Lavande Poivre Noir (L'Occitane) - slaboučký závan dřevité suché levandule, přecházející do slaboučkého nasládlého pižma. Intenzita takřka efemérní (černý pepř v názvu pro změnu spíš virtuální), což nevylepší ani sebedelší výdrž.
Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?
Paradoxe Radical Essence (Prada) - přesolený a trochu připálený popcorn...a vydržel dost dlouho, než ho přebila štědrá porce syntetiky. A pak přišel "Radical", neboli radikální obrat - rozvoněla se do temné neroliovky s navlhlým sladkým santalem.
Osmanthus Abricot (L´Occitane) - dozrávající meruňka v podobě nesladké slupky se zeleným lístečkem kombinované se sladkou šťávou a lehkým květinovým tónem. Bohužel jí rychle došel dech a sklouzla do univerzálního pižmového základu. Intenzita mizivá, výdrž jakbysmet.
Free d'Homme Costume National
V noci a chladu kamarádì s úplňkem kadidlovka jednoduchá trochu divná a proto ne nudná. Plátek citronu macerovaný v přeslazeném heřmánkovém čaji, zapečený v celofánu, prosvìcený sálajìcìmi krystaly kadidla. Je to taková city urban svatozář. Potřebuje vnìmánì s odstupem. Hodila by se do řady Series Comme des Garcons.
Těsně u kůže se odehrály poněkud náročnějšì epizody : po citronovém výpeku prašný nahořklý šafrán v mžiku stal se hebkou kůžì, aby v mžiku zgumovatěl a zatavil se do dirty fetish vibrace lidské pokožky, což typuju na složky cist a šáchor. Kadidlo se s tìm trochu bije.
All Of Me Floral (Narciso Rodriguez) - sirup Lesní směs (pamětnice si možná ještě vzpomenou), vodou naředěný. Rozvoněla se do generické směsi "dřevo-kytky-ovoce" se značně syntetickým jakožepudrovým dojezdem. Nízká intenzita jeví se býti výhodou.
Sublime Tonka (Roberto Cavalli) - nakyslý dřevitý balzám, jemně zakouřený, v dojezdu lehce olejnatá pelargonie, poprášená nasládlým pudrem. Jednoduché a povedené.![]()
Perfect Absolute (Marc Jacobs) - sladce dřevitá, s jemným semišem a trochou ambry - je příjemná a zajímavě chladivá, ale vůně je "vzdálená" (jako za ledovým sklem). A začala se pomalu ztrácet, až se ztratila úplně. Škoda, našlápnuto měla dobře...
Cherry Ambition (The 7 Virtues) - nutno přežít naštěstí rychlý začátek v podobě intenzívních třešňových bonparů vhozených do husté třešňové šťávy. Ovšem po rozvonění kouřově ambrové temné třešně, s minimem ovocnosti, zato lehce kořeněné a s květinovými tóny. Tohle je hodně povedená vůně, navíc sytá, s velice solidní intenzitou a výdrží.![]()
Turmeric Latte (2024) (Lush) - kurkumové latté v prášku jsem kdysi balené v pěkné plechovce dostala, 1x udělala a s přemáháním vypila. Zkoušení Tourmeric Latté jsem proto nepřekvapivě oddalovala. Zcela zbytečně - je to prachová pryskyřice s akorát tak štědrou porcí koření (jemná kurkuma a špetka nesladké skořice). V dojezdu pak výrazná podoba s fordovskou Tobacco Vanille, ale v jemnější a uhlazenější podobě.![]()
Atelier des Fleurs: Violette (Chloé) - lehoučká dřevitá fialka s převahou zelených lístečků, po rozvonění jemná nasládlá vůně čerstvě otevřeného sáčku s fialkovými bonbony. V dojezdu pak kytička suchých fialek vložená do herbáře. Je jemná a něžná až trochu moc, ale na kráse jí to neubírá.![]()
Super Fairy (Lush) - nejdřív ovocná žvýkačka Pedro a potom citronový Vitacit. V dojezdu lehký závan oslazeného kondenzovaného mléka. Je to docela pěkné, ale jako cílová skupina se necítím.
The Scent Parfum Edition for Her (Hugo Boss) - lehce svěží začátek v podobě broskve obalené v semišové kůži. postupně přecházející do zakouřené ambry s se suchým vydroleným tabákem a praženými kakaovými boby. Není ale na ní nic gurmánského, převládá kombinace ambry a tabáku se semišem, kakaové boby hrají pouze druhé housle. Od téhle značky nemívám u dámských vůní žádná velká očekávání, o všem o to většího překvapení jsem se dočkala. Kvalitou se naprosto vymyká celé řadě The Scent a mainstramu vůbec. Bohužel je to limitka, velice obtížně sehnatelná (jak jinak).![]()
Abiba (Lush) - otevřená dřevěná kořenka, ze které se line vůně sladkého pepře, nového koření, ale taky závan mrkvové natě a usychajícího vetiveru. Vše je zahaleno hedvábně sladkým kouřem, který se v dojezdu obloukem vrátil zpět k vetiveru. Jedna z nejpovedenějších vůní od Lush, kterou znám.![]()
Viva la Vita (Eau de Parfum) (Avon) - úderná a laciná zeleně-ovocně-květinová pižmovka. Pro mě bolehlav.
L'Interdit Angélique Rouge (Givenchy) - rozsekaná a nikterak svěží zeleň i s dřevnatými stonky, zaobalená v ovocné sladkosti. Rozpínavost zeleně postupně ztlumily bílé květy s dominantní krémovou tuberózou, ke které je po rozvonění přidal i lehký pomerančový květ s podkresem suché pačuli. I tahle odnož se povedla.
...mohla by jsi ji, prosím, porovonat s ostatními verzemi, které znáš, ve smyslu "sladkosti", "hustoty", "zelenosti", "dřevitosti", "krémovosti", atdp. .?.
![]()
Takhle komplexni porovnání je asi nejlepsi provest na vlastni kuzi. Nebo nakoukni do DTB, vse, co hsem zkousela (a hlavne co me u te ktere verze zaujalo, tam je).
...to jsem četla...![]()
A ještě, prosím, kdyby jsi měla možnost zkusit vůni Forever Gold Laura Biagiotti -
pěkné složení a dokonce ji ne jednou přirovnávají typově k původní Venezii EdP...
Daisy Wild Eau So Intense (Marc Jacobs) - sladká rebarborová žvýkačka, později místo rebarbory trocha tuberózy. Ono by to vlastně nebylo špatné, pokud by se dojezd nezvrtnul do přespříliš synteticky vyznívajícího ambroxanu.
Vidím, že jsme dnes čichaly k témuž :-). Ta původní Wilde mi tak hrozná nepřipadala.
Naštěstí jsem to přebila růžemi od Novellisty
a nesu si domů vzorky Lataffy a N. Rodrigueze.
Ta první mi taky připadne lepší - tu bych snad i mohla (občas) nosit.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje