viktorka_od splavu protoze si myslim, ze AS rozpoctu rozumi, tak jsem ta, kdo "adoruje"? Presne kvuli tomuhle me ty debaty na internetu nebavi, kazdej zacne nejakym osobnim utokem nebo nenapadnym shazovanim. Prosimte, koho bys teda na rozpocet nasadila ty, koho adorujes ty?
Aktuální česká politická situace
Samara Oceňuji tvoje příspěvky. Pro mě je to vhled do jiného světa. Jestli bude čas, snad rozepíšu se taky více. Vypíchnu, že je zřejmé, že čteme jiné informační zdroje. Protože třeba podle mě do NATO nikdo UA netahal, byla to její iniciativa. Od rozpadu SSSR se UA chtěla vydat evropským směrem a chtěla usilovat o vstup do NATO i EU. Rusko si stanovuje podmínky jako kdyby byla UA stále jejich. Jednou je to uznaný suveréní stát, Rusko nemá žádné právo jako reakci na to, co dělá, ho napadnout. O vstupu UA do na NATO se stále jen jednalo, pokud vím, nebyl určen ani termín. O konfliktu na Krymu se podle mě psalo, to máme taky rozdílné info. Mě velmi udivuje tvůj argument, že všichni byli na Rusko zlí, protože neposlouchali, co si Rusko přeje. Tohle já vnímám naprosto rozdílně. Rusko může vyjádřit své požadavky, může se o tom jednat, ale při nevyslyšení nemá žádné právo vstoupit s vojskem na území jiného suverénního státu. Ještě bych pochopila zbrojení nebo jinou aktivitu u hranic na svém území. Ale to je tak asi vše.
To je jak kdyby Rakousko, kterému se nelíbí Temelín prostě řekl, vy nás neposloucháte, co po vás chceme, tak u vás uděláme pořádek krátkou vojenskou operací a žádná dostavba JE nebude. Z historického pohledu je to taky jejich území. Jako UA pro Rusko.
Samara ja bohuzel zadneho favorita nemam. pokud tedy nejsi volic ano, tak se omlouvam, spatne jsem to pochopila.
viktorka_od splavu To ne, pochopilas dobre to, ze Ano asi volit budu. Ale nemam pocit, ze bych je adorovala, to moc nechapu takovy prirovnani. Ja byla velkej fanda Piratu sveho casu, dokonce jsem se k nim hlasila na nejakou pozici odbornou. Jenze .. co predvedl Bartos u digitalizace me hodne vyvedlo z idealu. Proste clovek voli to nejmensi zlo. Vy mate pocit, ze s Babisem nas obsadi rusaci a vyzerou nam pokladnu a ja mam pocit, ze Fiala a spol zijou ve sklenene vezi a nicemu moc nerozumi ( a bitcoin afera je teda strasna vec).
notna Jen kratce - spis je to jako kdyby si Cina stavela vojenskou zakladnu v mexiku u hranic s usa. Pises pekne, zkusim zitra rano jeste neco zformulovat .
Samara ne ten prvni pocit nemam. ten druhy jo.
notna Jen kratce - spis je to jako kdyby si Cina stavela vojenskou zakladnu v mexiku u hranic s usa. Pises pekne, zkusim zitra rano jeste neco zformulovat .
Tak to je naprosto šílený argument. UA jen s NATO jednalo, jeste nebylo ani členem. Základna NATO nemela vůbec žádné reálné rysy. Rusko melo jednat taky. Vubec nesouhlasím, ze je nikdo neposlouchal. Rusko bylo vzdycky uznáváno jako světová velmoc a tak se s nim i jednalo.
Jen tak mimochodem Čína dokonce narušuje vzdušný prostor i výsostně vody Japonska. A pořád se to řeší jen na úrovni jednání. Neni z toho válečný konflikt. Rusům k nim nikdo nelezl a stejně oni nakráčeli na UA. A pokud se nepletu, Rusko tohle narušování stále dělá i Pobaltským zemím. To je taky od Ruska v pořádku?
K té digitalizaci: Osobně si myslím, že Andy by měl Fialovi líbat ruce, že v roce 2021 vládu sestavoval místo něj. Ono by se to Dostálové rozsypalo pod rukama personálně při přesunech úředníků na centrální stavební úřady. Přesně jak to dopadlo v Brandýse při stěhování úřadoven z Prahy (změna pracoviště, změna smluv a smluvních podmínek ne k lepšímu, následně výpovědi a řešilo se, kdo nám teda vydá to závazné stanovisko, když na úseku nikdo nezbyl) a jak se to sype údajně teď v Brně. Bartoš udělal tu fatální a naprosto pitomou chybu, že nechal narychlo přeorat ten IT systém v naivní snaze rozetnout takřka monopol jedné stávající firmy (na Vitě podle drbů jede až 90% stavebních úřadů, dlužno dodat, že si ten podíl vydřeli časem a kvalitním produktem, tady u nás ho mají úředníci rádi). A nedělám si iluze, že ta firma s Dostálovou minimálně nejednala, aby je do státního centrálního systému nějak pustili, protože v tom lítají obrovské prachy.
Stavební zákon obecně za Dostálové, za Bartoše i za toho nového ministra je teda průšvih, který se látá za pochodu, protože pořád vylézají nedomyšlená místa a bugy. A ještě dlouho budou, ať tam bude sedět kdokoli. Ty koncepční věci prostě už nějak neumíme a ve snaze postihnout v paragrafech všechny možné a nemožné situace se vháníme do roští nepřehlednosti.
Pobaltí se obává zcela oprávněně, a na pozoru by se měla mít celá Evropa. Vždyť jedinej, kdo vyhrožuje prakticky všem, jsou jen russáci...
A pro Putlera je vedení války jediná záchrana, jak se udržet... Čečenci, na jejichž mrtvolách se dostal k moci, by mohli vyprávět! Dokud bude naživu, žádnej národ nebude v bezpečí. I kdyby se Ukrajina totálně vzdala... tak je ihned na řadě to Pobaltí. A pak další...
K tomu Martin Jaroš na Facebooku (pěkný, ale dlouhý, sorry):
Pojďme si říct, o co Trumpovi a Putinovi vlastně jde - a proč se čeští chcimíři tragicky mýlí v Putinovi a proč se Trump mýlí ve všem.V komentářích se můžete podívat na rozhovor s JD Vancem, jedním z největších hadů, co se dnes po planetě plazí. Viceprezident Vance tam říká, že vlastně všechny války - třeba i druhá světová - se rozhodly vyjednáváním. To je samozřejmě blbost. Ta druhá světová válka, o které jsem se učil já, nebyla rozhodnuta zdvořilým povídáním u stolu. "Vyjednávání" vypadalo tak, že Spojenci roztřískali nacistickou armádu na západě a rozbombardovali Německo, Sovětský svaz rozdrtil německou armádu na východě, dobyl Berlín, Hitler se zastřelil a ti nacističtí pohlaváři, kteří přežili, byli pověšeni. Tak byla rozhodnuta druhá světová válka. Nebyl to úplně raut nad lososovými chlebíčky.Vance tohle samozřejmě ví, protože je to chytrý chlapík a má i slušné znalosti historie. Proč tedy říká zjevné lži? No vytváří krytí pro Trumpa, aby tento mohl donekonečna "vyjednávat s Putinem" a tím dávat Putinovi čas. Vance samozřejmě nechce ráznou akci, nechce, aby se Ukrajina bránila na plný ceres a aby třeba Rusko zatlačovala. Proto taky Trump na jaře zakázal Ukrajině používat americké zbraně hluboko v ruském území. Trump si chce s Putinem povídat, a to hodně pomalu.Všichni samozřejmě vidíme, že Trumpovo "vyjednávání" k ničemu nevede. Putin si to užívá a dál útočí - snaží se ulamovat další a další kousky Ukrajiny, protože čas hraje pro něj. Čím později dojde k příměří nebo míru, tím větší území si Putin utrhne. To je mimochodem tragický omyl českých chcimírů. Chcimíři ve své naivitě volají po míru, ale nechápou, že jejich temný pán ve skutečnosti s mírem nijak nespěchá. Kdyby Putin opravdu chtěl mír, tak konflikt ukončí do hodiny. Ale on bude klidně válčit dál celé měsíce a celé roky - dokud bude mít pocit, že na frontě získává. Proč mu jde na ruku Trump a Vance? Trump má dlouhodobě bláznivou představu - přímo osobní mánii - že se může s Ruskem spřátelit a spolu s ním se tak postavit Číně. To je jeho hlavní geopolitická ambice a sen. Trump vždy kritizoval Bidena, který podle něj dohnal Rusko a Čínu ke sblížení a tím zásadně ohrozil rovnováhu sil v neprospěch Ameriky. Trump se snaží rusko-čínskou koalici rozbít a věří, že tímto svým příspěvkem vstoupí do historie. Je to zároveň reverze tzv. nixonovské strategie. Prezident Nixon uprostřed studené války v roce 1972 navštívil Peking a zahájil opatrné tání americko-čínských vztahů, aby izoloval Sovětský svaz a mohl ho snáze uzbrojit a porazit. Což se později Reaganovi opravdu podařilo. Trump se nyní snaží o podobný tah v opačném gardu. Trump tedy potřebuje srdečné a dobré vztahy s Putinem, a opravdu tomu starému baziliškovi podlézá, že je to až trapné. Protivná malá Ukrajina Trumpa irituje, protože brání plnému sblížení s Ruskem. Válku je potřeba nějak "vyřešit", ale tak, aby Putin viděl dobrou vůli Ameriky. Čína je tak důležitá pro budoucnost Ameriky i světa, že Ukrajina vedle toho neznamená nic - akorát ten hloupý Zelenskyj to nechápe a pořád otravně bzučí a žádá o zbraně proti Putinovi. O názor Evropy se Trump příliš nezajímá - to je taková kamarádka, která sice může prskat, ale kterou má Amerika tzv. "jistou", protože Evropa stejně jiné možnosti nemá.Trumpův velký cíl - tichá aliance s Ruskem - je samozřejmě blbost. Trump myšlení Rusů vůbec nechápe. Uzavřít spojenectví s Ruskem je asi tak snadné jako se kamarádit se vzteklým psem. Dřív nebo později se na vás stejně vrhne. Celá ruská historie je patologický mix velikášství a komplexu méněcennosti. Z toho vyplývá až paranoidní snaha o bezpečnost Ruska a aktuálního kremelského režimu. O nic jiného Rusům nikdy nepůjde. Proto taky Varšavská smlouva vstoupila do dějin jako nejkomičtější aliance v dějinách - jediné obranné "spojenectví", které napadalo jen vlastní členy. Třeba nás v roce 1968. To jsou Rusové, to se nikdy nezmění. Jakákoli dohoda s Amerikou proto nikdy nebude mít ani cenu toho papíru, na kterém bude napsaná.Naopak Čína má s Ruskem vztah mnohem pevnější, protože má Rusko v hrsti. Putin to dobře ví. Od roku 2013 měli Putin a čínský prezident Xi Jinping neuvěřitelných 40 osobních schůzek - a věřte, že to Putin nedělá proto, že by Xi vyprávěl tak dobré vtipy. Rusko Čínu potřebuje (projevuje se to i teď během války) a zároveň se k ní lísá, protože dobře ví, jak jsou jeho pustiny na východě zranitelné. Tenhle vztah nemá Trump šanci oslabit a převrátit na svou stranu.Takže co tu sledujeme? Naivního Trumpa, jehož velká hra s Ruskem a Čínou skončí stejným fiaskem jako jeho jiné velké nápady. Naivní proruskou pátou kolonu v Česku, která si myslí, že Moskva si přeje mír. No a nás blbečky v Evropě, kteří se shodujeme na tom, co by bylo tzv. morálně správné - rázně pomoci Ukrajině a vytlačit Rusko z jejího území - ale nemáme zřejmě faktickou sílu a rozhodně nemáme politickou odvahu to udělat.Je to bláznivý svět a bylo by lepší v něm být právoplatným hráčem. Nebo hru alespoň chápat. Ale bohužel...
Samara no tady se neshodnem, 10 let zpět se Ruskem jednalo jako s nejlepším spojencem. už po začátku valky jsem měla na pohovoru jednoho kandidáta, takto absolventa bezpečnostních studií, který na to téma psát bakalářskou práci, tak jsem si ji otevrela a cele to bylo na téma, jak ta spolupráce s Ruskem pěkně jde, jednání na nejvyšší urovni atd. tehdy byl ten rozdíl uplne neuvěřitelný.
A ty požadavky třeba tady týká se to i nás, celé Pobaltí má slepenou prdel, že se pustí i do nich. Pokud jseš ochotná podhodit Rusům Ukrajinu, týká se to i Estonska, Litvy a Lotyšska? Protože je to stejný princip, akorát oni to spolu s námi "stihli".
Poláci zbrojí o 106, ač je tam společnost rozdělena, tak v tomto panuje naprosté shoda. Když jsme tam byli na dovolené, tak v polských zprávách jako Highlight dne bylo nějaké cvičení spojenců.
No tady se prostě neshodnem, ale ke cti ti slouží, že na rozdil od mých známých na Slovensku s podobnými názory alespoň nemáš ten plán "B" - no tak se odstehujeme do Rakouska.
barbuchamusím říct, že Trump předčil moje nejhorší obavy.
Já o něm nikdy neměla iluze. Ale děs a hrůza to je.
continuity ja už žiadne očakavania nemám, už len zvedavo sledujem...
akurát mám problém, že on chrlí rýchlejšie, než ja stíham sledovať.
.Invaze byla tenkrat ve stredu a v pondeli vecer uz mel prislusny odbor ministerstva vnitra hotovy(!) zakon o azylu pro ukrajince a zrychlenem přidělování obcanstvi, ktery pak sel do vlady. Jelikoz jsem nikdy tak rychlou praci na zakonu nezazila, domnivam se, ze zakon uz byl napsany predem. Proto na dopis Putina evropa ani usa nereagovali, vsichni se proste trasli, stejne jako vy, az to vypukne a budou moct vytahnout na rusa.
ve velkých věcech naprosto souhlasím s notna, (že invaze na území vedlejšího státu je naprosto neomluvitelná a fakt jsme to my ani UA nezavinili, leda tím, že jsme Rusko příliš ignorovali - kdysi tu byl na to téma výborný článek od Nihilisty na balkonu, který by se dal shrnout slovy: "když se ti vlastní ekonomika rozpadá pod rukama a vnější nepřátelé na tebe neútočí, musíš si nějaké vyrobit, jinak se u moci neudržíš") a zde citovaným Martinem Jarošem (k čemu to Trumpovo jednání asi tak poslouží).
Ale chtěla bych polemizovat s tvým výše citovaným argumentem, že když někdo něco připraví nevídaně rychle, znamená to, že ho daná situace těší.
1) pamatuju si tu velikou vlnu solidarity a snahu rychle pomoci napříč celou společností, takže bych se vůbec nedivila, kdyby to byli opravdu schopni napsat rychleji, než jsi kdy u práce na zákonu zažila.
2) i kdyby to měli připravené předem, to přece vůbec neznamená, že by z té invaze měli radost, ne? A i já zcela mimo obor a s jinými starostmi (v den invaze jsem se vracela z porodnice), jsem už minimálně několik týdnů dopředu fakt VĚDELA, že to údajné vojenské cvičení u UA hranic není jen tak a není otázka jestli, ale spíš kdy to začne. Bohatě mi stačily zkušenosti z Krymu ("ne, ti neoznačení vojáci nejsou naši!")
barbucha Dobrý koment, díky!
Jen bych si ho dovolila doplnit o ne nepodstatný další rozměr...
...Čína má s Ruskem vztah mnohem pevnější, protože má Rusko v hrsti.
Tak ona má v hrsti nejen Rusko, ale "překvapivě" i USA, protože společně s Japonskem drží ne úplně zanedbatelný balík státních dluhopisů USA, jejichž splatnost v následujích 3 letech je pro Trumpa noční můrou - Čína by měla dostat cca 25–30 mld. USD na úrocích ročně a s objemem jistiny cca 200–250 mld. USD ročně, Japonsko o něco málo víc.
I proto se pomocí dodatečních daní, které Trump valí na své občany (jen tomu říká cla
), snaží dostat do kasy co nejvíc, jinak bude kapánek plajte. A taky proto si je dobře Čína vědoma, že Trumpa drží za koule a směle si při uvalování 120% cel s kocourem vytřela svoji ctěnou čínskou zadnici.
A ne, že bych se z toho všeho nějak silně těšila...
prďola tohle má Trump vnitrostátně asi pod kontrolou, jeden skoro Američan mi vykládal, že tohle nevadí, protože dolar je světová rezervní měna, tak si natisknou peněz kolik chtějí a zaplatí to všichni kolem. No hlavně ti, co dolarem platí. ![]()
continuity Řekla bych, že to natištění dalších Mickey Mouse money pomalu přestává fungovat, hlavně s ohledem na sílící prohlášení BRICS o zavedení vlastní měny ![]()
Vůbec bych se při současné politice Trumpa nedivila, kdyby k tomu měli vážně nakročeno víc, než se zdá...
notna Já s tebou absolutně souhalsím. Ukrajina je suverénní stát, když chce vstoupit do NATO, jediné co s tím může Rusko dělat, je vyjadřit nesouhlas (diplomaticky myslím, ne vyhlášením války) to je tak vše.
viktorka_od splavu To ne, pochopilas dobre to, ze Ano asi volit budu. Ale nemam pocit, ze bych je adorovala, to moc nechapu takovy prirovnani. Ja byla velkej fanda Piratu sveho casu, dokonce jsem se k nim hlasila na nejakou pozici odbornou. Jenze .. co predvedl Bartos u digitalizace me hodne vyvedlo z idealu. Proste clovek voli to nejmensi zlo. Vy mate pocit, ze s Babisem nas obsadi rusaci a vyzerou nam pokladnu a ja mam pocit, ze Fiala a spol zijou ve sklenene vezi a nicemu moc nerozumi ( a bitcoin afera je teda strasna vec).
Ne. My máme pocit, že s Babišem se ku moci dostanou Okamura, Konečná apod. A to je úplně strašný. Páč bez nich zřejmě nebude mít většinu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje