Guerlain

09. srpna 2014 00:04
Offline Mitzi admin
1486 příspěvků moje polička 18. února 2026 10:46

„Až zahoří Vega, na kůru chleba kříž udělej...“

To mi teď zní v hlavě a já mám neodolatelnou chuť hrábnout do strun kytaře jako v osmnácti a zkusit, jestli se mi vybaví nejen melodie, ale i zbytek textu.

Vega byla můj nejlepší nákup naslepo. Ze všech. Odměna za ty desítky proher, kdy jsem si něco představovala, ale realita se představě v lepším případě nevyrovnala, v horším minula. U Vegy to bylo naprosto naopak. Toužila jsem po ní "jen" do sbírky. Jen po tom překrásném předmětu, ne po její duši. Pro nesběratele může tohle znít nepochopitelně, snobsky, hloupě, možná i svatokrádežně, ale pokud tvoříte "malé muzeum", tohle prostě občas děláte. Nikdy jsem nebyla obchodník, nikdy jsem nic nepořídila spekulativně, nikdy jsem nic neplánovala prodat (jen občas jsem ochotná něco "obětovat" a nebo se rozdělit). Dokonce nic ani netoužím vlastnit. Já ty krásy jen chci uchovat. Ale dost o mně, v hlavní roli je tu Vega.

Jacques Guerlain se zřejmě dnes "obrací v hrobě", neboť byl ve třicátých letech na vrcholu tvůrčích sil, ale kompozici tvořil rok nebo roky. Co do počtu dnes vychrlí dům Guerlain za kvartál tolik "novinek", kolik jich šlo na trh během celých třicátých let. Nicméně i po devadesáti letech si svět pamatuje minimálně čtyři z nich, a to nepočítám Liu, protože ta vznikla na sklonku let dvacátých. Ale Sous le Vent, Vol de Nuit, Coque d'Or a Vegu vyjmenuje každý z parfémových nadšenců.

Jak voní Vega tu popsalo už tolik lidí, že je to nošení sov do Athén. Jednou větou je to "nejlepší verze Pětky, co si dokážete představit", ale tenhle popis by k autorovi byl neuctivý. Takže to napíšu jinak. "Vezmi křupavé aldehydy z Pětky a DNA rodiny Guerlainů, přidej pugét květin a všeho tam dej ten jediný správný poměr." Vznikla tak jedna z nejjasnějších hvězd parfémové produkce dvacátého století. Ne, není to moderní, ale ve své době rozhodně byla. A dnes je to klasika, legenda, ztělesněná elegance třicátých let. Takhle podle mě voněla Miss Lemon (sekretářka Hercula Poirota), ale pochopitelně ne v práci, to by (dle jejích slov) bylo "vyloženě nevhodné". :)

Offline Miru
16602 příspěvků moje polička 18. února 2026 12:08

Mitzi 

...noo...

Teď jsem četla Tvoji recenzi, Tvoje emoce

s vůní Vega a

(pak jsem dočetla i ostatní v databázi),

ale u Tvých slov jsem začala být normálně naměkko, bylo to jak stavidlo(..!)

u těch dalších už regulérně skleněné oči...,

a zase k Tvým slovům, brada se mi klepala, sevřelo se mi hrdlo...

Ano, TOHLE jsou parfémy,

to je přesně ono, když člověk z flakonu cítí lásku k řemeslu,

vášeň,

kus života nacpaného do malinké skleněné nádobky

(jako mini potvrzení, že se to/cokoliv... opravdu stalo/zápis střípku z lidského žití),

když při nadechnutí automaticky přivírá oči a nechá se prostě unášet samotnou krásou...

Moc Ti přeju ten nádherný vnitřní pocit, který určitě máš!.

Offline Mitzi admin
1486 příspěvků moje polička 18. února 2026 13:05

Miru no a teď zase mám skleněný oči já

Jo, je to tak. Nejsem člověk, který by si idealizoval meziválečné období, protože mi o něm vyprávěla babička (ročník 1900). Když to člověk má z první ruky a ví (ne se domnívá, ale VÍ), jak se za krize žilo a že babi třeba tejden nejedla, ačkoli měli s dědou malou továrnu na oplatky (firmičku jim později komunisti ukradli, ehmmm "znárodnili",  ale to je zas jiný příběh). Taky vím, že babička svůj jeden parfém (jednu lahvičku) používala několik let. A vím, že to byl Guerlain, ale Vega to být nemohla, protože babi žila v Paříži ve druhé polovině dvacátých let (takže Mitsouko nebo L'Heure Bleue, bohužel mám jen krabičku a flakón se mi nedochoval, tak nevím, který to byl). Ale představuju si tu dobu úplně jasně. Dodnes si při pohledu na to, co se dochovalo, uvědomuju kontrast těch dvou období. Tehdy a teď. Tu skromnost běžných lidí nižší a střední třídy. A víš co? Posledních 5 let mě ta nadprodukce všeho (parfémy nevyjímaje) a všeobecně moderní skuhrání, jak se lidi v Evropě dneska mají "špatně" dokáže naprosto vytočit. Asi stárnu. Dojímá mě poctivé řemeslo, maximální možná kvalita, rozvaha, vkus, elegance... hodnoty, které tolik chybí a které uvolnily místo "popularitě" za "každou" cenu. Jako by už o ty skutečné hodnoty a půvab vůbec nešlo. Jde už jen o pozornost.

Smutné.

Offline 33lejaby
697 příspěvků moje polička 18. února 2026 13:55

Miru 

Extraity v Guerlain v Praze stojí 17 000, obsah 50 ml. 

Offline Korsičanka blogger
13431 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:03

No, pozdrav, to je o 3 250,- víc než přímo od Guerlaina

Kdo si ale umí zaslouženě a tvrdě vydělat, tomu budiž okamžitý nákup přán

Offline blackviolet
3455 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:20

Mitzi Mluvíš mi z duše. A ještě k tomu nezanedbalné ekologické hledisko, protože nadprodukce všeho generuje i nadprodukci odpadu. Raději podpořím menší firmu, která dává důraz na řemeslné zpracování a její výrobky jsou klasické a kvalitní a vydrží dlouho (oblečení, boty, kabelky, cokoliv). A je teď těžké najít takovou vůni, která přečká roky.

Offline alibi blogger
4205 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:39
Offline Miru
16602 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:45

Mitzi 

(naprosto Ti rozumím, ve všem...

..akorát, že já se nevytáčím((i když vím, že to myslíš v nadsázce/chápu to)),

"jen" si vybírám to, co vyhovuje mně, ve všem,

a prostě plynu...)

Offline Miru
16602 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:47

33lejaby Korsičanka 

...no, "ty vole"...

Jako ten pražský Guerlain - nechápu sídlo v Paříži, že to dovolí?!?...

Z x důvodů...

Hm, jinak - přesně, pokud by mě některý z nich fakt dostal do stavu extáze,

tak proč ne...

Offline 33lejaby
697 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:56

Korsičanka Miru 

Mne až zpětně po mých nákupech došlo, jak draze jsem nakoupila, protože jsem těch flakónů nakonec v Dlouhé koupila 5....

Dnes už vím, že kdybych si koupila na otočku letenky do Paříže, vyšlo by mne to levněji i s těmi letenkami. 

Jsem poučena pro příště

Offline Miru
16602 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:58

33lejaby 

...no ale, zas tam jsi vážená zákaznice!

Tak to má své výhody aspoň, ne.?

Offline Korsičanka blogger
13431 příspěvků moje polička 18. února 2026 15:14

33lejaby .no ale, zas tam jsi vážená zákaznice!

Ty ti musely snést modré z nebe, ne?

Trochu žertuju, protože v Paříži, Bruselu...by to tak asi byloU nás nevím.

Offline Mitzi admin
1486 příspěvků moje polička 18. února 2026 17:52

33lejaby já taky loni nakoupila s velkou přirážkou a o to víc mě pak mrzelo, že na poslední (fakt ne malé) účtence ani nemám načtené body do věrnostního programu... a jen dva vzorečky, žádná mini...  když jsem viděla na instagramu dárky, které existují a vedle toho jsem k opravdu drahému nákupu dostala plátěný "pytlík", tak doufám, že za ty bodíky ještě něco bude. Nutně bych potřebovala aspoň kabelkáč.

Přirážka jednoho mého limitovaného flakónu by zaplatila celou letenku. A loni jsem nekoupila jen jeden parfém.

Rozumím, že ten luxus, že si můžu všecko vyzkoušet, není zadarmo, chápu, že musejí i vydělat... ale to přece je už v ceně, ne? Vždyť v té Paříži jsou taky testery a prodavačky a další náklady... 

Příště opravdu zvážím výlet, až zas budu rozhazovačná  

Offline Mitzi admin
1486 příspěvků moje polička 18. února 2026 18:02
Reakce na Miru:

Mitzi 

(naprosto Ti rozumím, ve všem...

..akorát, že já se nevytáčím((i když vím, že to myslíš v nadsázce/chápu to)),

"jen" si vybírám to, co vyhovuje mně, ve všem,

a prostě plynu...)

​Ano, částečně v nadsázce, ale částečně doopravdy, viz co psala blackviolet - to množství odpadu.

Např. loni měnil Dior objem flakónů exkluzivní kolekce. A byl nějaký výprodej? NEBYL! Kam teda všechny přišly? Vyhodit. Vyhodí statisíce za zásoby každého butiku. Kdyby to vyprodali na charitu, na včely, na deštnej prales... ne! Likvidace a je hotovo.

Nicméně s tímhle fňukáním a vztekáním jsem teď ve špatném vlákně a doufám, že aspoň ty nové Allegorie nebudou zbytečné.

Offline Miru
16602 příspěvků moje polička 18. února 2026 18:10

Mitzi 

...hmm, tak ať jsme v tématu - tak jim napiš.

Napiš jim, že až zas nastane stejná, obdobná situace/změna designu, atp., že by jsi ráda něco odkoupila, že jsi sběratel(přidala bych fotky Tvé sbírky) a nebo návrh, ať udělají dražbu s těmi už "off" flakony - pro sběratele a milovníky vůní by to bylo super!.

(a sami sobě by tím udělali, myslím, bezva reklamu, možná i tip pro další značky...)

Za dopis nic nedáš, jen trochu svého času a kdo ví..?.

Offline Woody
příspěvků moje polička 18. února 2026 18:43

Mitzi Miru 

Fandìm dopisu, kreativitě a úctě ke vzniklým produktům ducha ve hmotě.

Lìbì se mi ta kreativita nápadu Miru. Mitzi budeš jako kometa, která proletì světovým šmé ... možná to bude let bez povšimnutì, možná zazářìš.

Pár takových mailů jsem v jiném než parfemovém kontextu napsal. Naposled jsem chtěl darovat nenošené cool boty, navìc raritku. Psal jsem jedné české ,,cool,, značce. Odpověděli mi jednou větou v omezeném mentálnìm kontextu, že majì spolupráci s někým jiným. Nepovedlo se, ale zkusil jsem to.

Offline 33lejaby
697 příspěvků moje polička 18. února 2026 19:02

Mitzi 

Já měla štěstí že jsem u Guerlainu natrefila na stejné prodavačky, které si mne pamatovaly. Byly to moje první nákupy u Guerlainu, a je fakt že jsem postupně během necelého měsíce nakoupila vůně přes 83 000, (i limitku) takže jsem dostala vzorečků vícero, i taštičku s miniaturkami právě za ty věrnostní body. Ale taky je fakt že jsem natrefila na prodavačku, která mi nabídla za nákup vzorečky, a na výběr ze 2 kusů obyč kosmetické taštičky, což mne vzhledem k utracené částce prekvapilo.

Teď už vím, že pokud zase zatoužím, tak se dá na otočku na 1 den zvládnout Paříž letecky.

A ještě se musím opravit. Extrait nebyl za 17 000,-  ale 16 500.-

Offline blackviolet
3455 příspěvků moje polička 18. února 2026 19:30

Mitzi 33lejaby Vždyť to nemusí být hned letenka do Paříže, do Vídně je to blíž. Nägele & Strubell má kromě normálního prodeje v přízemí, kde jsou taky L'Art & la Matiere, taky Guerlain Salon de Parfums. Dá se tam mailem zarezervovat termín a mít top service. Za stejné ceny jako jsou v Paříži. Včetně francouzského šampaňského

Offline 33lejaby
697 příspěvků moje polička 18. února 2026 19:45

blackviolet 

No tak super, dobré vědět 

Offline Miru
16602 příspěvků moje polička 18. února 2026 20:02

blackviolet 

...no, prosím.!

Tu Prahu fakt nechápu a ani Paříž, že to toleruje...