Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline zelene.oko
649 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 11:29

Vím, že se tady na túje spíš nadává, ale nemáte někdo thuji plicatu whipcord? My bychom si ji rádi pořídili, naroubovanou na kmínku, ale pán z okrasných dřevin tvrdil, že s nimi má špatnou zkušenost a že ty odnože často odchází. V jiných zahradnictvích zase že bez problémů. Nemáte ji někdo?

Offline slniecko admin
19514 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 11:54

Sweet Potato au....to ma mrzí

viktorka_od splavu ale má to dušu, na rodiel od toho vavrínovca!

Offline Potrefenáhusa
38676 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 12:01

Garfie Janulik03 mne už srdcovka malinko jo!

Online Janulik03
20154 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 12:53

Potrefenáhusa mne ani listocek nic nada nula niic

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 12:54

Potrefenáhusa  Hned se jdu podívat!! Ale já mám zahradu na sever, tady jde všechno později...

Offline Potrefenáhusa
38676 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 13:14

Garfie Taky ji nemám na ideálním místě, teď je čtvrt na dvě a je to poslední místo, kam jeste nesviti

Offline ISON
329 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 16:20

Jdu sem s dotazem, nevíte, čím může být, že mi přestala růst tlustice? Je malá, tak 5 cm na výšku a už skoro rok se vůbec nepohnula. Dřív za léto vyrostla třeba o 3 páry lístků. Přitom nevypadá, že by usychala, jen je pořád stejná (až mě napadlo, jestli se nějak nezměnila v umělou ).

Okno je orientované na sever a přímé světlo je tu jen asi hodinu, ale nemyslím, že to bude primární příčina, druhá (větší) tlustice roste.

Offline Sweet Potato
40130 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 16:36

Offline clothilde
2042 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 17:29

Zacinaji kvest

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 17:31

Hele nepěstovali jste si náhodou někdo rajčata nebo vlastně cokoli jinýho ze semínka v těch rašelinových jiffy tabletách? Je to jeden z mých mnoha ambiciózních karanténních projektů, nakoukala jsem si nějaký videonávody co a jak, jenže všichni do mě hučeli (no dobře, především to byla má matka :D), že je nesmysl dát do jednoho jiffy jedno semínko tak jak to bylo ve videu, že tam mám dát třeba tři, protože ne všecko vyklíčí, atdatd. Jenže mně samozřejmě vyklíčilo skoro všecko co jsem zasela, takže teď mám třeba afrikány v těch jiffy po trojicích, některý rajčata a jahody po dvojicích. Co s tím jako mám dělat? To asi budu muset se pokusit nějak oddělit? Ale kdy je ta pravá chvíle, jak to poznám, že je načase sourozence rozdělit? Samé otázky prostě, a dost si teď nadávám, že jsem to nedala pěkně po jednom, ale holt chyba už se stala... 

Offline Sweet Potato
40130 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 17:41

Karoleena Musíš to opatrně protrhat. Raději dřív než později. Čím menší jsou, tím větší šance, že to nevyrveš komplet.

A ještě tip - až to budeš přesazovat, tak ty jiffy svlékni.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 17:46

Sweet Potato No tak moment, takže to není o tom sourozence rozdělit, ale vybrat, který rajče bude žít a který ne???

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 18:08

Karoleena

Ne, dají se rozdělit. Po dvojici je úplně v pohodě, trojice se taky dá. Sadím to stejně, nemám plochu na to, abych dávala každé semínko zvlášť.

Dělit nejlíp, když jsou vyrostlé pravé lístky - každá sazenice má napřed dva malé tzv. děložní lístky, bývají jenom takové oblé, nedělěné. Jakmile těch lístků naroste víc, ty další už mají tvar většinou přibližně jako dospělá rostlina. A aby byl stonek trochu pevnější, aby to nebyla jenom slaboučká nitka, co se hned přetrhne. Nevím, jestli to vysvětluju úplně dobře, když tak na si najít něco k pikýrování.

Odděluju spodek, tedy tu zeminu, případně celý jiff (a ano, ten obal jiffu je lepší dát předem pryč), opatrně, aby se co nejmíň poškodily kořínky. Prostě to zlehka odtrhnout, aby zůstala každá sazenice samotná s kořínkem. Ne vždycky to úplně vyjde, když je slabší, tak holt se utrhne blbě. Ale z větší části to jde. Dá se případně i vhodným nástrojem vyrýpnout s kusem hlíny ze sadbovače - ale u těch jiffů mi asi přijde lepší dělit to přímo.

Ono i záleží, na co to bude sloužit. Jako rajčata určitě oddělit, ale třeba ty afrikány, pokud to nemá být vyslověně v řadě po jednom, bych klidně přesadila i skupince a neoddělovala.

Offline Sweet Potato
40130 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 18:08

Karoleena Tak můžeš ho zkusit přepíchnout, ale spíš se nechytí. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 18:22

Sweet Potato krasny tulipan,krasna fotka.

Offline Pinot Noir
29756 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 18:24

Sweet Potato tyhle tulipány mají sousedi, kolem stromů. Jsou krásné

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 23. dubna 2020 18:26

Potrefenáhusa Tak jo, už taky lezou!

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 24. dubna 2020 08:35

Srdíčko :)Vůbec si ho nezasloužím, je na severní straně domu, na nehostinném místě, zapomínám ho zalívat a ono se mi takhle odvděčuje.. 

Offline černá káva
2114 příspěvků moje polička 24. dubna 2020 08:39

bram ale severní strana, stin je pro něj ideální. Ani to tam asi moc nevysychá. Ale  zalevej ho aspoň 2x týdně. Třeba si to napiš do kalendáře

Online notna
9373 příspěvků moje polička 24. dubna 2020 08:40

Se srdcovkou mám taky trápení. Už pět let se jí snažím přesadit a vždy mi chcípne. Přitom ta původní rostlina roste v místě, kde se kopala kanalizace a teď je tam hromada kameni na plánovanou zídku. Každý rok tam obrazí. A letos i na dalších dvou místech. Ale vždy jen v těch šutrech. O metr dál je už záhon, ale tím směrem se nemnoží.