Mám tu vedle sebe Byredo - Blanche a LM Parfums - Aldhéyx. V jedné věci jsou si bohužel rovny: když si namažu ruce krémem, jeho vůně na pár chvil hravě přehluší obě zápěstí, a za dvě tři hodiny je víceméně po všem.
Blanche mi v úvodu docela připomíná La Tulipe - vůně květin je jemnější, ale vlhkost vzduchu odpovídá květinářství. Pokud bych hledala asociace s bílým prádlem, našla bych je nejlépe přímo v prádleně, kde se už vyprané kousky chladí v aviváži s trochou škrobu. Pak vlhkost ustoupí a zasype mě pocit, jako by někdo roztrhl peřinu (bílou, jak jinak) a z ní se na mě začala valit peříčka. Cítím i něco jako křídu. V nose to trochu šimrá a trochu drhne. Ráda jsem ji poznala, ale kamarádky nebudeme.
Aldhéyx bych za ten úvod zulíbala. Křupavé, jemné, překrásné aldehydy. Bílé prádlo, ale taky vzduch a slunce. Pro někoho, kdo nemá na sušení ani balkon, natož zahradu, vůně k nezaplacení. Po pár minutách zesládne a zpudrovatí. Je moc hezká, ale výdrž má opravdu tristní.
Nějakou podobnou vůni (aldehydovou, "bílou") bych na nastávající období brala. Nakonec asi sáhnu po klasice White Linen - i když těch hyacintů a vůbec kytek je tam na mě po rozvonění trochu moc. Nebo máte jiný nápad? Znám ještě Chemise Blanche - taky to není úplně ono. Chanel 5 L´Eau je zbytečně krotká a nedrží na mně vůbec.