...hm. "Bezva"
Guerlain
Potřeboval Guerlain novou L'Heure Bleue?
Odhlédnu-li od řady L'Art & La Matière, která se běžně nekoupí, tak od Mon Guerlain (2017) nevznikla žádná velká mainstreamová novinka.
Nový flakón, nový název, nový akord.
Takže skutečnou novinku už potřeboval.
A tak tu máme novou barevnou variantu flakónu, nápadný nápis a uvnitř líbivou kompozici bílých květin s naprosto jasnou DNA Guerlinade.
Nacházím špetičku citrusů a hned současně vodní tón (Cascalone) a žvýkačkový pomerančový květ s jasmínem a kosatcem. Osobně tenhle sladký mix preferuji, nemám moc ráda živočišné, máslové ani výrazně omamné květiny. Ta jedlá sladkost fakt není hloupá, je spolu s mořskou notou promyšleně návyková. Vanilka je hebká, lehoučká a zároveň je celková dochuť tonkově-mandlová. Výdrž na oblečení více než 24 hodin.
Lámala jsem si hlavu, odkud ten pocit znám, včera jsem vyzkoušela tři své bílokvětinové oblíbenkyně, ale nakonec na to kápla Miru.
Vybavil se mi můj první Shalimar Souffle. Kupovala jsem si ho u moře a mám proto jeho akord navždy v paměti smíchaný s mořským vzduchem.
Obě tyto vůně mají společný moderní Guerlainovský konstrukční princip. A to moře mi do SS akordu dodala sama příroda.
Použití Cascalone potvrdila CEO Guerlain Gabrielle Saint-Genis pro Vogue. Takže moje domněnka má potvrzení. Je tam záměrně "mořský" tón a v kombinaci s kosatcem, OTNE, ambroxanem a vanilkou je jasné, proč je mi to tak blízké.
Vnímám že nevoní jen synteticky, ale jistě se objeví hodně recenzí, které to budou popírat a budou vnímat jen "vůni pro aviváž", tedy syntetiku. Já obsahu nic nevytýkám, vytkla bych jen recyklovaný název pro úplně novou vůni.
Proč se nemohla jmenovat třeba Bleu de Marée nebo vznešeněji Iris d’Outremer?
Zasloužila by si evokovat moře barvou, obsahem i jménem.

Takhle ji vidím, musela jsem si na to smíchat dvě své fotky do jedné...
...tyhle barvy se Ti povedly!.
Až mám husí kůži...
Mitzi díky za recenzi
. podle toho, jak píšeš, by si ta vůně zasloužila jeden z tebou vymyšlených názvů![]()
Korsičankatak já ji mám teď na papírku a pro mě vlhká omítka a nasládlé kytky. Pudru tuna. Na ruku jsem neměla odvahu to dát ... A vzpomněla jsem si přitom na Valentino poudre
Mitzi
Foceno 20:38 - takže to byla L'Heure Bleue. Parfémy tvořit neumím, fotit se mi občas zadaří.
A tuhle fotku mám už tři roky na ploše svého notebooku, mám ji fakt ráda vzhledem k mnoha smyslovým propojením.
Myslím si, že právě skrze tuhle fotku chápu, že L'Heure Bleue od D. Jelk není pokus o reinterpretaci parfému L'Heure Bleue, ale je to pocit o reinterpretaci modré hodiny. Jak by ona do čichové roviny převedla vůni modré hodiny. A je vcelku logické, že má po sto letech k dispozici jiné materiály a možnosti, změnil se obecný vkus, přibyly restrikce a taky je potřeba tvořit relativně levně, protože se nevyrábí malé série, ale desetitisíce kusů.
...rozumím.
Vlastně jsem se před pár dny zamýšlela, že sice my se často "vztekáme", co teď vzniká za vůně,
ale ono to odpovídá době, společnosti, rytmu života obecně.
Prostě rychlospotřeba, efekt na první dobrou, byznys ve všem
(čest vyjímkám).
Proto parfémoví fajnšmekři musí více hledat a nebo se vrací k lety prověřené klasice.
No, třeba za takových padesát let se ti noví mladí budou vracet k vůním z dneška, jako my nezřídka saháme do minulého století...![]()
Miru Proto parfémoví fajnšmekři musí více hledat a nebo se vrací k lety prověřené klasice.
Souhlas.![]()
Miru Proto parfémoví fajnšmekři musí více hledat a nebo se vrací k lety prověřené klasice.
Souhlas.![]()
alibi Valentino neznám. No, jsem napjatá.![]()
No, a jinak jsem samozřejmě taky nesmírně zvědavá, jak budu novinku vnímat.?.
To, že bude dost jiná než klasika, nepochybuji.
Je úplná pravda, jak píše Mitzi , že měli vytvořit novou vůni.
Jenže ta by se nejspíš tak neprodávala.
Jako ždímat jde La Vie Est Belle nebo Good Girl, ale Guerlain.?
Ve vší úctě - nehorázné.
(leda zase, jako u Chanel - natáhnout novou generaci ke značce, a z těch nových se možná někdo stejně k té klasice pročichá)
Miru Já bych chtěla, aby byla pravdivá moje domněnka, že tyhle velké domy chtějí zároveň zachovat klasiku pro staré zákazníky a zároveň chtějí (musejí) vydělávat. Což dneska znamená nejen kličkovat mezi restrikcemi, ale taky být vysoce na očích. Plnit sítě a časopisy nutným obsahem a současně přimět lidi si o tom psát a povídat jako teď my tady. Třeba i nesouhlasně, ale budit zájem. Takže? To funguje.
Chci to prostě vnímat tak, že DÍKY moderním parfémům poplatným vkusu lidí, kteří v obchodech utratí své peníze, můžou tvůrci pak dělat i to umění.
Tuto novou mořskou Modrou považuji taky za umění, jen trošku jiný druh než byly parfémy z roku 1912. Pomůžu si světem výtvarného umění. Kdybych byla hodně bohatá, budu mít na stěnách asi staré Mistry a současné malíře. A protože tak bohatá nejsem, mám jen jednu olejomalbu, jednu autorskou koláž a v ostatních rámech po stěnách autorské fotografie. Všechno to je umění. Když jsem svému oblíbenému fotografovi posílala nedávno fotku z obýváku, pochvaloval si, že visí v dobré společnosti a věřím tomu, že by to stejně okomentovali i autoři koláže a olejomalby. Není nutné mít stejný vkus, jen je fajn mít vkus.
Jo, taky občas napíšu bez obalu, že se mi něco nelíbí, nevolám po umlčování kritiků a po tom, že recenze musí být jen kladná, to vůbec. Jen je fajn si uvědomit, že parfém si vybíráme stejně jako muziku. A stejně jako vedle sebe v jednom (mým) přehrávači koexistují Bach, Vivaldi, Beatles, U2, Safri Duo, Weeknd, Alice a David Stypka, tak vedle sebe na poličce budu mít Modrou z roku 1912 i z roku 2026. Nebudu je porovnávat mezi sebou, to nedává smysl. Budu je jen porovnávat s mým vkusem. Líbí? Nelíbí? Chci to nosit? Mám na tohle dnes náladu? Jsem to já?
Korsičankatak já ji mám teď na papírku a pro mě vlhká omítka a nasládlé kytky. Pudru tuna. Na ruku jsem neměla odvahu to dát ... A vzpomněla jsem si přitom na Valentino poudre
Protože tam jsou "stejné" ty kytky (kosatec, tuberóza) pod vanilkovou peřinkou.
...jasné, tomu rozumím![]()
![]()
Mimochodem -
Notino už má novou L' Heure Bleue, včetně doplňkového sortimentu
Miru hehe, ked som včera volala do Dlouhé (a objednala si ju odtial) tak som ich otazkami na doplnkovy dortiment uplne zmiatla ![]()
...hmm, jestli nemlží oni schválně...
Mitzi Krásný popis a krásná fotka. Dostanu se k vyzkoušení až příští týden a už jsem napjatá. Jen ten vodní tón, snad nebude moc výrazný, akvatické tóny ve vůních nemám ráda. Doufám, že tohle bude výjimka tím celkovým zpracováním.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY