černá káva Aha, že ten výhon s miminem je samostatná rostlina? To mne nenapadlo. Díky.
Zkusím, až budu mít substrát.
černá káva Aha, že ten výhon s miminem je samostatná rostlina? To mne nenapadlo. Díky.
Zkusím, až budu mít substrát.
Jedno mimo se mi podařilo přesadit, nechala jsem ho udělat víc těch vzdušných kořenů. A u tří orchidejí jsem ho nechala, dítě je pomalu větší než původní rostlina a pravidelně kvete. Původní rostlina teda ne.
Sweet Potato Ano, normálně 'urvat' žádné velké ohledy
Stačí, když má 3 vzdušné kořeny, a nasadit do květináče. Ony to některé dělají, mně se například takto množí tato růžová drobnokvětá
Stinvlka Tak takovou růžovou drobnokvětou jsem měla a teď květy opadaly a zatím se neobjevuje nějaký vývoj či známka života. Jak se pozná u orchideje, že je dočista mrtvá ? Teď vypadá trochu jako spící strašilka.
Mha Dočista mrtvá je, když začne usychat od terminálu, tedy od vrcholku. Názorný příklad je zde ![]()

Aneb, dodatečně se hlásím do soutěže "zdechlin" ![]()
Stinvlka Tak tohle nevypadá na dobré umístění, nene.
A děkuji, ono ta rostlina není suchá, je jen jako holé dřívko.
Mha Holé dřívko? Jak to vypadá?
Já jsem na podzim nechala Vandy dlouho venku a řekla bych, že za tento neutěšený stav může chaldno spolu s vlhkostí v úžlabí listů. Ony to nemají rády. Ale nevadí, aspoň se uvolní místo pro nějakou novinku ![]()
Tak mám dotaz. Mnoho dotazů. Kromě kožichu, který jsem podedila, byly v pozůstalosti i květiny. Nemilosrdně jsem vyhodila mnohé suché pahýlky, domů jsem si vzala jen voskovky a anturii.
Mají nějaké speciální požadavky?
Umíte některá zaplest voskovky tak, aby udělala takový oblouk s květy? Prý je na to konstrukce.
Od anturii musím odstrihavat květy? Aby se nevysilila rostlina?
Zatím jsou zelené, tak asi dobrý. ![]()
A zítra ještě vyfotím tu nešťastnou orchidej k určení diagnozy:)
Mha ad voskovka - zapíchla jsem do květináče drát vytvarovaný do kruhu a na něj ji furt vázala
Mha Voskovce jsem zapíchla do květináče drát zohnutý do kruhu, který mi odpadl od sušáku na prádlo. Kytka je to fakt nesmrtelná, furt ji zapomínám zalívat, jak začnou odpadávat uschlé listy, zastřihnu, zaleju, a jsme zase kamarádky. Když se cítí zanedbávaná, občas vykvete, a dost voní - ne nepříjemně, ale v ložnici při spaní to může rušit :-)
Mha Klidně naplétej, jediný problém je, že drát ji stačit nebude, a bude expandovat furt dál.
Isca A když by expandovala až neúnosně, dá se zaštípnout nebo to těžko nese?
A taky si myslím, že potřebuje přesadit, má takový květináč velikost basic nebo xs
a rostlina je to celkem mohutná. Má ráda prostor na kořeny nebo ji mám nechat stisnenou?
Mha Asi bych přesadila, pro nový začátek, kdysi jsem vynašla, že květináč nemusí být moc velký, já mám takový mělký širší, misku prostě tak cca 24 cm. Při přesazení bych zakrátila, klidně hodně, a pak nechala pár roků bejt. A vlastně ještě by neměla být na slunečním úpalu, světlo jo, ale spíš rozptýlené.
Isca Díky, kouknu se po domě, kde máme rozptýlené světlo.
Teď budu stejně všechny osluněné parapety potřebovat na sadbu![]()
Mha Když naroste moc, tak ji prostě šmikneš. To ušmiknuté můžeš nechat zakořenit. Koření pomalu, ale jistě.
Díky všem, teď dám chudinku opadanou, ale živou. Mám něco dělat nebo stačí pasivní soucit?

Mha Není opadaná, listy jsou dole.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.