místě, kde skoro celý den praží sluníčko, to by asi nedaly? Asi spíš něco, co není vyloženě okrasné květem, ať nemusíme dávat pozor na včely a tak, ale fakt nemám moc představu co.
Myrtila levandule?
Edit: aha, nedočetla jsem až ke včelám
Myrtila bohyšky zvládnou i slunce, ale musí se pak poctivě zalévat. Co dlužichy? Dlužichy, mitrovky, čistec. Orlíčky by šly přidat, kvetou, ale že by vřely včelami jako třeba šalvěje, nebo levandule, to ne.
A mezi to na podzim vrznout nějaké cibuloviny, ať je tam něco i na jaře.
Myrtila ještě mě napadly kakosty, bergénie a zběhovce, u všech se uvádí spíš polostín, ale mým se daří i na celodenním úpalu. A samozřejmě rozchodníky, ale ty už celkem dost přitahují včely.
Pinot Noir Dlužichy vypadají parádně, ty by tam šly
Právě zalévání bych se ráda vyhnula, jak jen to půjde, vody tu máme docela málo.
Zahradu jsme začali víc řešit až letos a postupně se snažíme nahrazovat aspoň někde trávu něčím, co lépe zvládne sucho.
Myrtila Co barvínek? To je myslím taky docela odolná kytka.
Pinot Noir Právě mě překvapilo to množství různých variet dlužich, jsou krásné
Přiznávám, že jsem si všechny ty rostliny musela vygooglit, ale zpětně vidím, že je mám nakoukané z tvého instagramu ![]()
DruI Barvínek by tu asi rostl, jenom je už moc nízký, mám k tomu zadání od manžela vybrat něco trošku vyššího, tak kolem půl metru. Není to úplně jednoduché ![]()
co šanta kočičí? ale bude to přitahovat kočky z okolí asi... a možná i ty včely...
nebo pivoňky? mochyně židovská?
Pinot Noir Teda ty dluzichy
. Myrtila Od vas je nekdo alergicky na vcely? Mozna i kosatce, to jsou drzaky a vcely moc nepritahuji. Nebo neco podzimniho, to uz vcely taky moc nehrozi. Ale ja moc neporadim, u nas jsou bud vsude vcely nebo je to jedovate ![]()
Pinot Noir A jenom se te zeptam. Vsimla jsem si, ze nemas klasicke zahony treba s betonovym okrajem, ale ze mas kytky a rovnou travnik. Jak dosahnes toho, ze ti trava a plevel neprorusta do kytek? Mas nejaky trik nez kazdodenni pleti? Zalozila jsem si takovy zahon ale je to uplne marne marne. A taky presazujes/redukujes vzrostle kytky v ramci zahonu? To je treba rok dva nic a najednou se neco zvrhne. A zavidim ty kvetouci zahrady. U nas je to ted bida, aspon jehlicanum se dari.
Jos nově založený záhon - vytrhávám plevel, kdykoliv jdu kolem, další rok se to rozroste, že takový ten drobný plevelíček už není vidět a taky ho hodně ubyde a vytrhávam už jen to, co přeroste kytky, a další roky se kytky rozrostou natolik, že celé musím vykopat a přesadit jinam = založit další záhon ![]()
Je to tak, jak píšeš: najednou se to zvrhne a kytky musím celé dát pryč, nebo zmenšit. Navíc sázím hustě, právě proto, aby brzy nastala ta doba, kdy plevel už se nevejde.
No a aby se trávník nešířil do záhonu, proti tomu párkrát za sezónu projedu linii rýčem. Tak třikrát do roka asi.
RoSa Kočky nechcem
tu mochyni zkouším letos na zahrádce a moc se jí tu nedaří, zatím mám tři asi 15 cm vysoké chudáčky.
Jos Alergičtí nejsme, jenom se chci vyhnout tomu, že budeme otevírat dveře auta skoro do květin obsypaných hmyzem. Na téhle straně vytahujem syna ze sedačky. Jinak rostlinstvo hmyzu přívětivé je/bude všude jinde, zrovna na tohle docela myslíme.
Myrtila A co okrasné traviny, Kostřavy, dochan? Mi to přijde dost bezúdržbový.
Myrtila Dobrou zkušenost v úzkém páse mám i s mini borovičkou, je to nějaký skalkový druh, dobře snáší zaštipování. Na vodu taky nenáročné. Tato je 10 let stará.
Myrtila A nebo bylinky, ale ty teda kvetou a večer voní, údržba taky 00nic.
Myrtila Perovskie?
Sweet Potato no to jsou ale obři obalení včelami.
Sweet Potato Ty jsou krásné, ale asi by byly opravdu moc velké, i do stran. Podle obrázků si myslím, že je tu máme ve vsi na obecních záhonech, a jsou docela široké.
Kan Děkuju, googlím a ukládám
Něco podobného tomu bylinkovému záhonu jsem založila na zahradě, je to opravdu bezúdržbové, až natolik, že jsem už něco i přesazovala jinam, kde bylo víc prostoru
ty bylinky rostou jak divé.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my