Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Beranka
414 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:54

Vosina On ten současnej stavební zákon sám o sobě zas tak blbej není, v praxi pro nás úředníky použitelnej je. Teda mluvím o stavebním řádu, já vůbec nedělám územní plány třeba. Ale ten digitální systém, ten je dobrej jenom z malé části, a to, že je pohodlné psaní a doručování. Nefunguje intuitivně, ale když si nějaký postup člověk naučí a osvojí, tak to zas tak složitý není, nicméně je to wopruz, jak to není intuitivní. Jinak to teda je galimytyáš, např. najít projektovou dokumentaci a pak si ji přečíst tak, jak by to mělo být za sebou poskládaný, to je teda čurbes. 

Bartoš, podle mě a kolegů, nejvíc podcenil tu provázanost a zkušební dobu. Asi to myslel dobře, že nechtěl, aby to dělala stará známá na ODS navázaná firma, ale uchopil to nějak zbrkle. A to už se nenapraví, jen se teď slepuje a problémy se háží nějak do virtuálního prostředí, kde je nikdo nenajde.

Offline prďola
4427 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 15:33

Beranka Úplně prvotní a fatální Bartošova chyba byla naprosté finanční podseknutí projektu! Tím si hned v úvodu pod sebou podřezal větev, protože mu v projektu tím pádem na nic nezbývaly zdroje (tj. např. na lidi pro řádné otestování a případné opravy).

Původní rozpočet pod Klárou Dostálovou byl 1,9 miliardy Kč, Bartošův plánovaný rozpočet jen 650 milionů Kč. Sice to vypadalo na zdánlivou úsporu cca 1,25 miliardy Kč, ve skutečnosti se projekt mnohem víc prodraží i nad původní rozpočet.

Vysloveně amatérská chyba hned na začátku...

Offline rysamona
1095 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 18:40

Beranka já tedy povazuji ten zákon za úplně blbej. Konstrukce dodatečného povolení kde zkombinovali řízení z moci uredni a řízení na žádost a další.  

Offline Beranka
414 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 20:16

prďola proste tu zakázku Bartoš prováděl jak naiva.

Offline Beranka
414 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 20:17

rysamona na tom nevidím nic divnýho nebo obtížnýho z hlediska praxe.

Offline prďola
4427 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 20:32

Beranka jj, i když neumím posoudit kvalitu výstupu a použitelnost samotné aplikace, spíš se na to dívám z pohledu projektového managementu... a to pro mě bylo nepochopitelné už od začátku. 

Offline barbucha blogger
35246 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 00:31
Reakce na prďola:

barbucha Dobrý koment, díky!

Jen bych si ho dovolila doplnit o ne nepodstatný další rozměr... 

Tak ona má v hrsti nejen Rusko, ale "překvapivě" i USA, protože společně s Japonskem drží ne úplně zanedbatelný balík státních dluhopisů USA, jejichž splatnost v následujích 3 letech je pro Trumpa noční můrou - Čína by měla dostat cca 25–30 mld. USD na úrocích ročně a s objemem jistiny cca 200–250 mld. USD ročně, Japonsko o něco málo víc.

​Já si tak představuju, co se stane, až Číňan jednoho dne ani z rusáků, ani z Donalda už nevyrazí ani cent

Rusáci na armádu vynakládají prakticky 50% státního rozpočtu (zbytek mizí v černý díře, rozkrade se, rozfrcá), takže na nějaký rozhazování aka splácení dluhů mít nebudou (a nikdy neměli - kdo z nich kdy něco vyrazil?!):

(via Viktor Janiš na FB)

No a Donald má taky dost hluboko do kapsy a bude hůř... tak až se tihle dva dlužníci šprajcnou, co si asi laskavý věřitel počne? Na jeho místě bych se už začala bát  V tomhle teda vkládám důvěru v první řadě do rusáků, anžto jim veškerý smlouvy a závazky odjakživa sloužej jen k vytírání zadnice (a nejen pro nedostatek toaletního papíru)...

Offline Samara
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 07:42

notna ad pozvanka, pristupove rozhovory - divala jsem se zpatky na ten bukurestsky summit v roce 2009, kdy uz se resila pozvanka pro ukrajinu -  pro byla velka britanie a usa, proti nemecko, francie a jeste nekdo - argumenty tech zemi uz tenkrat byly vicemene stejne, jako je situace tedka (usa hura, fran+nem- bacha rusko) - a putin rekl, ze to vnima jako ohrozeni. Urciti komentatori si dovolili poukazat na to, ze kriminalita na ukrajine je fakt vysoka. No a pak prisly vojenska cviceni nato na ukrajine v roce 2015, 2017, rusko odpovedelo cvicenim v belorusku, do toho stale! pokracovala valka na ukrajine na tech separatistickych uzemich a do vseho usa v celem tomto obdobi posilaly miliardy dolaru ukrajinske armade a celkem otevrene ji vyzbrojovaly. To mi celkem pripada, ze ta zakladna by tam ve finale proste byla. Co se tyce toho, ze kazdy stat si muze urcit kam chce jit..no to je hezke, ale jak jsem uvedla vyse - pro rusko to byla takova bezpecnostni hrozba, ze z toho mame valku. Ted teda si musi ukrajina sama vyresit jestli ji to za to stalo. Ukrajina neni ke dnesnimu dni schopna financovat chod sveho statu - to platime my, obnovu a lecbu veteranu taky zaplatime my a amici shrabnou nerosty. V tomhle kontextu mi postoj, ze ukrajina muze byt v nato bez ohledu na nazor ruska, a to zrejme i za cenu valky a kolapsu statu, proste nesedi. Kypr ma okupovanou pulku uzemi a nikdo mu nepomaha, zadnych sankci na Turecko jsem si nevsimla. O narusovani uzemi pobaltskych zemi nevim, ale samozrejme to pripoustim, vsak to uz bylo ve Sverazu narodniho lovu, jak tam na finske rybare vystrkovala periskop ruska ponorka. V poradku to neni. Vyhlasime kvuli tomu rusku valku? Co potom? 

Offline Samara
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 07:55

Vosina ze ve Vite jede 99% stavebnich uradu neni drb ale realita, a ano, urednici jsou s ni spokojeni pravem, ta firma reagovala vzdy na vsechno ochotne a kvalitne, to byl proste priklad, kdy mensi podnikatel pracuje vyborne, tak po zasluze ziska odberatele. Proc na Vitu Bartos nakydal tolik spiny jsem nikdy nepochopila. Stavebni zakon je jina cast pribehu a bohuzel ta mnohem horsi. Je pravda, ze zadat ho na zacatku advokatni kanceri Havel a spol. byla neuveritelna sprostota a bylo to protiustavni, o tom zadna. To, ze MMR aspon vyrobilo nejaky protinavrh je bohuzel furt lepsi vysledek. Jo, bordel je v tom desnej, zrovna to Brno je krasnej priklad, potvrzuju ;-) Popisu personalniho kolapsu v Brandyse verim beze zbytku a bohuzel je to caste. Myslim, ze se lidi budou jeste divit, co vsechno se jim postavi za barakem "legalne" i nelegalne. 

Offline SunEclipse
3415 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 11:03

Samara hm, tak pokracovala valka v separatistickych uzemich...a kdepak se tam asi tak ta valka vzala? Paralely s predvalecnou situaci  v Sudetech jsou zrejme..jen priznivcum Ruska ne. 

Offline RoSa
9995 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 11:50

SunEclipse já na ty paralely se Sudetama taky myslim, ale s těma poválečnejma... možná měli hned po vzniku Ukrajiny těm milovníkům Ruska z těch oblastí sbalit čemodány a nakopat je do pr... a třeba by byl klid? on to už po vypuknutí války zmiňoval v televizi nějakej politolog, že to Ukrajinci asi taky měli takhle udělat... a byla by tím odstraněná ta "příčina konfliktu", o který Putin furt mele

Offline prďola
4427 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:47

RoSa Žádná příčina ani "příčina" by odstraněna nebyla, páč ten ruskej skřet drží tezi " Kam vstoupí noha ruského vojáka, tam je to naše". Ale souhlasím s tím, že by to měl aspoň o fous těžší 

Offline Samara
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:58

continuity tys psala tohle : Protože Lavrov se několikrát nechal slyšet, že chtějí zpět celý bývalý východní blok

- ale to v tom clanku cos davala odkaz nic takoveho nemuzu najit. Lavrov rika, ze nechce vojaky nato na uzemi byvalych uzemi a pozaduje snizit jejich pocet pred rok 1997. To, cos psala, v clanku podsouva jeho autor Svamberk vetou: rusko pozaduje zvratit vyvoj..a ani on to teda nerika takhle.

Jsou to vyznamove rozdily. Nekdy je hranice mezi dezinterpretaci a dezinformaci tenka. Pak se tezko domluvime :-).

Offline continuity
41958 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:57

Samara ano, chtějí zpět tu sféru vlivu, tady vysvětleno včetně těch dopadů na nás (odemčeno). 

https://vikend.hn.cz/c7-67777430-11rrfj-c8f79ff684f68dd

Offline Samara
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 22:46

continuity ocenuji odemceni, dekuji ti, ale nechci riskovat odtajneni kvuli nazoru pana Housky. Zbytek mi opet sezral mobil, ja bych to uz odpiskala. Jenom teda se podivim, kdyz tolik komentatoru tak dobre vi, co Putin zamyslic proc nam teda v roce 2009 rovnou nerekli, hele pozveme ukrajinu do nato a pak budeme valcit s ruskem a vsichni prijdete o tretinu uspor a levny plyn. Fakt se bojim aliance rusko cina turecko a tu jsme proste vyrobili jen kvuli tomu, aby nato mohlo mit zakladnu u ruskych hranic. No nic, vic mi vadi, jak moc jenlidem jedno, ze chcipaj motyli a ze je sucho kvuli vybetonovane krajine. 

Offline RoSa
9995 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 22:56

Samara Čína si Russáka připravuje jak prase na porážku...

Však již v r. 1964 prohlásil čínský komunistický diktátor Mao Ce-tung: „Velikou část našeho území okupuje Sovětský svaz. Před 100 lety se zem na východ od jezera Bajkal stala ruským územím a od té doby jsou Chabarovsk, Vladivostok, Sachalin a další oblasti součástí území Sovětského svazu. Ještě jsme jim nepředložili účet.“…

více zde

Offline Samara
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 23:03

RoSa ano, a pak budeme za prase my, jak se to to libi?

Offline RoSa
9995 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 23:12

Samara za těch 7 minut jsi to asi nepřečetla, že ne?

jsme jim taky zabrali území?

Offline continuity
41958 příspěvků moje polička 27. srpna 2025 00:45

Samara ja se tvoj email nedozvím, pokud si to přečteš, pokud jde o tohle. 

Ne je tam popsáno, co Rusko deklaruje, že chce a jaké budou důsledky pro nás. Pokud se nato stáhne z bývaleho východního bloku, zůstaneme tady poměrně sami za sebe a pak teprve budeme muset zbrojit. Nebo neustále riskovat, že nás pri každém kroku, který nebude Rusku po chuti budou tlačit. 

Jak řekl klasik Varšavská smlouva byla jediná obranná aliance, která napadala vlastní členy. 

Rozšiřování nato je pro Rusko jenom záminka. Nato jaktezivo nevyslalo směrem na Rusko jedinou střelu, což se nedá tvrdit o opačném směru. 

Offline Vosina
příspěvků moje polička 27. srpna 2025 07:26

Já jsem to okno s žádostí o zadání e-mailu drze vykřížkovala, přeskočila a v klidu dočetla až do konce.

Ten (patrně) tlak z ruské strany jsme si jednou už vyzkoušeli, a sice na podzim 2021, kdy se sešly nízké zásoby plynu, probuzení průmyslu po lockdownech a fakt, že Gazprom bez vysvětlení dodával méně, než měl. Výsledkem byla plynová krize, pád několika dodavatelů a exploze cen plynu. Ta se přelila do stavebnictví, výroby hnojiv a dál. Já tou dobou musela hodit do koše povolený projekt na už tak nijak velký dům, protože by nás ceny za stavební materiál zruinovaly (třeba u cihel z osmi set tisíc skok na milion stopade). Udělat si autorizaci a překreslit ho na ještě menší, kde jsem šetřila každý centimetr, a částečně z recyklovaného materiálu. Táta řešil razantní zdražení právě hnojiv. My jsme se s tím nějak vypořádali bez ztráty morálky a za cenu velké dřiny, ale jiní lidé takové štěstí mít nemuseli. A to jídlo si koneckonců kupujeme všichni. 

Osobně si myslím, že kdybychom měli jako stát dát na Putinova přání, půjdeme maďarským a srbským směrem. Přes Maďarsko jsme jezdili do Rumunska, cestou se tam třeba i zdrželi, a úplně dobrý pocit ze stavu té země nemám, zvlášť z venkova. V Srbsku jsem byla jednou jeden den v jejich části Banátu a to posoudit neumím.

@Beranka Já jsem momentálně ten na druhé straně Portálu stavebníka a kolikrát jsem teď v situaci, kdy nevím, jestli to, podle čeho se snažím projektovat, nebude po příští smršti novel zase jinak a jestli se to nestane ještě v průběhu povolování. No dali jsme se na vojnu, tak musíme bojovat, jak říkal můj děda.