Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Sweet Potato
39932 příspěvků moje polička 27. ledna 2021 12:43

černá káva Aha, že ten výhon s miminem je samostatná rostlina? To mne nenapadlo. Díky.

Zkusím, až budu mít substrát.

Offline 4n4
250 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 08:15

Jedno mimo se mi podařilo přesadit, nechala jsem ho udělat víc těch vzdušných kořenů. A u tří orchidejí jsem ho nechala, dítě je pomalu větší než původní rostlina a pravidelně kvete. Původní rostlina teda ne. 

Offline Stinvlka
příspěvků moje polička 29. ledna 2021 09:17

Sweet Potato Ano, normálně 'urvat' žádné velké ohledy  Stačí, když má 3 vzdušné kořeny, a nasadit do květináče. Ony to některé dělají, mně se například takto množí tato růžová drobnokvětá

Offline Mha
příspěvků moje polička 29. ledna 2021 13:25

Stinvlka Tak takovou růžovou drobnokvětou jsem měla a teď květy opadaly a zatím se neobjevuje nějaký vývoj či známka života. Jak se pozná u orchideje, že je dočista mrtvá ? Teď vypadá trochu jako spící strašilka. 

Offline Sweet Potato
39932 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:19

4n4 Stinvlka 

Díky za rady. Vyčkám tedy, jestli vystrčí ještě jednu nožičku.

Minimonsterka od Ginger se má k světu.

Offline Stinvlka
příspěvků moje polička 29. ledna 2021 16:20

Mha Dočista mrtvá je, když začne usychat od terminálu, tedy od vrcholku. Názorný příklad je zde

Aneb, dodatečně se hlásím do soutěže "zdechlin"

Offline Mha
příspěvků moje polička 29. ledna 2021 16:24

Stinvlka Tak tohle nevypadá na dobré umístění, nene.

A děkuji, ono ta rostlina není suchá, je jen jako holé dřívko. 

Offline Stinvlka
příspěvků moje polička 29. ledna 2021 16:52

Mha Holé dřívko? Jak to vypadá? Já jsem na podzim nechala Vandy dlouho venku a řekla bych, že za tento neutěšený stav může chaldno spolu s vlhkostí v úžlabí listů. Ony to nemají rády. Ale nevadí, aspoň se uvolní místo pro nějakou novinku

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 17:25
Reakce na Sweet Potato:

4n4 Stinvlka 

Díky za rady. Vyčkám tedy, jestli vystrčí ještě jednu nožičku.

jen tak dal. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 31. ledna 2021 15:48

Tak mám dotaz. Mnoho dotazů. Kromě kožichu, který jsem podedila, byly v pozůstalosti i květiny. Nemilosrdně jsem vyhodila mnohé suché pahýlky, domů jsem si vzala jen voskovky a anturii.

Mají nějaké speciální požadavky?

Umíte některá zaplest voskovky tak, aby udělala takový oblouk s květy? Prý je na to konstrukce. 

Od anturii musím odstrihavat květy? Aby se nevysilila rostlina? 

Zatím jsou zelené, tak asi dobrý.

A zítra ještě vyfotím tu nešťastnou orchidej k určení diagnozy:) 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 31. ledna 2021 18:50

Mha ad voskovka - zapíchla jsem do květináče drát vytvarovaný do kruhu a na něj ji furt vázala

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 31. ledna 2021 19:28

Mha Voskovce jsem zapíchla do květináče drát zohnutý do kruhu, který mi odpadl od sušáku na prádlo. Kytka je to fakt nesmrtelná, furt ji zapomínám zalívat, jak začnou odpadávat uschlé listy, zastřihnu, zaleju, a jsme zase kamarádky. Když se cítí zanedbávaná,  občas vykvete, a dost voní - ne  nepříjemně, ale v ložnici při spaní to může rušit :-) 

Offline Mha
příspěvků moje polička 31. ledna 2021 19:39

moora Isca Takže tam zapichnu drát a mám větvičky privazovat nebo je můžu napletat?

To o nesmrtelnosti kytky se mi moc líbí

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 31. ledna 2021 19:43

Mha Klidně naplétej, jediný problém je, že drát ji stačit nebude, a bude expandovat furt dál. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 31. ledna 2021 19:47

Isca A když by expandovala až neúnosně, dá se zaštípnout nebo to těžko nese?

A taky si myslím, že potřebuje přesadit, má takový květináč velikost basic nebo xs a rostlina je to celkem mohutná. Má ráda prostor na kořeny nebo ji mám nechat stisnenou? 

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 31. ledna 2021 20:01

Mha Asi bych přesadila, pro nový začátek, kdysi jsem vynašla, že květináč nemusí být moc velký, já mám takový mělký širší, misku prostě tak cca 24  cm. Při přesazení bych zakrátila, klidně hodně, a pak nechala pár roků bejt.  A vlastně ještě by neměla být na slunečním úpalu, světlo jo, ale spíš rozptýlené. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 31. ledna 2021 20:07

Isca Díky, kouknu se po domě, kde máme rozptýlené světlo.

Teď budu stejně všechny osluněné parapety potřebovat na sadbu

Offline Sweet Potato
39932 příspěvků moje polička 01. února 2021 08:50

Mha Když naroste moc, tak ji prostě šmikneš. To ušmiknuté můžeš nechat zakořenit. Koření pomalu, ale jistě.

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. února 2021 10:34

Díky všem, teď dám chudinku opadanou, ale živou. Mám něco dělat nebo stačí pasivní soucit? 

Offline Sweet Potato
39932 příspěvků moje polička 01. února 2021 10:53

Mha Není opadaná, listy jsou dole.