Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Janulik03
20125 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 17:54

Sweet Potato no mozno, v podstate to nie je kam strkať, ale teraz sa realizujem u deciek, poziadali ma o pomoc so zahradou, tak uz niečo máme . A sadila som travy ozdobne a pomedzi ne cesnaky a tulipany. D era si vzdy vyberie typ aky sa jej paci a ja zrealizujem. Uvidime co prezije. 

Offline Janulik03
20125 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 18:00

Ha! Tak budu aj u nas v lidli

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 19:57

Sweet Potato a ty cibule se zasazuji ted na podzim?

Offline eM
1740 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 20:22

Zarinya Ano, pomůcka říká "děti do školy = cibule do země"

Offline Sweet Potato
40107 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 20:23

Zarinya Ano, klidně až do listopadu. Jen nwsmí mrznout.

Offline Myrtila
5262 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 21:07

Prosim, poradte pestiteli-zacatecnikovi  Druhym rokem pestuju hokaido, vloni jsme meli par krasnych dyni, letos taky a k tomu nekolik takovych podivnych, viz fotka. Je to jedle? Nebo radsi vyhodit? Vsechno to roste na jedne rostline (mam jenom jednu), tyto podivne rostlina nasadila az pozde behem leta. Zatim jsem je nechala na rostline. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 21:34

Myrtila Na listech máš plíseň, což nevadí a plod máš asi vlivem včelky při opylování zkřížený s jinou dýní. Já bych jednu, pokud je zralá, rozřízla a pokud bude vizuálně ok, tak může být konzumována bez obav. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 21:42

Myrtila Tak jsem to ukázala kamarádce na víně a prý jde asi o virózu, pokud plod rozřízneš a to zelené prostupuje do dužiny, tak stopro. Kamarádka má vystudovanou Lednici teda, ale sadaře.

Offline Myrtila
5262 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 22:36

Kan Dekuju za nasmerovani, napadlo me, jestli to neni nejaka choroba. Takze to asi neni konzumovatelne? Ctyri dyne jsou krasne, ty asi snime, techto divnych je tam asi sest. 

edit: Tak kdyby to potkalo nekoho dalsiho, z reserse z netu, jedna se o mozaikovy virus, ktery prenasi skudci typu msice nebo trasnenky z plevele, nebo jinych napadenych rostlin. V podstate se tomu neda zabranit. Jsou k tomu nachylnejsi pozdnejsi odrudy, ale odolna neni zadna odruda. Na jednom webu jsem nasla, ze napadene plody jsou konzumovatelne, i kdyz muzou byt mene kvalitni, nicmene se mi nedari to overit jeste nekde jinde. 

Offline Garfie
28420 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 02:46

Myrtila Z těch bude cool halloweenská výzdoba! :-)

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 07:24

Zarinya já sázím cibule spíš až říjen/listopad, ty dříve zasažené mají potom tendenci rašit kolem Vánoc, před nástupem opravdové zimy.

Offline Myrtila
5262 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 08:13
Reakce na Garfie:

Myrtila Z těch bude cool halloweenská výzdoba! :-)

​Kdyz my jsme spis na to jidlo, nez na vyzdobu, no  Ale jo, rikala jsem si, ze se takove dyne vlastne prodavaji, a nenapadlo by me, ze jsou vlastne nemocne. 

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 15:52
Reakce na Janulik03:

Pinot Noir vies že som si to aj myslela, ze perovskia nie he pre teba? Nie je úhľadné, vlastne je to presne ako píšeš, ale to je to co sa mi na nich páči. Taka strapatost. A vzdor. Inak ked sa ostriha na jar nakrátko vyzerá potom lepšie.  Tak isto santa. Preto ju mam vzadu za ruzami pri plote kde nech robí čo chce. Na jar odstranim vsetko pri zemi a to je tak vsetko. Ale tu co som dala k chodniku pravidelne striham, potom je v pohode.

​Máš mě přečtenou

Já je stříhám nakrátko, šantu i několikrát, ale je to prostě křoví. . Šanta teda výborně splnila zadání - zaplnit nové záhony, než vyrostou ostatní trvalky, ale příští rok ji výrazně zredukuji. Vlastně chystám nový záhon, tak ji můžu přehodit tam. 

Zjistila jsem navíc, že mi obě rostliny smrdí.

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 16:58

Pinot Noir tyjo, to jsem ráda, že to má někdo taky tak! Já jsem musela šantu vyhodit, protože jsem vůbec nezvládala ten smrad. Stačilo, že jsem něco dělala opodál a už se mi dělalo zle. Nechápu, co ty kočky na tom vidí :)

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 17:04

bram smrdí nepříjemně, jo. Mám ji kolem té nové lavičky a to je extra blbej nápad. Odtud poletí jako první!

Offline Janulik03
20125 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 18:07

bram

Pinot Noir

Nejaku predstavu už o tebe mam. Si poriadna, všetko máš rada úhľadné a si okrem ineho aj vtipná a milay 

Šanta smrdí? Mne teda vonia priam uzasne. Som kočka?

Offline Sweet Potato
40107 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 21:41

Janulik03 Jasně!

Offline Sweet Potato
40107 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 21:42

Máte někdo zkušenosti se zimováním hebe? Konkrétně addenda.

Přežije v záhonu?

Offline viktorka_od splavu
49174 příspěvků moje polička 07. zaří 2022 21:48

Sweet Potato asi ne konkrétně tahle odrůda, ale jinak mi hebe přezimovalo v pohodě, chce to ale zalívat a dobrý je lehce přikrýt kdyby náhodou víc mrzlo. jednou mi právě takhle z jedné strany omrzlo, ale přežilo

Offline Garfie
28420 příspěvků moje polička 08. zaří 2022 04:50

Sweet Potato Janulik03 Hned jsem si vzpomněla na Macha a Šebestovou, jak učili Jonatána a kočku Micku slušnému chování "takhle přece nemohu chytat myši-a to už jako nebudu nikdy kočka nebo co?" a Mach řekl "ale jo, nebojte se, vy jste vlastně pořád kočka a jaká!"