Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline svěženkář blogger
722 příspěvků moje polička 13. února 2021 19:18

wendulka Zajímavé, že ty vůně jsou většinou lepší než ten čas strávený v těch knihovnách a archivech.  Asi, že to jsou vůně, zhuštěný zážitky.

euridike Ad Ivan Blatný. To je záludná otázka v této koronavirové době! 

Básníka ano, je velmi mile výrazově osobitý.

Já rád skoro všechny básníky... prosím pěkně. 

Miluju W. Blakea ale mám rád i Morgensterna, Reynka, Závadu i Skálu, Hraběte... Shakespearovy sonety.

Offline slniecko admin
19459 příspěvků moje polička 13. února 2021 19:32
Reakce na svěženkář:

Miru Díky. Mne láká kombinace tabáku/kouře/kadidla s ovocem, lejlépe citrusy.

​To by Ťa mohli zaujímať vône Papillon Rouge

722 příspěvků moje polička 13. února 2021 19:36

domenica  Spojení poezie a recenze, krásné!

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 13. února 2021 19:43

wendulka 

Vůně knih, knihoven a studoven je úžasná. Vedle milovaného a majestátního Klementina mám na nejvyšším žebříčku taky Libri Prohibiti, tam teda vedle knih a tisků a vůně toho všeho taky pro lidi, kteří tam pracují. No a samozřejmě, Library Visit mám už na seznamu parfémů k vyzkoušení. :-)

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 13. února 2021 20:23

svěženkář 

... zvláštní, Morgensterna jsem si v hlavě jela zrovna dneska několikrát, Vzdech i moje milované Koleno... A ještě bych přidala Bondyho k výčtu... A Wernische. A Šárku Smazalovou. A Filipa Topola. A dost už...

722 příspěvků moje polička 13. února 2021 21:25

euridike Jak jsem mohl vynechat Wernische? Bondy nemůže chybět! 

Smazalová... smazat, vymazat, vymazán.. vymazán!

Podprahově pod Prahou!

Koleno v jakém překladu? Bondyho nebo Hiršala? (Už mi v hlavě šrotuje vlastní překlad... teď to z hlavy nedostanu.)

Offline Martula
1784 příspěvků moje polička 14. února 2021 08:05

White Peacock Lily (D.S.Durga)

Pořád přemýšlím..proč bílý páv? Čekala jsem něco, co si v hlavě spojím s bílým peřím (nadýchanost, čistotu) nebo s paví vznešeností. A zatím tady mám řízně křupavou jarní vůni, která je všechno možné, jen ne nadýchaná, čistá nebo vznešená. Je zelená, lehce svíravě nahořklá (grep), sytá a šťavnatá. Mírně indolická (jasmín), ale ne moc, převažuje pocit nakopávací svěžesti.
Oficiální popis mluví o osamělém pávovi letícím nad liliemi a o modravé mlze v dalekých lesích. Ano, to by asi šlo. I kdyžy z toho páva je tady jen závan vzduchu od mávajících křídel a modravá mlha možná vystihuje slanou spršku, která se na závěr na liliích objevuje. A čím dál víc se mi vybavuje Carnal Flower - neomamná variace na Carnal Flower, zelenější, liliová, podobně laděná. Podobně sytá a úderná.
Unisex. Velmi příjemné překvapení od značky, kterou jinak zatím neznám a rozhodně musím prozkoumat :)

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 14. února 2021 10:25

Martula 

Krásná vůně, stejně tak krásná recenze /i doprovodný obraz/...

Offline andry spravce
2931 příspěvků moje polička 14. února 2021 10:31

svěženkář euridike s tim Krchovskym jste me ted hezky primeli zavzpominat... kdysi jsem byla na autorskem cteni jako doprovod skalniho fanouska, identifikovana jako jedina osoba zpusobila k tomu byt touto akci oslovena citovat nic nebudu, vybavi se mi same mene poeticke

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 14. února 2021 10:38
Reakce na andry:

citovat nic nebudu, vybavi se mi same mene poeticke

​No to mně právě taky...  

/Třeba ta o státní hymně a ta, co začíná slovy "mé milé je dnes dvacet čtyři" - no taky nebudu citovat.../

Offline andry spravce
2931 příspěvků moje polička 14. února 2021 10:47

euridike jo, neco v tom smyslu

Offline Martula
1784 příspěvků moje polička 14. února 2021 10:58
Reakce na euridike:

Martula 

Krásná vůně, stejně tak krásná recenze /i doprovodný obraz/...

euridike 

Děkuji Po delší době opět značka, která ve mně budí nadšení. Moc mě láká zkusit Rose Atlantic a Italian Citrus.

722 příspěvků moje polička 14. února 2021 11:00

andry Je to tak.

euridike 

722 příspěvků moje polička 14. února 2021 13:59

Punčový dortík

(19-69 Female Christ)

Sladká holčička celá v růžové, ač tak nevinná nejsi. Ač tak působíš, nevím už, zda Tvému obdivnému pohledu věřit. A přece... něco na té dětské nevinnosti je opravdové. Ta nezralost skrytá za pózou ledové královny, uměřené mladé dámy na úrovni... a ta roztomilá rozpačitost... bezstarostnost a radost z dárků.

wild horses

Childhood living 
Is easy to do
The things you wanted
I bought them for you

Proč hrajeme ty hry? Když ani Ty ani já tomu ani na chvilku nevěříme... 
Ty neumělé pokusy o manipulaci, rádoby hádky, kdy argumentuješ, jak to bylo... a přitom dobře víš, že ne... jak to bylo. Ta póza rozmazlené princezny, které někdo ubližuje či jen rozhodí a popudí, když to není podle jejích představ... to přece nejsi Ty! A nebo jsi i to ty? Žijíci v klamu, že máš nade mnou převahu, když přehlížím tvé pokusy mne přimět, abych dělal, co chceš... přehlížím  bez blahoskolonnosti, bez agrese, bez handrkování a smlouvání jak dva trhovci... kdo co dostane, kdo dosáhne svého... zatímco Ti plním přání a dělám vše pro to, aby ses cítila komfortně a milovaná... má rozmazlená princezno! Vždyť víš, kdo jsem a co cítím! Anebo ne?

Graceless lady 
You know who I am
You know I can't let you 
Slide through my hands

A stejně mému srdci nic nezabrání Tě milovat! Ani Ty, ani tvé vzorce chování, zranění z dětství a předchozích vztahů. Ani to, že se cítíš bezpečně, jen když máš vše pod kontrolou... Nechávám Ti svobodu, o kterou se mnou bojuješ... má vyznání Tě utlačují, má láska je závaží, protože není pod kontrolou, je divoká jak stádo koní. Žene se za Tebou... a Ty to cítíš tak, že žene, uhání Tebe...

Wild horses 
Couldn't drag me away
Wild, wild horses 
Couldn't drag me away

Všechno to snesu, obvinění i slova, co zraňují. Bezvýchodné místo, když míjíme se. Když nejsi s to se změnit. A víš to. Přiznáváš. Dobrovolně. A pak tneš do živého, aby ses mohla stáhnout do sebe. Přijímám rany a nedám nic najevo, jen čistou lásku...

I watched you suffer 
A dull aching pain
Now you've decided 
To show me the same
No sweeping exit 
Or offstage lines
Could make me feel bitter 
Or treat you unkind

Už to nejde... už to nedám. Když mi říkáš, že mne znáš. A myslíš, že Tě uháním jak laň, kupuji si Tvou náklonnost... Nebo to jsou jen hry, hry na city... útočíš, jakmile naslouchám a přizpůsobuji se Ti... chceš mne spoutat a kontrolovat... a mé srdce bězí za Tebou, jak splašení koně!

Wild horses 
Couldn't drag me away
Wild, wild horses 
Couldn't drag me away
I know I've dreamed you 
A sin and a lie
I have my freedom 
But I don't have much time

Ale já potřebuju svobodu, ten nezdravý vztah mne dusí... dobře víš, kdo jsi a kdo jsem... ale nevyjdeš z ulity... Proč hrajem ty hry... proč říkáš mi lži? ...snad chceš jim věřit? Zlomená důvěra, když chceš jen bezpečí, kontrolu, co umrtví vše krásné, co je... bylo.

Faith has been broken 
Tears must be cried
Let's do some living 
maybe next time...
Wild horses 
Couldn't drag me away
Wild, wild horses 
We'll ride them some day

Sladké děvče v růžové, žádná dámička... sladká jak punčový dortík s cukrovou polevou. Pretty Woman v rozpacích... až na to nejstarší řemeslo samozřejmě.

Jeden střik a za cucání eukalyptového bonbonu si v prosluněné zahradě (květiny v pozadí, kašmeran) dáte punčový dortík (nekonečná sladkost smíchaná se stejně intenzivním pačuli; rebarbora a pár červených plodů).

Neskutečná siláž i výdrž! Sladké děvče v růžové.

Offline janejane
656 příspěvků moje polička 14. února 2021 14:07

Osiris  (Sylaine Delacourte)

Vybavila se mi Secrets du Paradis Rouge od Jul et Mad.

Sladký pomerančový květ a pomeranče. V obou vůních je tohle spojení moc pěkné a zřetelné a obě vůně svým způsobem spojuje.  Obě vůně vyznívají tak trochu jako sladká kořeněna marmeláda. Secrets  je plnější, intenzivnější, prostě jiný rukopis, jiný autor.  V Osiris je méně medu, ale sladká je taky dost, občas přechází z prašné do krémovější podoby a naopak.

Secrets du Paradis Rouge je jako sluncem zalitá krajina, přináší radost a povzbuzení. Osiris tato poloha,… hloubka chybí.

Edit. ...stejně mám pocit, že tady někdo opisoval...

Offline janejane
656 příspěvků moje polička 14. února 2021 14:54

Stairway to Heaven   (Jul et Mad)

Prosím, jen ten úvod, ten neuvěřitelně čistý chladivý horský vzduch prosycený kapkami vody a citrusů.                               

Proč se po docela příjemném kosatcovém krému s růží do vůně vkradlo tolik ostrého štiplavého, úderného a agresivního mýdla!  Je rušivé, poutá pozornost, odvádí od krásy kolem. Stejně se ten mýdlový opar ke konci „zašpiní“ a my jsme rádi, že se po celodenní tůře můžeme jít omýt.

Offline Korsičanka blogger
13410 příspěvků moje polička 14. února 2021 15:13

janejane Ahoj Jani, už jsem tě dlouho nečetla. To je škoda, že J+M nemohou číst zdejší recenze - snad by se brzy pochlapili a vrátili se aspoň ke starým krásám!

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 14. února 2021 15:22

svěženkář 

...tak to je bomba.!...

(...jako by jsi psal o mně a o... Sama bych nikdy neměla vůbec koule na to, takhle se odkrýt. Ale když už jsi to napsal, můžu to přiznat - jo, takhle jsem to měla/mám s...)

Takže naprosto rozumím, chápu...)

A ta fotka druhé holčičky/dámy je kouzelná

722 příspěvků moje polička 14. února 2021 16:11

Miru  Díky a drž se!

Tak já ty koule mám. Kdyby ne, nebyl bych chlap. 

PS: Taky mi to chvilku trvalo, než jsem to pustil ven. Ale když jsem poslouchal Wild horses od stounů, říkám si. Pěkně to vystihuje... a za dalších pár měsíců to píšu sem jako recenzi na vůni... asociace, no.

Offline alibi blogger
4204 příspěvků moje polička 14. února 2021 17:19
Reakce na Martula:

White Peacock Lily (D.S.Durga)

Pořád přemýšlím..proč bílý páv? Čekala jsem něco, co si v hlavě spojím s bílým peřím (nadýchanost, čistotu) nebo s paví vznešeností. A zatím tady mám řízně křupavou jarní vůni, která je všechno možné, jen ne nadýchaná, čistá nebo vznešená. Je zelená, lehce svíravě nahořklá (grep), sytá a šťavnatá. Mírně indolická (jasmín), ale ne moc, převažuje pocit nakopávací svěžesti.
Oficiální popis mluví o osamělém pávovi letícím nad liliemi a o modravé mlze v dalekých lesích. Ano, to by asi šlo. I kdyžy z toho páva je tady jen závan vzduchu od mávajících křídel a modravá mlha možná vystihuje slanou spršku, která se na závěr na liliích objevuje. A čím dál víc se mi vybavuje Carnal Flower - neomamná variace na Carnal Flower, zelenější, liliová, podobně laděná. Podobně sytá a úderná.
Unisex. Velmi příjemné překvapení od značky, kterou jinak zatím neznám a rozhodně musím prozkoumat :)

​Je z toho cítit, JAK tě ta vůně zaujala. A obraz je překrásný