Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline Emerald
2674 příspěvků moje polička 06. června 2017 23:13
Reakce na Vilemina:

Máte bod, je to racek. Já je u moře fotím moc ráda.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 06. června 2017 23:13
Reakce na Emerald:

moc hezké, škoda, že tam loď není celá.  a líbí se mně jak se značkou.

Offline Emerald
2674 příspěvků moje polička 06. června 2017 23:15
Reakce na Berta:

Nojo, když já na tu kompozici nemám při focení vždycky oko...

Offline Emerald
2674 příspěvků moje polička 06. června 2017 23:36

Další normandská flóra a fauna..

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 06. června 2017 23:53
Reakce na Emerald:

Moc hezké fotky, mák ladící se značkou je vtipný, rackové ukázkově pózujou a růže jsou něžně krásné v kontrastu se zdí.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 06. června 2017 23:56
Reakce na Berta:

Takovéhle úpravy mi nevadí, jen u některých tvých dřívějších fotek z přírody se mi ne že úplně nelíbila, ale přišla mi až trochu nepřirozená úprava barev.

Offline Emerald
2674 příspěvků moje polička 07. června 2017 12:27

Tady už je poznat, že jsme byli v Normandii - měla jsem tyhle fotky dát už včera, aby to bylo přesně na výročí.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 07. června 2017 12:57
Reakce na A666:

Já pořád přemýšlím o nějakém tom starém manuálním skle...

Neporadila bys tak, od čeho začít, nějaké  první na  zkoušení? Na Nikona..

přemýšlela jsem :

Pancolar 1,8/50mm MC electric

nebo :

Trioplan 2,9/50 V

ale ten nevím, jestli jde na Nikona, ale má  závit 42 mm, tak snad ano ..

Celkem se v tom ztrácím..

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 07. června 2017 13:35
Reakce na Berta:

Aby sel zavit M42 na nikon, je potreba redukce (nikon ma bajonet F), nejlepe s optickym clenem. Nejbeznejsi (a moc hezky kreslici) stare sklo ktere se takto prodava casto uz s redukci je Helios, ja mela 44-2/58 a dodnes me mrzi, ze jsem s tim prodejem prece jen jeste nepockala, nez jsem se naucila poradne s fotakem zachazet. Tak treba casem znovu.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 07. června 2017 18:49
Reakce na Berta:

Já pořád přemýšlím o nějakém tom starém manuálním skle...

Neporadila bys tak, od čeho začít, nějaké  první na  zkoušení? Na Nikona..

přemýšlela jsem :

Pancolar 1,8/50mm MC electric

nebo :

Trioplan 2,9/50 V

ale ten nevím, jestli jde na Nikona, ale má  závit 42 mm, tak snad ano ..

Celkem se v tom ztrácím..

Solanthis už odpověděla částečně za mě. předpokládám,ž e máš na Nikonu bajonet a ne závit, takže určitě budeš potřebovat redukci na M42 závit - ten má nejvíc starých manuálních skel. Redukce se dají koupit i za pár kaček z e-bay. Já kupovala vyloženě redukci z M42 na bajonet micro 4/3, který má Olympus. Jaké označení bajonetu má Nikon netuším..... No a co se týče objektivu pro začátek, nejčastěji doporučují ten Helios zmiňovaný Solanthis, protože se dá sehnat velmi levně (viděla jsem inzeráty víceméně za 700,-) a má krásnou kresbu - dost často jsou ke koupi i s redukcí. Já za sebe bych doporučila i ten pentacon 50/1.8 co mám já po tátovi, taky se dá se hnat docela levně, ale prý je dost rozdíl kus od kusu.

Taková obecná zásada co jsem vypozorovala bývá koupit si levné sklo, aby člověk zjistil, jestli vůbec chce fotit s manuálem a ošahal si rozdíly a pak se poohlížet po dalším. Další možnost je individuální kurz od Jana Skořepy - nabízí při něm vyzkoušení svých objektivů a zrovna ty tebou zmiňované tam má:

https://www.skorepa-photo.com/clanky/nove-individualni-kurs-fotografovani-se-starymi-manualnimi-objektivy-153.html

Tady je pak jeho hodnocení jednotlivých skel - zrovna ten trioplan hodnotí velmi dobře:

https://www.skorepa-photo.com/clanky/starosklicka-v-kostce-jak-je-vidim-ja-135.html

Anebo poslední varianta, zeptat se přímo ve skupině na FB. protože já mám zkušenost zatím jen s tím jedním manuálním sklem a na FB jsou lidé, co jich vlastní xy a jsou to fakt mnohem větší odborníci a většinou poradí. Mimoto doporučuju i sesterskou skupinu bazar starých skel (je na ní odkaz z té Fotíme manuálními skly), tam je vyloženě inzerce.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 07. června 2017 18:53
Reakce na Berta:

Jinak tady je ejště ěnco vyloženě k redukcím a adaptérům:

https://www.skorepa-photo.com/clanky/nasazujeme-manualni-objektiv-na-dslr-redukce-adaptery-zavity-a-bajonety-119.html

Pro Nikon f-mount
     jednoduše našroubujete adaptér M42/Nikon ale…
     Vzdálenost objektiv-čip u Nikon digitálních těl je o něco větší než vzdálenost objektiv-film u M42 kinofilmových zrcadlovek. Důsledek? S běžným adaptérem M42/Nikon zapomeňte na zaostření na nekonečno. Což tolik nevadí, stejně se starými skly převážně fotí na blízko.
     Pokud byste po nekonečnu opravdu toužili, kupte si adaptérs optickým členem. Ale varuji vás: optika těchto adaptérůbývá ve valné většině případů jak „vylisovaná ze dna pivní flašky“ a neskutečně zhorší obraz. Osobně používám adaptér BEZ optického členu.
     Zajímavou možnost pro Nikonisty nabízí některé ruské objektivy série A s výměnným A-adaptérem. Jde například o oblíbený dvacetilamelový Tair 11A nebo Jupiter 37A. U těchto objektivů lze původní M42 koncovku sejmout jednoduchým povolením tří šroubečků a nahradit koncovkou KP-A/N (kolco perechodnoe A/N), výrobce Zavod Arsenal). Po výměně získáte objektiv s regulérním f-bajonetem, který na Nikon zrcadlovkách bez dalšího ostří i na nekonečno.

Offline brrr
12270 příspěvků moje polička 07. června 2017 21:50
Reakce na Emerald:

Mi se nejvíc líbí ta se značkou.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 07. června 2017 21:56

Dnes po tréninku golfu.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 07. června 2017 21:57

Jinak děkuji za příspěvky k manuálním sklům,, vše nastuduji, o redukci jsem už věděla.

Offline 0zero7
11607 příspěvků moje polička 08. června 2017 21:59
Reakce na Camp_L:

Dekuju vsem za reakce a omlouvam se, nestihaaaam brutaaalne.

JJ, fotky jsou se Swiftsure International Yacht Race co byla 27. kvetna. Vylozene to neorganizuju per se, ale spolupracuju s organizatory velmi uzce. Bezvadna akce.

Kokoska ty maky jsou super, libi se mi ty z vetsi dalky jak prosvita slunce za mraky

Offline 0zero7
11607 příspěvků moje polička 08. června 2017 22:40
Reakce na A666:

Plachetnice super. Mě osobně se nejvíc líbí ta samotná na předešlé stránce a pak ta nakloněná na této A jen dotaz, Vaše práce má ěnco společného s palchetnicemi?

NO jak kdy, jsem Events Coordinator pro pristavni spravu Victorie, coz teda zni suse jak blazen, ale v podstate to znamena, ze cokoliv se deje na nasem "dvorecku" musi jit preze me, davam povoleni a pomaham organizovat zavody, koncerty, festivaly, charitativni akce, divadlo atd plus organizaci mezinaronich veletrhu. Je to super, aspon pro me teda prace jak delana, driv jsem delala management v tourismu a veletrhy, tak je to trochu podobny. Hlavne jsem i hodne venku na vode a na tech akcich hehe, takze cajk. zaplevelim fotkama, mame hezky "prostory".

Offline 0zero7
11607 příspěvků moje polička 08. června 2017 22:42
Reakce na Berta:

Všechny plachetky jsou pěkné a   také se mně nejvíc líbí ty samotné..jak je ta nakloněná, zkus na ní  srovnat  horizont, to půjde i  v mobilu..fotka bude pak podle mě lepší.  

JJ souhlas, ted makam cca 9.5 hodin denne protoze budu mit nejaky volno, v utery prilita maminka, takze nestiham vubec NIC haha.

Offline 0zero7
11607 příspěvků moje polička 08. června 2017 22:43
Reakce na Berta:

Golf i kytka super!

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 08. června 2017 23:47
Reakce na 0zero7:

Úplně vás vidím, jak s tím svým širokým úsměvem říkáte

Wellcome, ale jestli mi v přístavu budete dělat binec, rychle s váma vyběhnu, OK?

Offline Setare
942 příspěvků moje polička 09. června 2017 00:53
Reakce na 0zero7:

Fakt pekny to tam mate! Nahodou events coordinator neni zadna sucharina, moje kamaradka to delala pro jeden velkej hotel v DC a kdyz mel prijet Putin, tak ji poverili jako hlavni koordinatorku jeho pobytu v hotelu - protoze je prej z ty vychodni Evropy a tak ma stejnou mentalitu a bude urcite vedet, co Vlada potrebuje, aby byl happy